banner333

banner309

13.03.2012, 12:34

HERFENE

   Gümüşhane kültürünü korumak, yaşatmak, ve gelecek kuşaklara sevdirerek aktarmak adına kurulan Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü “HERFENE” il merkezindeki mütevazı mekanında her Cumartesi faaliyetlerini aksatmadan, ara vermeden sürdürmektedir. Adını köy odalarında delikanlıların bir araya gelerek yaptıkları herfene (elfene, erfene şeklinde de teleffuz edilir) geleneğinden almış. Yeni kuşakların bilemeyeceği için hatırlatalım; Köy delikanlıları bir köy evinde toplanıp parasıyla bir küçük baş hayvan alıp keserler, onu pişirip yerken ve sonrasında çeşitli sohbetler ederlerdi. Bu geleneğin adıdır: “Herfene”

    Dernek mekanında her meslek alanından onlarca hem şehrimiz  bir araya gelerek halk türkülerinden, manilerden, deyişlerden,şiirlerden,yakın tarihimizde yaşanmış hatıralardan, köy ve kent geleneklerinden yüzlerce motifi  ve onlarca armoniyi harmanlayarak sohbet tadında tebessüm kıvamında  gözlere gönüllere servis ediyorlar. İşin  içinde  üniversite hocaları, emekli ve halen görevdeki öğretmenlerin, halk oyunları usta öğreticilerinin, ve üniversite öğrencilerinin olması çalışmaya  akademik bir düzey kattığı gibi,sürekliliğini sağlamış, hepsinden önemlisi de  faaliyete olgun bir ciddiyet  kazandırmış. Derneğin onursal başkanlığı Turan Tuğlu ağabeyimize  tevdi edilmiş. Her zamanki vakarlı duruşu ile üç–dört saatlik faaliyeti başından sonuna izliyor, zaman zaman yakın tarihte ilimizde yaşanan tarihi olaylardan örnekler veriyor.

     Derneğin kurulmasında   ve  yönetim  işlerinde üniversiteden Talat Ülker, Necati yılmaz, Öğretmenlerimizden Şahin Kazancı ve isimlerini hatırlayamadığım emekli öğretmenlerimiz  görev üstlenmişler. Talat Ülker, derneğin kuruluş amacını ve  faaliyetlerinin misyonunu şöyle özetliyor: “Dışardan bakanlar buranın  yalnızca bir araya gelinerek türkü söylenen bir mekan olduğunu düşünebilirler.Bizler burada birlikte konuşma, konuşanı dinleme, birbirini anlama, birbirine saygı duyma  ve hepsinden önemlisi birlikte paylaşma adabının ve örfünün öğrenilmesi amacını güdüyoruz.”

     Bu derneğimizin faaliyetlerine üç-beş kez misafirlik statüsünde katıldım.Yukarıda zikredilen derneğin faaliyetlerinin başarılı bir şekilde sürdürülmesindeki gizli kahramanları  yad etmeden geçmeyelim. Bu kahramanlar, Halk Oyunları usta öğreticilerimizdir.Emekli Müzik öğretmenimiz Mustafa Hocam başta olmak üzere 15 civarında Halk Oyunları usta öğreticilerimizi bu halkın yakından tanımasını isterim.Yaptıkları işi bu kadar severek yapan,işlerine kendisini bu kadar veren ve gözlerinde işlerine duyduğu sevgi pırıltısını taşıyan ender kişiler bunlar. Birlikte yakın çalışma  fırsatı bulduğum  bu şahsiyetler, Gümüşhane’de Halk Oyunlarının bütün okullarımızda yaygınlaşması, sevilmesi, yarışmalara hazırlanması ve  yarışmalarda küçümsenmeyecek derecelerle dönülmesinde çok içten emek harcıyorlar. Bu dernek faaliyetlerinde de en büyük özveriyi gösteriyorlar. Buradan onlara teşekkür etme fırsatını bütün hemşerilerimiz adına kullanmak isterim.

   Bir dernek faaliyetinin tarafımdan abartıldığı düşünülebilir. Her düşüncenin makbul olduğu tarafımdan bilinmekle birlikte;  bu derneğimizin yine aynı amaç doğrultusunda “herfene” adında bir dergi çıkardığını, bu derginin her sayısında (Yedi sayı  yayınlandı) 80 civarında yazı ve şiire yer verdiğini, asıl önemlisi ise;  Gümüşhane kültürünü tanıtan 1500 sayfadan ve  3 ciltten oluşan büyük bir eseri ilimize kazandırdıklarını belirtmekte düşünce olarak makbul  olsa gerek…

  Derneğin faaliyetlerini sürdürdüğü mekanın küçük ve yetersiz oluşunu vurgulamadan geçmeyelim.İlin imkanları ile  bu  alanda gönüllü hizmette bulunan bu oluşum desteklenirse kazanan bizler oluruz. Sağlık Meslek lisesi Müdürlüğümüzün ilimiz iş adamlarından aldığı  maddi destekle okul bünyesinde oluşturduğu  yeterli alana ve donanıma sahip “Kültür Sanat Evi” ilimizin imkanlarının en güzel göstergesidir.

    Kültürümüzü yaşatma adına yapılan her türlü çalışma önemlidir.Televizyon ve internetin esaretindeki gençlerin bir sohbet meclisinde büyüklerinden adap ve erkân öğrenmeleri gelecek açısından çok ehemmiyetlidir.

  

 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30