banner333

banner309

11.kez Türkiye’nin zirvesindeler

Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) üyesi biri kadın, 7 sporcu Türkiye’nin ek yüksek noktası olan Ağrı Dağına başarılı bir zirve tırmanışı gerçekleştirdi.

Spor 21.08.2023, 22:59
11.kez Türkiye’nin zirvesindeler
banner400

Denizden 5 bin 137 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 43. en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağına kamplı program düzenleyen GÜDAK üyeleri, Türkiye’nin çatısı olarak nitelendirilen Ağrı Dağına 11.kez program yaparak firesiz bir zirve tırmanışı daha gerçekleştirdi.

GÜDAK üyesi sporcular özel araçla ulaştıkları Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Çevirme köyünden dağın güney yolundan yürüyüşe başladı. İlk olarak 3 bin 200 metre rakımda bulunan kamp alanına ulaşan ve geceyi burada geçiren sporcular ertesi sabah yeniden harekete geçerek 4 bin 200 metre rakımdaki kamp alanına ulaştı. Burada dinlenen sporcular saatler 02.00'ı gösterirken zirve tırmanışı için harekete geçti.

Bir süre sonra buzulların üzerine gelen sporcular krampon giyerek ağır adımlarla devam ettirdikleri yürüyüşün ardından güneşin doğuşuyla birlikte Ağrı Dağının gölgesini de izleyerek saatler 06.50’yi gösterirken 5 bin 137 metredeki zirveye ulaştı.

Hava şartlarının uygun olması nedeniyle uzun süre zirvede kalan sporcular bol bol hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra önce 4 bin 200 sonra 3 bin 200 metredeki kamp noktalarında dinlenip çay molaları verdikten sonra Çevirme köyündeki araçlara ulaşarak etkinliği tamamladı.

“Bu kadar muhteşem bir anı yaşamak için bu kadar çileye fazlası ile değerdi”

İlk kez Ağrı Dağına zirve yapan ve başarılı bir şekilde etkinliği tamamlayan sporculardan Seda Çalışkan, “Ağrı Dağını bir etkinliğin ötesinde bir aşk ve muhabbetle ziyaret etmemize öncülük eden GÜDAK ve başkanı Mustafa Akbulut ile bu deneyimi yaşadığım için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çok farklı anlam ve duygularla geçen seneden beri gitmek istediğim Ağrı Dağına gitmek bu sene nasip oldu, iyi ki de öyle oldu. Öncelikle bu güzel, heyecan verici, sadece dağlarla arasında duygusal bağı olan insanların anlayacağı muhteşem hissi çok özel, kendimi her zaman güvende hissettiğim insanlarla deneyimledim. Çünkü hedef çok güzel, yol çok güzel ama bunun yanı sıra bunu paylaştığın, yola çıktığın insanlar o güzelliği muhteşem bir ana dönüştürüyor. Ağrı dağına çıkmak sabır, istek ve zor bir süreç gerektirdi. Yeri geldi gerçekten zorlandım ama son parkurda en çok aklımda kalan şeyler birbirine zıt ve tamamlayıcı şeylerdi. Bir taraftan zorlanıyorken içimde dua ve sabır vardı hep ama diğer taraftan karanlıktan gün doğumuna kadar ortaya çıkan renkler ve Ağrı dağının mükemmel gölgesi karşısında dilim tutuldu ve şükrettim bu kadar muhteşem bir anı yaşamak için bu kadar çileye fazlası ile değerdi. Hayat gibi düşündüm, güvendiğin insanlarla zor bir hayat karşısında bile zirveye varabilirsin ve orada yeniden doğar, her şeyi uzaktan daha iyi görürsün” dedi.

“Çok keyifli bir tırmanış gerçekleştirdik”

Sporculardan Samet Çelik ise 3-4 yıldır Ağrı Dağına tırmanmak istediğini fakat bir türlü imkan bulamadığını belirterek, “Bu yıl GÜDAK’la programımızı yapıp Gümüşhane'den 7 kişiden oluşan sporcularla birlikte Ağrı Dağına tırmanmak üzere yola çıktık. Çok keyifli bir tırmanış gerçekleştirdiğimizi belirtmek istiyorum. İlk kez Ağrı Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirdiğim bu yıl zirvede şansımıza havanın çok güzel olması, fırtınanın az olması ve havanın güneşli olmasıyla birlikte çok zevkli bir tırmanış gerçekleştirdik. Türkiye’nin en yüksek noktasına ulaşmaktan dolayı mutlu ve gururlu hissediyorum. GÜDAK’ın her yıl geleneksel hale getirdiği Ağrı Dağı zirve tırmanışına benimle beraber bu yolda yürüyen 7 sporcu arkadaşıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sporculardan Selçuk Ceylan ise hikayelerin ve uğuruna efsanelerin yazıldığı Ağrı Dağına ikinci çıkmanın nasip olduğunu belirterek, “Evvela bu organizasyonu yapan GÜDAK başkanımız Mustafa Akbulut’a şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir organizasyonun Gümüşhane’de olması gurur ve mutluluk verici. Türkiye’mizin incisi, muhteşem doğa güzelliği ile büyüleyici doğal bir spor ve de tırmanış alanı olan Ağrı Dağında böyle zevkli ve de doğal bir tırmanışın her vatandaşımız tarafından benimsenmesi istek ve arzumuzdur. Avrupa’nın ve dünyanın dört bir tarafından Ağrı Dağına tırmanış gerçekleştirmek için sporcular buraya akın ediyor. Başta kulüp başkanımız ve de sporcu arkadaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunuyorum. İnşallah tekrar çıkmak nasip olur” diye konuştu.

“Ağrı Dağı efsanenin var olduğu bir yer”

Bir diğer sporcu Ahmet Yıldız da “Ağrı Dağı efsanenin var olduğu bir yer. Bu efsaneleri anlamak için Ağrı Dağına çıkmak gerekiyor. Ağrı Dağının öfkesini zirvedeki fırtınada 2022 yılında tatmıştım. Ağrı Dağının sevgisini de bu sene zirve de güneşli ve durgun bir havada tattım. Bir şeyi güzel yapan onu paylaştığın kişilerin güzelliğidir. Muhteşem bir ekiple harika bir ekip ruhu ile hiç birbirimizi kırmadan dostluk içinde zirve tırmanışımızı gerçekleştirdik. Kamplarımızda azığımızı paylaştık, zirvede sevinçlerimize ortak olduk. Yer yer yorulduk, ama birbirimizi hiç kırmadık hem dostluk hem kardeşlik içerisinde zirve tırmanışımızı muhteşem bir şekilde tamamladık” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin ardından bir açıklama yapan GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut da “Derneğimizin kurulduğu 2008 yılından beri 11. kez Ağrı Dağına program yaptık. Her yıl bu defa son diye bitidiğimiz Ağrı Dağı tırmanışını sonraki yıl yine tekrarlamamızı dağların aşkı diye yorumluyorum. Zirve yaptığımız ekip arkadaşlarımı sabır ve uyumlarndan dolayı tebrik ediyorum. Her yıl değişik bir grupla zirve tırmanışı yaptığım Ağrı Dağı Türkiye'nin en yüksek noktası. Tırmanışa katılan arkadaşlarımıza ve organizasyonu yapan Barzani Ceylan kardeşime yakın ilgi ve alakasından ve Ağrı Dağının yamaçlarındaki ikramlarından dolayı teşekkür ediyorum. Başka bir zirvede buluşmak dileğiyle" diye konuştu.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:22
Güneş 05:49
Öğle 12:25
İkindi 16:00
Akşam 18:50
Yatsı 20:12