banner333

banner309

Taşıma Suyla Ağaçlarını Hayatta Tutuyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Güvemli köyünde, orman çıkan su ile bahçesini sulamasına izin verilmeyen emekli öğretmen Osman Demir, kurumaya yüz tutan ağaçlarını taşıma su ile suluyor.

Torul 29.07.2013, 14:07
Taşıma Suyla Ağaçlarını Hayatta Tutuyor
banner400

 Güvemli köyünde oturan ve küçük yaştan itibaren ağaçlara sevgi duyan 64 yaşındaki emekli öğretmen Osman Demir, 8 yıl önce emekli olunca köyündeki babasından miras kalan 2,5 dönümlük arazisine meyve bahçesi yapmak istedi. Bahçesinde su bulunmayan Demir, komşularına bahçelerine ortaklaşa su götürmeleri teklifinde bulundu. Bahçelerinin verimli olmadığını öne süren komşular teklifi reddetti.



Bunun üzerine Demir, köyün yakınında ormanlık alanda bulunan ve kullanılmayan suyu borularla arazisine taşıyıp, hem sebze hem de meyvelerini büyüttü.



Demir, bir süre önce de köyün ortak suyunu kullandığı gerekçesiyle durumdan rahatsız olan köylülerce Torul Kaymakamlığına şikayet edildi. Şikayet üzerine Kaymakamlık, Demir'in bahçesi ile su aldığı alanda inceleme yapması için bir memur görevlendirdi.  Memurun köye gelip inceleme yapmasının ardından Kaymakamlık, Demir'in köyün ortak malı olan suyu kullanmasına izin vermedi.



Bunun üzerine bahçesindeki ağaçlar kurumaya başlayan Demir, köyün camisinden bidonlarla bahçesine su taşıyarak meyve ve sebzelerini sulamaya başladı. Yetirince sulanamaması ve havaların kurak gitmesi sebebiyle yıllarca emek verdiği meyve ağaçlarının kurumasından endişe eden Osman Demir, ormanda boşa akan suyu kullanmasına engel olanlara tepki gösterdi.



Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra zamanını bağ bahçe işleri ile geçirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: 



"Ağaç sevgimi hayata geçirmek istiyordum, babamdan kalan arazimin üzerine meyve bahçesi kurmaya karar verdim. Bende de çevremdeki arazilerde de sulamada kullanacağımız su yoktu. KOmşularıma arazilerimize su getirmek için teklifte bulundum, araziler verimsizdir diye kabul etmediler. Ben de bahçemin 500 metre yukarısından çıkan ve parmak kalınlığında akan suyu boru döşeyip bahçemde yaptığım havuzda biriktirdim ve kullandım. O su ile idare ediyordum ancak bir süre sonra komşularım beni köyün suyunu kullanıyor diye şikayet etti. Kaymakamlık memur göndererek beni suyu kullanım hakkından men etti."



-Ağaçların kurumasına dayanamıyor



Emekli öğretmen Osman Demir, susuz kalan bahçesindeki ağaçların kurumasına dayanamadığını ifade ederek, "Bahçemde elma, armut, kayısı, kiraz, vişne, dut gibi 120 meyve ağacı 80 ocak da fındık var. Çareyi su tankı almakta buldum. Tankı bahçeme 2.5 kilometre uzaklıkta bulunan camimizin suyundan doldurarak kamyonet ile bahçeme getiriyorum ve ağaçlarımı hayatta tutmaya çalışıyorum. Günde bir tank su yeterli olmuyor. Bazen günde 3-4 tank sugerekebiliyor" dedi.



Bahçesindeki ağaçların büyümesi dolayısıyla daha çok suya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Demir, "Artık ağaçlarım büyüdü. Suya ihtiyaç daha fazla. Biraz da sebze yetiştiriyorum. Bu yıl çok kurak geçiyor. Bundan sonra ne olacak, düşünmek istemiyorum. Ağaçları susuz bırakmak istemiyorum, kurumalarına dayanamıyorum. Bu sene kurak gittiği için 15 ocak kadar fındığım kurudu. Sık sık sulamak gerekiyor. Ona da yetişemiyorum" diye konuştu.



Demir, yetkililerden, su sorunu çözme konusunda kendisine yardımcı olmalarını istedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30