banner333

banner309

24.05.2016, 02:00

GELİR EŞİTSİZLİĞİ BİR POLİTİKA


Dünya kamuoyunda gelir eşitsizliği toplum tarafından bilinen ve kamu, devlet, politikacılar tarafından sürekli gündeme getirilen bir konudur. Bu konuya ek olarak ayrıca kişi başı milli gelir konusu da yer almaktadır. Kişi başı milli gelir konusu kıyas, kıstas olmadığı, sadece genel makro veriler ile hesaplanan standart bir endeks olduğunu önceki yazılarda ele almıştık.


Gelir eşitsizliği bireyler arasında gelirin eşit dağılmadığı vurgusu olarak kabul edilmektedir. Fakat gelir, kazanılma şekline ve miktarına göre değişmektedir. Gelirin eşit dağılmadığı kıstası, kazanılmış bir hak olup ancak bu hakkın farklı bir kişi tarafından el konulması yönelimi çıkarılmaktadır. Hal bükü durum kazanılabilecek yetenek ve yeterliliğin eşitsiz olmasıdır. Bu eşitsizlik ise eşit olmayan eğitim ve üretim kültürü eşitsizliğidir. 


Dünyada; eğitim eşitsizliği, gelir eşitsizliğine neden olan temel etkenler arasında gelmektedir. Yeterli olmayan bilgi, teknoloji, bilim, sanat, üretime dönüştürme, iş kültürü ve zihinsel değişimler kazanç seviyesini etkilemektedir.


Gelirin eşit kazanılabilmesi için, kazanma yollarını öğrenme metotları her bir bireye eşit verilmelidir. Böylece herkese eşit sunulan bilgi, kazancıda eşit elde etme imkanı tanıyacaktır.



Bugün kıtalar arası eğitim şartları ve koşulları ile piyasa mekanizması karşılaştırılarak, düşük kazançlı ve yüksek kazançlı toplum karşılaştırması, kamusal eğitim kısıtlarını ortaya koymaktadır.


Piyasa dengesini yalnız ekonomik açıdan dikkate almak hatalı olmaktadır. Piyasanın temel dinamiği bildi olduğu açıktır. Ekonomileri ayıran bilgi, bilim ve teknoloji seviyesidir. Piyasalardaki eşit olmayan asimetrik bilgi, piyasa dengesizliğinin temel faktörüdür. Bilgiye bağlı bilim ve teknolojik yetersizlik, piyasayı gelişmemiş veya gelişmekte olan ekonomiler sınıfına koymaktadır.


Bu bilgi eşitsizliğinin giderilmesi en önemli konudur. Yalnız üniversiteler bazında değil, ilköğretim-lise düzeyinde de bütünleşmiş eğitim eksikliğinin giderilmesi, gelir ve kazanç eşitsizliğini gidermekte başlıca çözüm olacaktır.






Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30