25.02.2013, 14:39
ŞİRAN İÇİN DÜŞÜNDÜKLERİMİZ (Dİ)
Önceki “Hasret Biz Memleket” başlıklı yazıma yorum yapan Can Hemşerim, Şiran için daha somut bir şeyler yazmam gerektiğini belirtmiş. Bu vesileyle de tüm yorumcu hemşerilerime en içten teşekkürlerimi arz ederim.
2004 yılında Şiran Belediyesi Başkanlığına aday olduğumda, Şiran için düşüncelerimizi projelerimizi başlıklar halinde bir kitapçıkla sunmaya çalışmıştık. Ama o günlerde iktidarın rüzgârı her yerde olduğu gibi Şiran'da da şiddetli estiği için çokta önem arz etmedi ki, bize olan teveccüh de oldukça düşük bir oranda kendini gösterdi. Fakat sonuç çok iç açıcı olmadı ki, rüzgâr ters eserek 2009 seçimlerinde yön değiştirdi. Ne var ki iktidarın nimetlerinden nemalanma hesapları rüzgârı yine iktidar yönüne çevirdi.
O dönemlerde Şiran'a eşdeğer konumda olan yaklaşık 10-12 başarılı belediyeyi inceleyerek Şiran için yapacağımız çalışmaların somut projeler hale getirilmesi hususunda kaynağımız oluşturmuştu. Ancak amacınız ve projeleriniz ne olursa olsun asıl faktör insandı ve öylede olmalıydı. Öyleyse bizimde ilk hedefimiz insanımız olmalıydı. Dolayısıyla da insan kaynaklarımızı harekete geçirerek işe başlamak ve arkasından Şiran'ı bölgenin daha modern daha gelişmiş bir ilçesi haline getirecek projelerimizi tek tek hayata geçirmekti. Bu düşüncen hareketle; "İnsana Hizmet Her Şeyin Ölçüsüdür", "Şiarımız Şiran'a Hizmet" ve "Doğduğum Yerde Yaşamak ve Doymak İstiyorum." şeklindeki sloganlarla Şiran için düşüncelerimizin derinliğini anlatmaya çalışmıştık.
Hafızamızın tazelenmesi açısından kısaca sıralarsak, öncelikle Şiran Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilecek yapısal değişiklikle, günümüzün modern teknolojisiyle donatılması ve gelecekteki gelişmelere entegre olabilecek konuma getirilmesi ile başlayacak olan projelerimizi başlıklar halinde verecek olursak,
Şiran'ın imar durumunun öncelikle ele alınması ve yenilerek herkesin eşit şekilde yararlanmasını sağlamak,
Şiran'ın altyapı çalışmalarını yapmak (Bu dönem altyapı çalışmaları yapıldı),
Şiran'ın konut meselesini çözümlerken ilçe dışında olup tekrar dönmek isteyenlerin de konut meselesini de bu çözümlülük içinde halletmek olduğu gibi, yine ilçe dışında ve yurt dışında olan hemşerilerimizin de kısa sürelide olsa Şiran'da ikametlerinin sağlamak,
Şiran'da Eğitim ve Sağlık konusunda ilgili kuruluşlarla beraber çalışarak meselenin çözümlenmesini sağlamak,
Şiran'da Gençlik (Şiran için en elzem ve geniş olan bir konu.),
Şiran'da çalışan bayanlarımız, ev hanımlarımız, genç kızlarımız açısından baktığımızda. Çalışan bayanlarımızın çalışma alanlarını genişletmek sosyal aktivelerini daha etkin hale getirilerek oluşturulacak projeler çerçevesinde, ev hanımlarımıza ve genç kızlarımıza iş alanlarının meydana getirilmesiyle de ekonomik kazanım ve buna bağlı olarak aile bütçesine katkıda bulunmalarını sağlamak. Burada bir parantez açarak şunu belirtmek isterim ki; Kilim atölyesi fikrini 1995’de ilk ortaya atan o dönem Halk Bankası Müdürü İbrahim Demir Bey’di. Yer olarak ta belediyemizin Pazar yerinde dere kenarına yapıp Emniyet Müdürlüğüne sattığı binanın garaj olarak kullanılan yeriydi. Bina kısa sürede satılması ile bu düşünce gerçekleşemedi. Bende bu düşünceyi, 1985 yılında Konya’nın bir beldesinde gördüğüm her evin altına bir atölye şeklinde değiştirerek 2004 yılı seçimlerinde dile getirmiştim. Şimdi fabrika gibi bir bina yapılarak hayata geçirilecek olması çok güzel. Pazar meselesi de çözüldüğünde Şiran ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Kısaca bu konuya açıklık getirdikten sonra devamla,
