banner333

banner309

09.02.2019, 12:30

MUHTARLIKLAR HAZİNEYE BİR YÜK MÜ?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Mülki İdare Bölümleri Envanterine göre 50.409 muhtar olduğu görülüyor. 32.104 kişi mahalle muhtarı iken 18.305 kişi ise köy muhtarı olduğu belirtilmiş.

Seçimler yaklaşıyor ve muhtarlar kendilerini tanıtmak için belirli ölçüde kampanya yürütüyorlar. Pekala muhtarlar şehirlerde nasıl bir hizmet sağlamaktadır? Herhalde birçok kişi bu soruyu aklından geçirmiştir. Köy muhtarlığı için bir sözüm yok. Köy ortamında gerekli hizmetlerin belediyelere ve diğer kamu kurumlarına iletilmesi için önemli bir kurum olarak işlevliğini koruyabilir. Her ne kadar köylerde kimseler kalmasa da ..

Kamuya ait neredeyse tüm kuruluşlarının artık taşra örgütleri il ve ilçelerde yer alıyor. Günümüz teknoloji, internet ve iletişim çağında neredeyse tüm evrak işlemleri internet üzerinden artık yapılıyor. İnternet kullanımına yatkın olmayan halkımız ise kamu kurumlarına ulaşması artık çok kolay ve her zaman da kapılar ardına kadar açık.

O zaman bu muhtarlık seçimi hangi hizmetin seçimi? Hazineden ödenen maaşlar hangi hizmet karşılığı?

Şehirlerde muhtar olarak seçilen yaklaşık 30 bin kişiye hazineden maaş ödenmektedir. Aylık maaş ve sosyal güvenlik primleri olmak üzere hazineden kişi başına ortalama 2.500 TL ödeme yapılmaktadır. Ekonomiye, sosyal çevreye, topluma ne tür bir katkı sağlanması karşılığında.. Muhtarlar da biliyor ki zaten katma değer oluşturulabilecek bir durum yok. Ama oluşturan varsa da hakkını yemeyelim.

O zaman şehirlerde görev yapan muhtarlar için hazineden ayrılan kaynak ile neler yapılabilir, bakalım;

30.000 Muhtar x 2.500 TL/Aylık = 75.000.000 TL/Aylık

Yıllık hazineden çıkan tutar : 75.000.000 TL x 12 ay = 900.000.000 TL

Görüldüğü gibi kaba taslak bir hesap ile hazineden yıllık çıkan tutar 900 milyon ( eski para ile 900 trilyon) Türk Lirasıdır.

Pekale bu kaynak ile orta ölçekli fabrika kurulması düşünülür ise;

10.000.000 TL yatırım bedeli ile 90 adet fabrika kurulabilir

Her bir fabrikada 150 personel istihdam edilse 150 kişi x 90 fabrika : 13.500 kişiye iş imkanı sağlanır

Hazineden bir kereliğine çıkan bu kaynak ile her yıl hazineye üretimden kaynaklı vergi girdisi sağlanır

Ülke ekonomisine fayda sağlayacak mal ve hizmet üretilerek katma değer sağlanır

Enflasyon ile mücadele de bu gibi bir çok örnek sıralanabilir.

Ülke ekonomisinde ve toplumsal yapı içerisinde bir değer oluşturmayan giderler neden hazine kalemleri içerisinden ayıklanmasın?

Enflasyonun nedenlerinden biri de üretilmeyen bir hizmet veya mala karşılık elde edilen paranın piyasada işlem görmesidir. Diğer bir deyişle, karşılıksız piyasaya para sürmenin yan etkisidir enflasyon. Günümüzde yaşadığımız enflasyonla mücadele kapsamında en küçük ayrıntıların dahi atlanmaması iktisadi kalkınma için önemli olacaktır.

Yorumlar (2)
Emin Mutlu 6 yıl önce
yazarımız güncel ve önemli bir konuya değinmiş. tespitleri çok doğru.bgörülen köy kılqvuz istemez.izde bir atasözü vardır. görünen köy kılavuz istemez.
Arslan Özkan 6 yıl önce
Mahalle muhtarlıklarının durumu tartışılabilir.Ama köy muhtarlıkları farklıdır ve maaşsız yapılması düşünülemez.Bir ilçe nasıl kaymakamsız olmazsa köy de muhtarsız olamaz.Köyün işleri muhtar ve ihtiyar Heyeti marifetiyle yürütülür.Kaliteyi yükseltmek ve sonuç almak için muhtarlıkları daha da cazip hale getirmek gerekir.İhtiyar Heyeti üyelerine de bazı haklar vererek onlara da cazibe kazandırmalıdır.Muhtarın köy işlerini yürütebilmesi için başka işi olmaması lazım.Muhtarların bugünkü ölçülerde maaş almaları iyi olmuştur.Bu zamanla muhtarların sadece muhtarlık yapmalarını sağlayacak,kaliteyi de yükseltacektir.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 03 Aralık 2024
İmsak 05:51
Güneş 07:21
Öğle 12:17
İkindi 14:41
Akşam 17:03
Yatsı 18:27