banner333

banner309

02.12.2013, 08:24

SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİ PROJESİ RAFA MI KALKTI?

Hazin bir sorudur bu aslında. Sorarken bile içimin cız ettiğini ifade etmek isterim. Nitekim yıllardır sürüncemede kalan, yetkililer ve ilgililer tarafından vedahi bu projenin kurumlar tarafından birbirinin üstüne atılan, adeta sahipsiz evlat muamelesi görenhakikatte ise herkesin sözüm ona sahip çıktığı bir yetim projedir bu..Yetim proje diyorum çünkü Çakırgöl Turizm Merkezi için komşumuz Trabzon’un bürokrasi ve siyasilerinin nasıl seferber olduğuna şahit olduk. Sahipsiz diyorum çünkü hemen yanıbaşımız da Erzincan-Bolkar kayak merkezi, Isparta- Davraz kayak merkezi , Kars-Sarıkamış kayak merkezi, Kocaeli-Kartepe kayak merkezi son yıllarda ciddi yatırımlarla yenilenen,geliştirilen kayak merkezlerinden bazılarını görebiliyoruz. Bu illerimizde ki kış hareketliliği o illerin ekonomik hayatına ve sosyal hayatlarına çok önemli katma değerleri tartışılmazdır.
              Zigana Kayak merkezi uzun yıllardır kayak severlerin ilgisini çekiyor olsa bile, daha çok günü birlik gelenler tarafından tercih ediliyor. Çünkü  konaklama ve alt yapının yetersizliği kayakla ilgilenen herkesin malumudur. İnanıyorum ki Zigana Dağı başka bir ilin kontrolünde olmuş olsaydı şimdi tüm kayak organizasyonlarının yapıldığı cazibe merkezi idi.

            ZİGANA VARKEN SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR MI?

           
İşte kilit sorulardan biri budur. İsteksiz sahiplenmelerin beklide altında yatan sorudur. Yahut bilmediğimiz bir sihirli elin dokunarak ertelettiği bir projemidir Süleymaniye?  Buna inanmak istemeyiz, nitekim kurumların yetersizde olsa Süleymaniye Kayak merkezi ile ilgili çalışmalarına şahit oluyoruz. Zigana geliştirilsin, Süleymaniye hayata geçirilsin. Buna inanıyorum. Ancak on yıllardır bir arpa boyu mesafe alınamamasını kim, nasıl açıklar? İmar değişikliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm bakanlığında ki yetki tartışmasına kurban edilerek halen daha çözülememesini kim nasıl açıklar. Bu konuda müracaat ettiğimiz bazı siyasilerimiz işlerinin yoğunluğundan dolayı bir açıklama göndermediler, en sağlıklı açıklamayı Gençlik Hizmetleri İl Müdürü arkadaşım İsrafil Arslan beyden alabildim. Sayın Arslan’ın dediğine göre 2014 yılı Gençlik ve Spor bakanlığı yatırım programına Süleymaniye Kayak Merkezine yapılacak alt yapının konulduğu yönünde. Bu haber nispeten sevindirici olmakla birlikte, yatırım programı ile bu planlamanın uygulanabilirliğini bekleyip görmek lazım.

          ÜNİVERSİTE VE GÜMÜŞHANE GENÇLİĞİNE SOSYAL ALAN

           
Kışı uzun  geçen ilimizde, hızla nüfusu artan üniversite öğrencileri ve ilimizin gençliğinin şikayet ettiği sosyal donatılar, zamanı nasıl geçiririz sorularına verilecek en büyük cevap değilmidir Süleymaniye… Yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek olan kayak sporu, şehir merkezine en fazla 5-7 kilometre mesafesiyle ilimizin için bir avantaja dönüştürülemez mi?

          MALİYETLER YÜKSEK Mİ?
            
Denilebilir ki bu sporun yatırım maliyetleri yüksek ve o yüzden ilgi görmüyor. Uzağa gitmeyelim, komşu illerimiz son yıllarda 5 katrilyonun üzerinde yatırım alırken, bizim haklı talebimiz ve bir ilin turizm hareketliliğini ateşleyecek olan Süleymaniye mahallesine birkaç trilyon çok görülemez. Süleymaniye mahallesi diyorum çünkü eski Gümüşhane ile kayak merkezini bir cazibe vadisine dönüştürdüğümüzde hiçbir ile nasip olmayacak potansiyeli yakalayabiliriz. Sayısı çokca artacak olan oteller, sosyal donatılar, kamp merkezleri ve diğer tamamlayıcı unsurlar özel sektör tarafından hızla rağbet görecektir.

            Bu konuda Kayak Federasyonu yönetim kurulu üyesi ve şehrimizin kayak duayeni Bayram Yakut  ve Eski Sinop Gençlik Spor il müdürü dostumuz, hemşehrimiz Gürsel Öztürk beyle kısa süre önce sohbet ettik. Hayatlarını  spora vakfeden bu dostlarımızın da ortak tespiti, Süleymaniye projesi sahiplenilmedikçe çok yıllar  bu türküyü söyleyerek geçiririz.
Not: Haftaya utanç abidesi gibi şehrin ortasında duran eski stadın durumunu dile getireceğim.

Önder Turhan   [email protected]

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30