banner333

banner309

12.05.2011, 11:27

İnsan Odaklı Sağlık Hizmeti

Osmanlı döneminde sağlık hizmetleri vakıf olarak kurulmuş kurumlar tarafından karşılanırdı. Bu dönemde hastaneler “dârüşşifâ”, tıp fakülteleri de “dârüttıb” diye adlandırılırdı. Sağlık kurumlarının en önemlileri Osmanlı padişahları ile eşleri ve çocukları tarafından yaptırılmıştı. Bursa’da Yıldırım Bayezid, İstanbul’da Fatih, Haseki, Süleymaniye, Sultan Ahmed, Atik Valide, Edirne’de II. Bâyezid, Manisa’da Hafsa Sultan yapıları sağlık hizmetinin verildiği önemli külliyelerdi. Medeniyetimizin önemli unsurlarından olan vakıf geleneği ihtiyaç sahibi insanların sosyal ve sağlıkla ilgili problemlerini çözmeye yönelik uygulamaları içeren önemli örneklerle doludur.

Osmanlı döneminde doktorların mesleğinde uzman olmalarının yanında hasta psikolojisini bilen, hastaya şefkat ve merhametle davranan kişiler olmaları istenirdi. Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1550’de Mimar Sinan’a yaptırılan Haseki Dârüşşifâsı’nın      yönetmeliği     şu        şekildeydi:

Doktorların her biri temiz kalpli, iyi ahlâklı, güzel huylu, endişeden uzak, iyi iş yapar, ince kalpli, uysal, akraba ve yabancılar hakkında hayır diler, nasihati tatlı dilli, hoş sözlü, güler yüzlü, makbul huylu olmalıdır. Hastalardan her birine candan dost gibi lütuf ve merhamet ile nazar eder. Onları asık suratla karşılamaz, hastalara az da olsa nefret uyandıracak söz söylemez. Zira, sözde bulunan sert bir kelime bazen hastaya en büyük dertten daha ağır gelir. Belki hastalara en latif ibarelerle söz söyler. Onlara en güzel şekilde hitap eder. Soru ve cevapta en şefkatli yolu tutar. Hastanın tatlı söze ihtiyacı daha çoktur. “İlmi araştırmalar dergisinin 2007 Nisan sayısından alınmıştır.”

Bir hastanın sadece hastalığının tedavisini değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal iyilik halini de sağlamaya çalışan ve bununla ilgili her teferruatın hesabını yapan bir medeniyet terakkisi geçmişte yaşanmıştır.

Yakın zamanda Sağlık bakanlığı tarafından hastalara şifa sağlama noktasında geçmişin izlerini taşıyan evde tedavi hizmeti uygulamaları başlatılmıştır. Bu hizmet kapsamında kronik akciğer, kalp ve kas hastalığı olan yatağa bağımlı hale gelmiş, kanser tedavisi gören, felç geçirmiş, ileri derecede yaşlı hareket kabiliyeti son derece kısıtlı olan hastalara evlerinde tedavi ve takip hizmeti imkanı sunulmaya başlanmıştır. İllerdeki devlet hastaneleri bu hizmeti sağlayabilmek için organize olmuş ve evde tedavi hizmeti uygulamalarına başlamıştır.

Kronik bir hastalığa düçar olmuş aynı zamanda da yatağa bağımlı hale gelmiş bir hastanın ayağına düzenli olarak sağlık hizmeti götürmek yalnız olmadığı, kaderine terk edilmediği duygusunu o insana vermek üstelik bu hizmeti verirken de şefkatle, güler yüzle mukabele etmenin o insanın sadece sağlığına değil psikolojisine de nedenli olumlu tesir edeceğini öngörmek güç değildir.

İnsan odaklı düşünmenin güzel bir örneğini teşkil eden bu uygulamanın sağlıkla ilgili önemli bir   sosyal problemin çözümüne ciddi katkı sağlayacağı açıktır
Yorumlar (1)
Uğur varol 14 yıl önce
Sağlık sektöründe yapılan reformlar ile performansa dayalı çalışma sistemi sayesinde devlet hastanelerimizin bakım kalitesi artıyor.Doktor olmak ile alakalı internette birkaç yoruma baktım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.“Doktor olmak, Pediatri kliniğinde pnömoni (Zatürre) tanısıyla annesinden ayrı yatan bir çocuğu her gün kollarınızda avutup, daha sonra pnömoni olup iki hafta antibiyotik tedavisi almaktır.”“Doktor olmak, acil polikliniğinde, sarhoş bir sürücü tarafından sağ bacağı koparılan genç kızın haykırışlarına, bir sonraki gelecek hastaya bakabilmek için, duygusal davranmamak gerektiğini bilebilmektir.”“Doktor olmak, yılların yıprattığı yaşlı bir amcanın son zamanlarında yakalandığı kronik bronşit illetine karşı ufacık bir çözüm verdiğinizde "Allah razı olsun" demesiyle mutlu olmaktır” Rabbim bu hassasiyete sahip doktorlarımızın sayısını arttırsın(amin) SELAM VE DUA İLE.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30