Oktay Yıldız: Gümüşhane'ye dair hayali olan herkesin desteğini istiyorum
Gümüşhaneli akademisyen Prof.Dr. Oktay Yıldız, AK Parti’den şehrin ikinci yüzyılının ilk Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu “Şehrin gelecek 100 yılına hitap edecek projelerimiz var. Gümüşhane'ye dair hayali olan herkesin desteğini istiyorum” sözleriyle açıkladı.
Tarihi Özdenoğlu Konağında düzenlediği basın toplantısında aday adaylığı kararını kamuoyuyla paylaşan Yıldız, 31 Mart seçimlerinde seçilecek belediye başkanının hem Cumhuriyetin hem de Gümüşhane’nin vilayet oluşunun ikinci yüzyılının ilk Belediye Başkanı olacağını söyledi.
Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü’nün de katıldığı toplantıda Gümüşhane’de doğup büyüdüğünü, şehrin dertleriyle dertlendiğini kaydeden Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti'den Gümüşhane Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu duyurdu.
“Sadece il merkezindeki değil ilçeleriyle topyekün Gümüşhane halkına hizmet etmeyi amaç edindik”
Gümüşhane'nin Tekke sınırından başlayıp Mescitli sınırına kadar olan bir alan değil 5 ilçesi ve merkez ilçesiyle bu şehrin bütününün şehremini makamına talip olduğunu kaydeden Yıldız, “Ben hiçbir şekilde bu makama, bu göreve talip olurken standart bir belediyecilik anlayışıyla, mevcut Belediye işlerini yapmak için bu yola çıkmadım. Bugün, geçen yüzyıl göstermiştir ki bu şehir ilçeleriyle, köyleriyle kaimdir, kanatlarıdır onlar, kökleridir. Ve ikinci yüzyılda kalkınma olacaksa biz kanatlarımızla uçacağız, köklerimizle toprağa tutunacağız. O yüzden sadece il merkezindeki değil ilçeleriyle topyekün Gümüşhane halkına hizmet etmeyi amaç edindik” dedi.
“Birçok projenin yürütülmesinde ve danışmanlığında görev yaptım”
Yaptığı her işte, gittiği her yerde, bulunduğu her yerde, ilk kullandığı cümlelerin içerisinde mutlaka bir “Gümüşhane” kelimesi geçtiğini ifade eden Yıldız, “Benim bulunduğum coğrafyada herkes benim bu şehre karşı bağlılığımı, aidiyetimi hatta biraz böyle mikro milliyetçiliğin had safhasında olduğunu bilir. Benim için şehrim ayrıdır, şehrim ayrı kıymetlidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde şu an öğretim üyesi olarak görev yapmama rağmen üniversite yıllarımdan itibaren Gümüşhane’de birçok projeye öncülük ettim. Bugün özellikle üniversite sanayi işbirliği, üniversite toplum işbirliği, üniversitedeki yapılan faaliyetlerin toplumda katma değer üretmesine destek sağlayan bir birimde görev yapmaktayım. Ağırlıklı olarak da sadece son 10 yıl içerisinde 100’ün üzerinde kalkınma projesini bölgemizde yaptım. Bunu sadece Gümüşhane’de değil, Giresun'dan Trabzon'a varıncaya kadar, o bölgede bulunan vilayetlere varıncaya kadar çok sayıda toplum yararına projenin içerisinde görev yaptım. Bunların büyük bir kısmı üniversitesine sanayi işbirliğiydi, bir kısmı toplum yararına projelerdi, bir kısmı turizme yönelik projelerdi, bir kısmı enerjiye yönelik projelerdi ve en önemlisi de orta yüksek teknolojiye yönelik bu ülkenin dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik birçok projelerde mentorluk yaptım, birçok projenin yürütülmesinde ve danışmanlığında görev yaptım” diye konuştu.
“Gümüşhane'ye dair hayali olan herkesin desteğini istiyorum”
Bugüne kadar her hayalinin odağında Gümüşhane olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Yıldız, “Bu hayallerimi gerçekleştirmek için elimden ne gelirse yapar, enerjimi, eforumu buraya sarf ederim ve bu enerjim, eforum zaman mefhumundan aridir. İşte bu nedenle Gümüşhane'ye dair hayali olan herkesin desteğini istiyorum. Gümüşhane'ye dair hayaliniz yoksa, zaten ben sizin istediğiniz minvalde bir belediye başkanı adayı olamam. Ben 5 yıllık bir süreç için aday olan birisi değilim. Benim projelerim bu şehrin gelecek 50 yılına ve 100 yılına hitap edecek, temel olarak makro projeler özelinde hareket etmek istediğim aslında temel olaylar” ifadelerini kullandı.
