banner333

banner309

Şiran'da Kağıt Rölyef'den Atatürk Tablosu

Şiran Halk Eğitim Müdürlüğü'nde görevli El Sanatları Öğretmeni Filiz Sarı, Kağıt Rölyef ile yaptığı Atatürk tablosundan ötürü takdir topluyor.

Şiran 30.11.2017, 13:25 30.11.2017, 14:28
Şiran'da Kağıt Rölyef'den Atatürk Tablosu
banner400

Çok güzel eğitim ve sanatsal faaliyetlere imza atan Şiran Halk Eğitim Müdürlüğü güzel çalışmalarına tam gaz devam ediyor.Atatürk'ün Kağıt rölyefini tamamen Şiran Halk Eğitim Müdürlüğü imkanları ile yaptığını söyleyen Sarı kendisine büyük destek veren Şiran Halk Eğitim Müdürü Zahit Kaya'ya ayrıca teşekkür etti.Filiz Sarı Kağıt Rölyef'i şöyle tanımladı;

Bir yüzey üzerine yapılan yükseltme veya çökertmelere rölyef yani kabartma denir.

Genellikle tarihi yapıların veya insan figürlerinin modele uygun çalışmaların yardımcı malzemeler ile tabloya boyut vererek yerleştirilmesi anlamına gelir.

Örneğin fotokopisi mevcut olan evin boyutlandırarak tabloya aktarılması ağaçların boyutlandırılması insan figürlerinin boyutlandırılarak çalışılması rölyef çalışmaları kapsamına girer. Kağıt, Ahşap, Alçı, Seramik, Bakır Alanlarında Rölyef Yapılmaktadır.

Kabartma sanat kolları dahil endüstri tarım ve günlük hayatta da kullanılır.
Mimarlıkta kil alçı taş gibi işlenebilir malzemelerin yüzeyinde alçaklı yüksekli şekiller meydana getirmektir.

Kabartma ışık alan ve almayan yönlerin belirme derecesine ve yüzey şekline göre alçak orta yüksek olarak çeşitlenir.

Alçak kabartma yüzeyden çok az ayrılan kabartmalardır.
Madalyon para vb. şeylerde görülen kabartmalar bu şekildedir.
Yüksek kabartma yüzeyden oldukça yükselen kabartmalardır. Şeklinde hemen hemen yarısı denilebilecek derecede yüksektir. Rond-bos kabartmalar ise heykele yaklaşır şekildedir.


Kabartma olarak yapılmış süslemeler mimari yapılarda taşa mermere işlendikleri gibi madenden ve ahşaptan yapılmış eşyalar üzerinde de görülürler.

Şamdan kapı tokmağı gibi madeni eşyalarda kapıpencere kanadı rahle dolap çekmece gibi ahşap eşyalarda kabartma şeklinde yapılmış süslemelere çok rastlanır.
Mimari eserlerin dış veya iç cephelerinde yapının görülecek yerlerinde taş veya mermer üstüne kabartılarak yapılmış süslemeler vardır.


Kullanıldığı Alanlar

Rölyef mimaride süsleme olarak süs eşyaları kuyumculuk resim heykeltıraşlık teknik resim gibi sanat kollarında gıda sektöründe süslemede kullanılır. Türkiye Genelinde Kağıt Rölyef Yoğun Olarak Kullanılmaktadır

Yurt adışındaki ismi: qulling tir.


Yapım Aşamasında Kullanılan Malzemeler;

Karton mukavva kurşun kırmızı kalem silgi cetvel yapıştırıcı silikon şeffaf band ahşap kaplama (gülcevizmaun vs.) düz ince ve desenli mantar asetatdantel güpür fisto kurdela sarı yaldız kağıt ince tel boncuk makas maket bıçağı beyaz tutkal alçı vb hobi malzemeleri...

Rölyef malzemeleri çalışılacak modele göre çeşitlilik gösterir.

Yapılışı

Seçilen projeye çalışmak istediğiniz ebatlarda fotokopi ile büyütür.
Fotokopimiz renkli tercihe göre renksiz olmalıdır.
%100 kuşe yada amerikan bristol cins kağıt kullanılmalıdır, Saman İçerikli posterler asla kullanılmamalıdır, Renkli fotokopimiz renklendirmede renksiz olan ise kalıp çıkarmada kullanılır.

Renksiz Fotokopide:

1.) Çalışılacak olan ev duvar evin pencerelerinin ve kapısının kırmızı kalem ile hatları belirlenir.

2.) Sarı karbon kağıdı ile kartona çizilen hatlar aktarılır.

3.) Karton üzerinde pencere ve kapılar maket bıçağı ile oyulur. İnce kurdela fisto tül ile perde çalışması tamamlanır.

4.) Ahşap kaplamalar ince şeritler halinde kesilir. Karton üzerine aktardığımız ev kalıbı üzerine kaplamalar üst üste gelecek şekilde yapıştırılır.

5.) Pencere ve kalıpların çerçeveleri ve derinlikleri farklı renkli kaplama ile çalışılır.

6.) Projeye uygun kapı çalışması ahşap kaplama ile yapılır ve çalışması bitmiş olur.

7.) Ev modele uygun olarak ebatları belirlenmiş kasanın içine silikon yardımı ile yapıştırılır.

8.) Oluklu mukavva kiremit rengi boyanır ve ½ cm kalınlığında şeritler halinde kesilir.

9.) Şeritler halinde kesilen boyanan oluklu mukavva modele uygun evlerin damını oluşturacak şekilde çalışılır.Saçak payları verilir süslemeleri yapılır.

10.) Monte edilen evin taban kısmına mukavva ile yol eğimi verilir. Üzerine alçı – tutkal karışımı dökülür. Bıçak yardımı ile yol çalışması yapılır. Kuruyunca boyanır.

11.) Ağaçlandırma için uygun olan ebatlarda kuru dallar veya kalın telin üzerine nişasta un tutkal yardımı ile hazırladığımız seramik hamuru kaplanarak ağaç gövdesi dalları yapılır kuruması beklenir. Kuruyunca renklendirilip ağaç ithal yosunkıvırcık talaş ile yeşil yaprakları çalışılır. Toplanarak boyanır. Modele uygun çalışmamız tamamlanmış olunur.

Saygı ve Sevgilerimle
Filiz Sarı

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 05:43
Güneş 07:12
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:29