banner333

banner309

01.10.2013, 13:37

YENİSINAV SİSTEMİ VE KAZANIM DEĞERLENDİRME


İlk kez bu yıl yapılacak merkezi ortak sınavlar, bütün ortaokullarımızda 8. Sınıf öğrencileri için uygulanacaktır.Okullarımızda okutulan 6 branş dersi ( matematik, fen ve teknoloji,sosyal bilimler, Türkçe ,İngilizce ,din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük) derslerinden haftalık ders saati iki olan dersler için sınavların 1.’si ; haftalık ders saati 3 ve daha fazla olanların ise 2. Sınavı merkezi sınavla bütün Türkiye’de aynı anda yapılacaktır. Öğrencilerimiz her dersten 20 soruyu cevaplayacaklar, her sınav için 40 dakika süreleri olacaktır. Bir günde 3 dersin sınavı yapılacak, ikinci gün ise diğer 3 dersin sınavı olacak ve bu iki gün okullar tatil edileceklerdir.

Öğrencilerimiz sınavlarına kendi okullarında gireceğinden herhangi bir sınav kargaşası ve sınav heyecanı yaşamayacaklar, okulda oldukları yazılısınavların birisini yapıyor hissi ile sınava gireceklerdir. İlk sınav soruları16 Eylül-27 Kasım tarihleri arasındaki müfredattan çıkacaktır.Bu nedenle bu tarihe kadar olan müfredat konularının bitirilmesi büyük önem arz etmektedir.Öğretmenlerimizin izinli ve raporlu olduğu günlerin idareler tarafından tedbir alınarak telafi edilmesi gerekmektedir.

Öğretmenlerimizin yıllık ünitelendirilmişyıllık palanlarını yaparken ve zümre kararları alırken TTKB sitesinde yayınlanan ve bütün okullara resmi yazı ile duyurulan derslere ilişkin öğretim programlarındaki kazanımları dikkate almalarıgerekmektedir. Öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin konunun hassasiyetine binaen daha fazla özveri göstermeleri, yeni sistemle ilgili bir aksaklığa meydan vermemeleri için her türlü tedbiri önceden düşünmeleri gerekmektedir.

Aynı şekilde 2.yarıyıl Nisan ayının sonunda benzer bir sınav takvimi uygulanacaktır.Öğrenciler merkezi sistemle yapılan sınavlardan aldıkları puanın %70'i; diğer derslerin toplamından aldıkları yazılı notlarının toplamından ise % 30 puan alacaklar ve bu oranların hesabı ile liselere geçiş puanları oluşacaktır.

Merkezi sistem le yapılan ortak sınavlarda okuldaki öğretmenler sınavda görevli olmayacak başka okulun öğretmenleri sınavda görevlendirilecektir.Böylelikle sınavla ilgili muhtemel spekülosyonların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

................................................................

Şimdi asıl soru şu:

-Önceden 1 sınav varken şimdi 12 sınav olacak bu sınav sitresini dahada artırmaz mı?.

Önce 2. sorunun ikinci kısmını cevaplayalım;İnsanın doğası gereği her sınavın bir heyacanı bir sitresi vardır.Bu çocuklar için geçerli olduğu kadar yetişkinler içinde böyledir.İnsanın içindeki sınav heyacanını alsanız geriye tatsız tuzsuz bir eğitim süreci kalır. Şimdi birinci kısmı cevaplayalım; Ortaokulda bir öğrenci yılda yaklaşık 60 sınav olmaktadır.sınav sayısında bir artış olmayıp, tam tersine azalma var.Nasılmı? İşte cevabı:

Önceki sistemde öğrenciler yılda ortalama 60 yazılı sınav oluyor yıl sonundada 1 SBS sınavına giriyorlardı.Şimdi SBS sınavı olmayacak,dolaysıyla sınav sayısı bir azalacaktır.Bakanlığın yapacağı 12 sınav ise zaten öğretmenlerin derslerin haftalık saatlerine göre yaptığı sınavlardı..öğretmenin yaptığı sınavı bakanlık ortak olarak yapıyor. hepsi bu kadar.

...............................................................................................

Bu sınav sistemi tutacakmı yoksa son 10 yılda yapılan 4.değişiklik gibi yine değiştirilecekmi.?

Dileriz değiştirilmez.Geliştirilecek yanları üzerinde çalışılır, tekamül sağlanırsa sorun olmaz. Kökten değişiklikler eğitime çok yarar sağlamıyor.Böyle biline...

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30