“Gümüşhane’yi ikinci yüzyılında akran şehirlerinin önünde konumlandırmak istiyoruz”
Kalkınmayı yerelde halka yaymanın tek yolunun yerel yönetimler olduğunu belirterek yerel yönetim anlayışını şehrin çöpünü toplamak, kanalizasyonunu deşarj etmek ya da toplu taşıma olaylarını yapmakla sınırlandırmayacağının altını çizen Yıldız, şunları söyledi: “Biz bu şehirde yaşayan herkesin hayallerine hizmet etmek için aslında bu yola çıkıyoruz. Ateşten bir gömleğe talibiz. Belediyecilik gerçekten zor bir iştir. Çıktığınız yolda engeller var, dikenler var. Kuşakkaya dik, Harşit bulanık akıyor. Bunun farkındayız. Ancak tırmanmak istediğimiz Kuşakkaya’ya tırmanmak için hayallerimiz var. Ve arkamızda bu şehre gönül verenler var. Bunları yanımızda hissettiğimiz müddetçe bu yollar bize güllük gülistanlık olacaktır. Bundan da eminiz. Bu şehrin iyisiyle kötüsüyle cumhuriyetin sonrasında yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi var. Bu şehre hizmet edenler var, ölenler var Allah rahmet eylesin, kalanlar var Allah selamet versin. Bu şehre çivi çakan herkesten Allah razı olsun. Biz reddi miras yapmıyoruz. Bu şehrin geçmiş yüzyılında olanlardansa biz gelecek yüzyılına bakıyoruz. Amacımız, hedefimiz bu şehri ikinci yüzyılında akran şehirlerinin önünde konumlandırmak istiyoruz. Eğer bunu yapamazsak akran şehirlerimizin önüne geçemezsek 50 yıl sonra o akran şehirler bir kent olur biz kasaba olarak kalırız. Biz gerçekten zor bir coğrafyadayız.”
“Bu şehrin gelecek 100 yılına hizmet edebilecek bir çalışma içerisine girdik”
Gümüşhane kent merkezinin 2 tünel arasına sıkıştığını belirten Yıldız, “Benim talip olduğum süreç 5 yıllık bir belediyecilik süresi değildir. Bu şehrin gelecek 100 yılına hizmet edebilecek bir çalışma içerisine girdik. Ben üniversite öğretim üyesiyim. Çok sayıda proje yaptım. Ulusal ve uluslararası projelerden ülkemize çok miktarda fonlar getirdim. Bugün yapmış olduğum projelerin ülkemize katkısı oldukça yüksek meblağlardadır. Bunları yaparken tek başıma yapmadım. Benim arkamda, sağımda, solumda bu işlerde uzman çok iyi bilim insanları var. Gümüşhane’nin dönüşümünü bilim ışığı olmadan, ilim ışığı olmadan yapma şansımız yok. O yüzden şehrin gelecek yüzyılına hitap edecek bazı çalışmalar yaptık” dedi.
“4 yeni yerleşim alanı belirledik”
Yıldız, çalıştıkları konulardan altyapısını hazırlayıp fiziki yapısını, mimari yapısını, ulaşım altyapısını, iklim şartlarını, coğrafyasını, jeolojisini çalıştıkları doğu ve güney aksında 4 potansiyel yerleşim alanı belirlediklerini, Yeni Zigana Tüneli sonrasında bir sayfiye ve bir cazibe alanı olarak oluşturacak bir projenin üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
“Bu şehrin bir dönüşme ihtiyacı var”
Şehrin ruhunu onun içerisinde yaşayan insanların belirleyeceğinin altını çizen Yıldız, “Bizler şehrin sakini miyiz, şehrin sahibi miyiz?” sorusunu da sorarak bu şehirde yaşayan herkesin bu şehrin hem sakini hem de sahibi olduğunu vurgulayarak “Bu şehrin ruhunu belirleyen bu nüfus içerisindeki bu öğrencileri, üniversite çalışanlarını, akademisyenleri, dışarıdan gelen memurları, hastanede, postanede, emniyette çalışan memur kardeşlerimizi bu şehrin gerçek sakinleri olarak gördüğümüz müddetçe bu şehir gerçek ruhuna o zaman erişecektir. Bu şehrin bir dönüşme ihtiyacı var. Belirli mahallelerinde, belirli bölgelerinde. Bu şehrin otoparktır, ulaşımdır, bazı problemleri var. Bazılarına dokunmamız belki çok kolay değil. Gerçekten çok zor olacak. Belki çok yakın arkadaşlarımız, akrabalarımız, dostlarımız bunlar bile çok rahatsız olacaklar. Ama dokunabildiğimize dokunacağız, yapacağız. Fakat asıl projelerimiz bu şehrin gelecek 100 yılına hitap edecek projeler olacak.
İstişare kültürü ve Gümüşhane’nin ülke genelindeki kaliteli insan kaynağından da bahseden Yıldız, seçilmesi halinde Belediye’de uygun görmesi halinde mevcut Belediye Başkanının projelerini tamamlaması için bir oda ve Ticaret ve Sanayi Odasının Belediye Meclisine doğal danışma üyesi olması için bir oda tahsis edeceğini söyledi.
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |