banner333

banner309

Bedri Yaşar’dan Kentsel Dönüşüm Uyarısı!

Bedri Yaşar: 9 Yılda Hedeflenenin Sadece 3’te 1’i Kadar Kentsel Dönüşüm Gerçekleşebildi.

Siyaset 12.11.2021, 08:39 14.11.2021, 08:58
Bedri Yaşar’dan Kentsel Dönüşüm Uyarısı!
banner400

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 bütçesinde %44,3’lük bir artış öngörüldüğünü söyleyen Bedri Yaşar; bu artırılan oran ile bırakın kentsel dönüşümü, depreme dayanıksız binalar için yenileme çalışması yapmanın bile zor olduğunu belirtti.

HER DEPREMDE BEDELİ CAN VE MALLA ÖDÜYORUZ.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; TBMM’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine grubu adına söz alarak konuştu.

Özellikle şehir planlamasındaki sorunlara değinen İYİ Parti’li Yaşar; “Bugüne kadar maalesef şehirlerimizi istediğimiz gibi planlayamamış durumdayız.  Bunun sonuçlarını da her depremde acı bir şekilde yaşanan can ve mal kayıplarıyla ödüyoruz. Büyük İstanbul depremi kapıdadır. Her geçen saat aleyhimize işliyor. Ama bu konuda neredeyse ortada yapılan önem bir çalışma yok.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Mevcut imkanlarla kentsel dönüşüm yapılmasının mümkün olmadığını belirten Bedri Yaşar; hiçbir yerel yönetimin devlet katkısı olmadan bu rakamların altından kalkmasının mümkün olmadığını belirtti.

Mevcutta sürdürülen kentsel dönüşümün de hızlandırılması gerektiğini ifade eden Bedri Yaşar, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Bugüne kadar 1,5 milyon konut dönüştürülebilmiştir. Kentsel dönüşüm kanununun çıkarıldığı 2012 yılında bu yana 9 yıllık sürede, hedeflenen rakamın sadece 3’te 1’ine ulaşılabilmiştir. Halen 5 milyon konut dönüştürülmeyi beklemektedir. 

Dönüşüm konusunda hem vatandaşlar hem de devlet kaynak sorunu yaşıyor. Hiçbir şekilde geri ödeme yapamayacak vatandaşlarımız bulunmaktadır. Devletin elini cebine atması ve toplanan deprem paralarından harcaması gerekmektedir. Ya da bu maliyetin karşılanabilmesi için özel sektör devreye sokulmalıdır.

İnşaatta malzeme fiyatları döviz artışı sebebiyle her gün artmaktadır. İnşaat sektörü de bu durum karşısında zorda kalmaktadır. Burada hem vatandaşı hem Türkiye’nin lokomotifi olan inşaat sektörünü koruyucu tedbirler almak lazım.”

İMAR BARIŞINDAN ELDE EDİLEN GELİR AMACINA UYGUN KULLANILSIN

Kayıt altına alınan ve yapı kayıt belgesi düzenlenen 13 milyon yapıdan 24 milyar lira imar barışı geliri elde edildiğini söyleyen Bedri Yaşar; bu gelirlerin tamamının; amacına uygun şekilde; güçlendirmeye ve kentsel dönüşüme harcanması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09