Resmi kurumlar arası iletişim ve ilişkileri üst seviyelerde kurmak ve Şiran adına çıkacak her projeye daha kolay, daha çabuk ulaşmak ve en hızlı biçimde hayata geçirilmesini sağlamak,
Şiran'da özel teşebbüsün geliştirilmesini sağlamak,
Şiran Belediye Meclisinin aktif hale getirilmesinin sağlamak,
Şiran'da şehircilik yönetimi ve kent konseyinin oluşturulmasını sağlamak (Şehircilik yönetimi ve bunun paralelinde oluşturulacak "bilgi işlem merkezi" ile hemşerilerimizin Şiran için düşüncelerini açıklayabilme ve projelerini ortaya koyabilme imkânına kavuşmasını sağlamak. Ve belediye bünyesinde oluşturulacak "Araştırma Planlama Uygulama" birimi ile düşüncelerin ve projelerin hayata geçirilebilme çalışmalarını gerçekleştirerek Şiran'ın gelişmesinin önünü açmaktı. Ayrıca bu çalışmalar kilim atölyesi gibi hayata geçirilebildiğinde Şiran'ın işsizlik meselesinin çözümlenmesi hususunda önemli bir gelişme sağlamış olacaktı.),
Ve Şiran'da her mahalleye muhtar evi, çok amaçlı mahalle (kültür konakları) odaları yapmak gibi projelerimizin önceliklerini oluşturmakta idi.
İleriki yazılarımızda yeri geldikçe ve imkân buldukça projelerimizi daha detaylı bir şekilde anlatabilirim.
Son noktayı koymadan önce yine önceki yazım “Hasret Biz Memleket” için yorum yapan bir diğer Can hemşerime birkaç cümle ile cevap vermek isterim ki yanlış anlaşılmalara mahal olmayalım. Değil mi?
Biz Şiran için bunları düşünürken ve memleketimize olan sevdamızı gönlümüzden geçtiğince, dilimizin döndüğünce dile getirirken canı sağ olası Can hemşerimin yorumunu aynen alıyorum.
"başkan herhalde muhteşem yüzyılı seyrediyorsun yazıda kullandığın cümleler kanuninin hürrem sultana aşkını anlatan çümleler, yani kopyayı bile beceremedin. olsun bizin gönlümüzün sultanigarısın"
Gördüğünüz gibi kullandığım cümlelerin, Kanuni’nin Hürrem Sultan’a aşkını anlatan cümlelerle benzeştiğini ve kopyacı olduğumu ama onu bile beceremediğimi belirtmiş.
İşin garip yanı ne biliyor musunuz? Ben sözü edilen bu diziyi hiç seyretmediğim gibi ailemin seyretmesine de müsaade etmedim. Çünkü böyle bir diziyi seyretmek bana zûl gelmektedir. Ayrıca bu diziyi izleyecek kadar da alt profilden biri değilim diye düşünüyorum kendi adıma.
Ben geçmişini olduğu gibi kabul eden ve geçmişini seven ve de geçmişi ile de övünen birisi olarak geçmişime, karşı yapılan hakaret ve aşağılamaları kabullenemiyorum. Dolayısıyla bu tip dizilerle Türk örf ve ananelerine karşı yapılan her türlü saldırı içimi acıtıyor. Bu ve bunun gibi dizilerin yayınlanmasını da iktidarların ayıbı olarak görmekteyim.
Aynı ülkede yaşıyor, aynı havayı teneffüs ediyor ve aynı kaynaklardan besleniyoruz. Elbette bazı yerlerde kesişen noktalarımız olacaktır. Can hemşerimin yorumu neticesinde kullandığım cümlelerin bir Türk dizisinde de kullanılmış olması veya benim kullanmış olmam aynı kaynaklardan beslendiğimizin bir göstergesidir. Bu tevakkuf böyle bir dizi ile değil de adıyla mütenasip olan ve Türk Kültürünün güzel örneklerini veren bir dizide olması beni ziyadesi ile memnun ederdi.
Sonuç olarak Şiran için düşüncelerimizi ortaya koyarken sürçü lisan eylediysek af ola.
2
az bulutlu
Namaz Vakti
22 Kasım 2024
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |
Kaleminize ve de yüreğinize sağlık İsa Bey...