Torul'da "Memnuniyet Oranı Yüzde 80"
Torul Belediye Başkanı Mimar Nidai Köroğlu yaptığı açıklamada görev süresi boyunca Torul’u iktidar nimetlerinden azami oranda faydalandırıldığını ifade ederek, uzun yıllardır kangren haline gelen sorunların üstesinden geldiklerini söyledi.
Torul Belediye Başkanı Mimar Nidai Köroğlu yaptığı açıklamada görev süresi boyunca Torul’u iktidar nimetlerinden azami oranda faydalandırıldığını ifade ederek, uzun yıllardır kangren haline gelen sorunların üstesinden geldiklerini söyledi.
"Torul AK Belediyecilikle Tanıştı"
Açıklamasına Torul’un ilk olarak 2014 yılında AK Belediyecilikle tanıştığını belirterek başlayan Köroğlu, “Malum seçimimiz başa baş olduğu için belediyeyi ancak 7 Nisan 2014’te teslim alabildik. Sloganımız; “Torul ya köy kalacaktı, ya şehir olacaktı.” Bu noktadan hareket ederek “Neler yapabiliriz” sorusunun cevabını aradık. Var olan ancak kenarda köşede unutulmuş olan değerlerimizi ortaya çıkartmak, vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm bulmak için kolları sıvadık. Bu beş sene sonunda Rabbime hamdediyorum. AK Belediyeciliğin, iktidar nimetlerinin bir şehri nasıl değiştireceğini beş senelik süre zarfında gösterdik” dedi.
"Memnuniyet Oranı Yüzde 80"
Torul’da yapılan hizmetlerden memnuniyet oranının yüzde 80 oranında olduğunu dile getiren Köroğlu, “Bağımsız, özel şirketlere yaptırdığım anketlerde; oy noktasında değil ancak hizmet noktasında memnuniyet hiçbir zaman yüzde 80’nin altına düşmedi. Bunun sebebi görev süremiz boyunca mesai mefhumu gözetmeden Torul sevdamızın gereğini yerine getirmek için gece gündüz çalışmamızdı” diye konuştu.
Yapılan hizmetlerden örnekler veren Köroğlu, “Tarihi köprümüzün yanında bir tuvalet vardı ki dillere destan durumdaydı. 30-40 yıllık bir tuvaletti ve kapısı dahi yoktu. Çok kötü bir durumdaydı. Bu tuvaleti yıkarak tarihi köprümüzün sağ ayağını ortaya çıkardık. Eski pazar yerinde yıkık-dökük bir bina vardı. Eski lojman olan bu binayı yıkarak Pazar meydanını genişlettik. Tuvaleti yıkmış olduğumuz yere özellikle hanımların ilçemiz pazarının kurulduğu pazartesi günleri yöresel ürünlerini satabileceği modern bir pazar yeri oluşturduk” ifadelerini kullandı.
" Harşit Torul İçin Bir Nimet"
İlçeyi ikiye bölen Harşit çayının Torul için çok büyük bir nimet olduğunu kaydeden Köroğlu, “Harşit çayımızın üzerinde bulunan ve ilçemizin simgesi halindeki tarihi köprümüzün durumu içler acısıydı. 1890 yılında yapılmış tarihi köprümüz, yıllarca asfalt dökülerek kullanılamaz hale getirilmişti. Milletvekillerimizin yardımlarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşülerek bu köprümüzün restore edilmesini sağladık. Ayrıca Harşit çayı üzerine 2 adet asma köprü yaparak hem öğrencilerimizin hem pazarda alışveriş yapmak isteyen vatandaşlarımızın geçişini kolaylaştırdık. Harşit çayı ile ilgili içimde kalan ukdeyi de paylaşmak istiyorum. Göreve ilk geldiğim zamanlar Harşit çayımızın üzerine 4- 5 tane bent yapmak istedik. Ancak DSİ’nin şikâyeti nedeniyle bu projemizi tamamlayamadık. İlçemizin ortasından masmavi bir su akıyordu ve o suda vatandaşlarımızın sandal sefası yapmalarını arzu ediyorduk. Bunu gerçekleştirememiş olmak içimizde ukde olarak kaldı. İnşallah yeni dönemimizde bu projemizi de gerçekleştireceğiz.” dedi.
