banner333

banner309

07.07.2021, 17:05

YÜKSELEN YENİ NESİL Z KUŞAĞI

Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz Z kuşağı, farklı konularda sık sık gündeme geliyor.

“Z” diye tanımlanan gençler olunca yüz yıl önce ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Ata’mızın “bütün ümidim gençliktedir “ sözünün ne kadar kıymetli olduğunu düşünürüm.

Bu sözden hareketle Z kuşağı olarak nitelendirilen çocuklar ve gençler ülkemizin en kıymetli hazinesidir. Dolayısıyla hazine ancak onu işleyen ustanın elinde kıymetli onun kıymetini bilen sarrafın elinde değerlidir.

Gençler bir ülkenin geleceği.

Kim bu Z kuşağı?

1990'lı yılların sonundan 2012 yılına kadar doğan kişileri kapsıyor.

Teknolojinin kucağına doğan bu nesil, 'internet kuşağı' olarak da adlandırılıyor.

Vikipedi’de “Z kuşağı veya Z jenerasyonu, Y kuşağından sonra gelen ve Alfa Kuşağı'ndan önce gelen bir demografik kuşaktır. 1997–2012 yılları arasında doğan kişilerden oluşmaktadır.

Kişilik özellikleri; bireysel, sorgulayıcı, internet üzerinden sosyalleşen, bilgiye çabuk ulaşması nedeniyle kolay sıkılgan anti otoriter tiplerdir…” diye tarif edilmekte.

Özgürlüklerine ve bağımsız olmaya oldukça düşkün olduklarını da belirtelim.

Farklı sosyolojik gruplarla ilişki kurma konusunda başarılı olmalarının yanı sıra haklarını arayabiliyorlar. Kendilerine yapılan bir haksızlığa karşı asla susmuyorlar.

Düşünüyorum da yıllar önce bizler onların yaşında iken su ya da elektrik faturası yatırmak için bankada 20 dakika kuyruk beklerdik.  Üstelik beklerken elinde oyalanacağımız, bilgi alacağımız telefon da yoktu.

Demem o ki, internet bankacılığından, İnstagram’ına, yemek sepetinden,alış veriş merkezine varıncaya kadar her şeye mobilden ulaşıyor bu nesil. 

Youtube, İnstagram vb. platformlar üzerinden kendilerini belli alanlarda geliştiren gençler ellerinin altında her an ulaşabilecekleri müthiş bir bilgi kaynağı var.

Bizden çok farklı imkanlara sahipler.

Bu kuşağın her bir üyesi ayrı ayrı kıymetli.  Başta bizler ebeveynleri olmak üzere sonrasında eğitim hayatındaki hocaları onların içindeki cevheri çıkartmak, ait olduğu topluma faydalı, ahlaklı bireyler olarak yetiştirmek zorundayız.

Genel olarak baktığımızda Z kuşağı, hayatın sadece Türkiye’den ibaret olmadığının farkında. Çevresi sadece ailesi ve fiziksel arkadaşlarından oluşmuyor. İnternet sayesinde tüm dünyayla bir şekilde bağlantılılar.

Dünyada yaşananları takip etmeleri, neler döndüğünün farkında olmaları, bilginin izinden gitmeleri, ne istediklerini çok iyi biliyor olmaları, özgüvenleri ve kendilerini iyi ifade edebilmeleri Z kuşağının artı hanesine yazılabilecek özellikler olarak sıralanıyor.

Eğitim ve inovasyona da oldukça önem verdiklerini ve saygı duyduklarını düşünürsek, iş hayatına ve topluma artı değer katabilirler.

Yabancı dili iyi kullanan gençler yaşadığımız çağ ve gezegende olup bitenlerin farkında. Bunu kendi çevremizden ve bu kuşak içerisine giren evlatlarımızdan biliyoruz.

O sebeple Z kuşağı çok daha farkındalığı yüksek bir kuşak.

Bu kuşak siyasiler tarafından da çok önemseniyorlar. Siyasi olarak önemsenmelerinin nedeni sayıca çok olmalarından mı yoksa teknolojiyi iyi kullanmalarından mı bilmiyoruz.

Ama siyasetçiler hep oy kaygısı ile hareket ettikleri için empati kurup bu kuşakla bağlantı kurmaları zor.

Siyasi tercih noktasında nasıl bir davranış sergilerler bilmiyoruz ama bildiğimiz bir gerçek var ki her konuda araştırmacı bir nesil.

Ailelerin dayatmalarına da aldırış etmeyecekleri noktasında toplumda genel kanaat var.

Kronikleşen ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunlara çözüm ve proje odaklı baktıklarını düşünüyorum.

Onlarla aynı dili konuşan yeni nesil siyasetçiler ilgi alanlarına girebilir diye düşünüyorum.

Ekonomik sorunlar diyoruz çünkü yakın zamanda doğalgaz ve elektriğe gelen okkalı zamlar ile alım gücü düşen anne babalarının evlatları bu gençler… 

Her şeyin farkındalar.

Ayrıca uğradığı haksızlık karşısında tepkisini gösterebilen ve sessiz kalmayan bir nesil!

O sebeple "neden" sorusunu sorarak internet üzerinden örgütlenip sandıkta hesap sorabilecek nitelikte araştırmacı yeteneğe sahipler.

Bu yazımı okuyan Z kuşağı okuyucularına şunu özellikle belirtmeliyim ki, ülkemizin sizlerden beklentisi yüksek. Ülkenin kurtuluş anahtarı sizin elinizde. X ve Y kuşakları gibi düşünmeyin. Kim ne derse desin bu ülkeyi hayal edemediğimiz yerlere taşıyacak kişiler sizlersiniz. Sorumluluklarınız yüksek.

Netice olarak Z kuşağı internetle de büyüse, her şey önce ailede başlıyor.  İnsanların çoğu, kendisine ne öğretildiyse, nasıl eğitildiyse bir anlamda referans noktası bu oluyor.

Geleceğimizi aydınlatacak özgüveni yüksek düzgün karakterli yetiştirilmiş pırıl pırıl bir Z kuşağı nesli bizleri bekliyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09