"Bakanlıklardan Büyük Hizmet Aldık"
Bakanlıklar ile kurulan iyi ilişkiler sonucunda birçok hizmetin merkezi yönetim tarafından Torul’a getirildiğini vurgulayan Köroğlu, “Bu süreç içerisinde özellikle hem çevre ve şehircilik hem de kültür ve turizm bakanlığımıza 4-5 bin nüfuslu bir ilçenin alabileceği hizmetin çok çok üstünde hizmet aldık. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığından bir kalemde 570 bin liralık bir ödenek alarak Torul’un daha yama tutmayan asfaltlarını söküp kaldırıp onların yerine Kayseri’den yıkanabilir zemin taşlarıyla değiştirdik. İlçemizin yüzde 80 alt yapısını tamamladık. İlçemize bir anıt dikmemiz gerektiğini düşündük bir saat kulesi yaptık, gerçekten o saat kulesinin önünde insanların fotoğraf çekilmesi beni çok mutlu ediyor. Geldiğimiz zaman ilçemizde çocuk oyun parkı yoktu. 2 tane çocuk oyun parkını devreye soktuk. İçme suyu hattımız biraz kötü durumdaydı ve revize edilmesi gerekiyordu. İller bankasının yardımı ile 204 bin liralık ödenek ile içme suyu hattımızı revize ettik. İlçemizdeki bütün mezarlıkları elden geçirdik. Özellikle kenar mahallelerimizde stabilize ve ham yol olan güzergahları parke ile kaplattırdık. Evine yol gitmeyen mahallelerimiz mevcuttu. Bu mahallelerimize yeni yollar yaptırdık” diye konuştu.
"Öğrenci Yurdu Yaptırdık"
Gümüşhane’nin AK Parti iktidarları döneminde bir üniversite kenti olduğunu aktaran Köroğlu, “Torul ilçemizde merkeze yakınlığı ile öğrenci için cazibeli bir konum olabilirdi fakat barınma sorunu buna mani oldu. Zigana tüneli temel atma töreninde Mehmet Cengiz beyden ilçemize yüksek öğrenci yurdu istemiştim. Sayın başbakanımızın da bu konuda sözünü aldık. Karşımıza bazı engeller çıktı ama buna rağmen Torul’umuzda yükseköğrenim öğrencilerine hizmet edecek 150 kişilik öğrenci yurdu inşaatı yüzde 90 seviyelerine geldi. Torul meslek yüksekokulunda okumakta olan erkek öğrencileri için 4 yıldız otel kalitesinde hizmet verecek olan yurdumuzun inşaatı yakın zamanda bitecek. Şu noktada bizim için önemli bir proje ve yatırımdı. Çünkü ilçemize gelen öğrenciler barınma sorunu nedeni ile memleketine geri dönüyordu. Hali hazırda kız öğrencilerimiz için hizmet veren kiralık bir yurt mevcut olduğundan dolayı bu yurdu erkek öğrencilerimize tahsil etmeyi düşündük. Torul’da ki meslek yüksekokulunda 300 küsur öğrenci öğrenim görmekte. En azından 3-4 bölümü ile kız ve erkek öğrenci yurdu hazır bir şekilde bu sayının 500’e çıkacağını öngörmekteyiz. Bu ilçemiz için gayet iyi bir rakam. Yeni yatırımlarımızın tamamlanması ile birlikte hiç bir öğrencimiz barınma konusunda sıkıntı çekmeyecektir. Esnafımız içinde bu sayı oldukça önemli. Gelen öğrenciler alışveriş yapacak ve esnafta kendi payı ile kalkınma yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.
"Milletvekillerimize Teşekkür Ediyorum"
Görev süresi boyunca Gümüşhane Milletvekili olarak hizmet eden; Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Feramuz Üstün, Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’e verdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden Köroğlu şunları söyledi; “Vekillerimizin takipleri ve yardımlarıyla birçok hizmet ve ödenek sağladık. Buradan bütün vekillerimize teşekkür ediyorum. Teşekkür etmem gereken birkaç yer daha yer var özellikle asfalt yardımları için valilerimiz insiyatifinde Gümüşhane İl Özel İdaresine, Cengiz İnşaattan Mehmet Cengiz beye ve kardeşi Asım Cengiz beye teşekkür borçluyum.”
Geçmişte yaptıkları hatalardan ders çıkartarak geleceğe daha iyimser baktıklarını dile getiren Köroğlu, “Şunu hiçbir zaman düşünmedik; biz burada insanlara hizmet ediyoruz. Hizmet ettiğimiz insan Torullu. Bir öncelik var ise Torul’un evladınadır. Biz bu evlatlarımızın gelecekte kime oy vereceklerine bakmadan KPSS’de aldığı puanlar neticesinde sayın vekillerimiz aracılığıyla yardımcı olarak 60-70 tane kardeşimizin öğretmen, gençlik uzmanı, polis gibi meslek sahibi olmalarına vesile olduk.” dedi.
"Torul’a Gerçekten Hizmet Ettik "
Torul’un göç veren ilçelerin başında geldiğine işaret eden Köroğlu, “Nüfusumuz yaz aylarında 10 Bin civarındayken kışın ise maalesef 3 bin – 3 Bin 500 civarında oluyor. Türkiye’de iller bankasının belediyelere nüfus başına aktardığı katkı payı hesaplanırken de 31 Aralık’ta ki nüfus durumu esas alınıyor. Belediyenin bu rakamlarla hizmet etmesi mümkün değildi. Bu sıkıntıyı gidermek için 2014’ün son aylarından başlayarak her sene Kasım ve Aralık ayında il dışında yaşayan Torullu kardeşlerimizden ikametgâhlarını ilçemize aldırmaları için girişimlerde bulunduk. Bu kardeşlerimiz yılın yaklaşık 6 ayında ilçemizde ikamet ediyordu. Resmi ikametgâhları il dışında olduğundan dolayı yararlanamıyorduk. Biz bunu avantaja çevirdik. 2017’de 8 bin 300 kişinin 2018’de 8 bin 270 kişinin iller bankasında parasını alarak Torul’a gerçekten hizmet ettik” diye konuştu.
"Nüfusumuzun Düşmesi Üzüntü Verici"
İlçe merkezinin nüfusunun 1 Şubat itibari ile 5 bin 209 olarak açıklanmış olmasından üzüntü duyduğunu belirten Köroğlu, “Özellikle muhtarlıkların çok cazip hale gelmesi, muhtar adaylarının yarışta iddialı olması sonucu ilçe merkezimizden en az bin seçmen köylere gitti. Yakalanmış olan hizmet ivmesi düşen nüfus nedeniyle sekteye uğrayacak. Merkezi yönetimin ilçemize olan katkı payı yüzde 30-40 oranında azaldı. Bu da yaklaşık olarak 2,5-3 Milyon liralık bir kayıp demek. Bu kaybın telafi edilmesi gerek. Torul’da yaşayan insanlarımız zaten mağdur. O nedenle imar harcı, içme suyu, ulaşım gibi kalemlere zam yaparak bunu telafi etmek mümkün değil. Bir şekilde Merkezi Hükümetten, Ankara’dan bu paranın temini için yollara düşeceğiz” şeklinde konuştu.
"Herkes Taşın Altına Elini Koymalı"
Birikimi olan insanların hizmet noktasında taşın altına ellerini, kollarını ve hatta vücutlarını kaymaları gerektiğine vurgu yapan Köroğlu, “Bu düsturdan hareket ederek ben kendimi insanımıza hizmete adadım. Hizmet yapamıyorsam burada neden dururum diye kendime sorarım ben. Biz Torul’u AK Parti belediyeciliği ile tekrar devam ettirmek için yola koyulduk. Torul’da 8 mahallemiz var. Her mahallemize, her sokağımıza AK belediyeciliğin eli değmiş durumda. Torullu kardeşlerimiz gibi bir önceki dönem Valimiz Okay Memiş Bey “Ben birçok ilçeye gittim ama bu kadar temiz bir ilçe görmedim” sözleri ile takdirlerini dile getirmişti. Bu cümleyi bugün iftiharla tekrarlayabiliyorum” ifadelerini kullandı.
"En Önemli Projemiz Doğalgaz"
Gelecek dönemde projelerinin en önemlisi durumunda ilçeye doğalgazı getirmek olduğunu ifade eden Köroğlu, “ 22 Kasım 2018 tarihinde doğalgaz ile alakalı hazırladığımız raporu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez beyefendiye teslim edilmek üzere Milletvekillerimiz Sayın Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’e ilettik. İnşallah önümüzdeki dönem bu projemizin takibini sürdürerek ilçemizi doğalgaz ile tanıştıracağız. Yine bir diğer önemli projemiz ilçemizin kanalizasyon hattının değişimi olacak. 6 Aralık 2018 tarihinde 4 Milyon TL ihale bedeliyle gerçekleşen projemizin maliyetinin 50’si SU-Kap kapsamında, 50’si de belediyemiz tarafından karşılanmak üzere gerekli protokoller yapıldı. İnşallah Nisan ayında yer teslimi sonrasında bu önemli projemizi de ilçemize kazandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşayacağız.” dedi.
"Torul Kalesi Projemiz Devam Edecek"
Turizm noktasında ilçenin belirli bir potansiyele ulaştığını ifade eden Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, “Gelecek dönemde de Torul Kalesi ile ilgili projelerimiz olacak. Sadece ilçemize ve ilimize değil, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne de Orman Bakanlığımız ile ortaklaşa yaptığımız projenin büyük bir destinasyon merkezi olduğunu, olacağını hep birlikte gördük. Açıldığı ilk yıl 200 bine yakın ziyaretçiyi ilçemizde ağırladık. Şimdi yeni dönemde Torul Kalesi’ne yeni turizm potansiyelleri kazandırarak hedefimizi biraz daha büyütmeyi düşünüyoruz. Özellikle Zipline projemiz sadece bizlere değil bunu duyan herkese heyecan verdi. Bu projemiz ile ilgili çalışmaları geçtiğimiz yıl tamamladık. İnşallah Torul Kalesi’nden bizim Tuğrulbey Mahalle’mizde bulunan su depomuzun yanında ki alana ve tekrar oradan Torul Kalesi’nin aşağısında bulunan mesire alanına bir zipline hattı projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yine, Torul Kalesi Cam Seyir Terası’ndan Terminal Mevkii’ne yürüyüş merdivenleri ve Harşit Çayı’ndan temin edeceğimiz suyu kaleye çıkararak buradan Terminal Bölgesi’ne yapay şelale yapmayı planlıyoruz yeni dönemde projelerimiz arasında yer alıyor.” İfadelerine yer verdi.
"Sanayi Sitesi ve Terminal Projemiz Var"
İlçenin mevcut sanayi sitesinin ve terminalinin de yeni dönemde projeleri arasında yer aldığını belirten Köroğlu, “İlçemizde ki sanayi sitesini sanayi esnafımız ile görüşerek uygun gördüğümüz bölgeye taşımayı düşünüyoruz. Aynı şekilde Terminali de ilçemize yakışır bir şekilde yeni yerinde hizmet vermesi noktasında çalışmalarımız olacak. Bunların yanı sıra Torul Kalesi’nin yapımıyla birlikte bu bölgeye gelen turistlere ilçemizin daha güzel gözle hitap edebilmesi adına Avrupa Birliği projeleri kapsamında tüm binalarımızın çatı renklerini aynı renge dönüştürmek istiyoruz. Yine düşük gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak adına konut projemizi de inşallah yeni dönemde hizmete sunacağız. İlçemizin en büyük eksikliklerinden biri de Kültür Merkezi.. Yeni dönemde projesini hazırlattığımız kültür merkezi ve düğün salonunu Merkez Mahallesi Cennet Deresi Mevkii’nde ki 3700 m2 belediye arsası üzerine Avrupa Birliği’nden hibe desteği almak kaydıyla ilçemize kazandıracağız. Kaledibi Mahallesi’nde yer alan Aile ve Çocuk Parkı’mızın bulunduğu bölgeden Merkez Mahallesi Cennet Dere Mevkii’ne 3. Asma Yaya Köprüsü projesini gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Biliyorsunuz ilçemize iki adet asma yaya köprüsünü kazandırmıştık. İnşallah bu projemiz ile üçüncü köprümüzü de yine ilçemiz halkının hizmetlerine sunacağız. Turizm ilçesi olma noktasında önemli çalışmalarımızdan biri de ilçemize yakın bir mesafede bulunan tarihi Kastel Yolu’nu, gerçekleştireceğimiz proje ile turizme kazandırmayı planlıyoruz. İlçemizde Harşit Çayı nehir yatağının değiştirilerek mevcut nehir yatağının alternatif bir cadde olarak ilçemize kazandırılması için Avrupa Birliği Hibe programı kapsamında projesi yapılarak ilçemize kazandıracağız. Yeni dönemde ilçemizi, her anlamda çok daha iyi noktalara getirmek için ekibimizle birlikte tüm gayretimizle çalışmaya 2014’den bu yana olduğu gibi yine aynı şekilde halkımızın desteği ile devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.
İmsak | 05:43 | ||
Güneş | 07:12 | ||
Öğle | 12:14 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:06 | ||
Yatsı | 18:29 |