banner333

banner309

09.02.2018, 00:15

Öğrenemiyoruz, Öğretemiyoruz...

Neden öğrenemiyoruz? Neden öğretemiyoruz?Çünkü:

Belirlenmiş bir eğitim ve bilim politikamız yok,,Eğitim ve bilime ayrılan GSMH payı yetersiz..Belli başlı bir politika ile yürütülmesi gereken Öğretmen yetiştirme polıtıkasından yoksunuz..Öğrencilerin yaşam sevincine katkı sağlaması gereken okul ortamlarını kötü alışkanlıklar ve uyuşturucu tehdidine karşı korumada zorluk çekiyoruz.Kişinin, el becerilirini geliştirme, yaparak –yaşayarak öğrenme ve kendsini gerçekleştırmesine yeterince fırsat vermiyoruz.Öğrencilerin bağımsız, analitik düşünme ve yaratıcılık gibi beceriler edinmesine sınırlı imkan sağlanması gibi sebepler Öğrenme ve öğretmede en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor….

Öğrenemiyoruz ve öğrenemediğimiz içinde öğretemiyoruz. Öğrenme kapısını aralıyan öğretmenleri iyi diyerek yüceltmek,kötü diyerek yermek yarine ,Başarılı öğretmen kavramı üzerinde durmak sanırım öğretmeğe giden yolu daha da aydınlatacaktır. .

Çocuklarımızın uğrak yerleri labratuvarlar ve kütüphaneler olmalı.Bilim ağartmalı saçlarını. Olması gereken buyken onları dersanelere yönlendirerek özel hoca tutarak sınav yarışçısı olarakyetiştırmeyi yeğlemek öğretmenin önündeki en büyük engeldir bence…

Neden öğrenemiyoruz? Derken saydığım sebepler içerisinde en önemlisi kuşkusuz ilk madde olarak sunduğum.”belirlenmiş bir eğitim ve bilim polıtıkamız yok” tümcesini biraz açmak istiyorum..

Yıllarca zihnimimi.meşgul eden bu gerçeği Okulların 2.yarı yıla başladığı şu günlerde tekrar yorumlamaya çalışırken , yerel basında:”HEZARFEN” eğitim modeline ilham kaynağı oldu” Başlığı ile yerel basında çıkan habere takıldım kaldım. ( Hezarfen Ahmet Çelebi ,kanat takıp galata kulesinden uçarak boğazı geçen ilk insan... Geçmesine geçti amma…. Sen nasıl uçarsın ? Diyede kellesinden oldu. Şimdilerde büyük çekmece yakınlarında özel üçakların konup kalktığı mini bir hava alanının adıdır Hezarfan)..

Haber Gümüşhane Üniversitesinden akademisyen .Doç. Dr. Taşkın Kılıç ın yaptığı bir çaiışmayı yansıtıyor. Sayın Kılıç:”Emeğinin karşılığını bir yıl sonra almak istıyorsan buğday ek.10 yıl sonra almak istiyorsan ağaç dik.100 yıl sonra almak istıyorsan insan yetiştir.” Düşüncesinden yola çıkarak.3. dalga olarak bilinen dijital ve elektronık yenileşmesinden sonra 4.sanayi yenileşmesi olarak ta .bilişim ve internet ağını içinde barındıran bir model üzerinde duruyor ve önümüzdeki 10-20 yıl içinde bu sıstamın gerçekleşecegünden söz ediyor. Ve bu yeni eğitim modelinede : HEZARFAN yani “Bin fenli-çok şey bilen “eğitim modeli adını veriyor. …

Yıllarca zihnimi meşgul eden ve birkaç yıl önce denenen “FİN” modeli gibi bir model neden icat etmiyoruz? Sorusu , Doç. Dr. Taşkın Kılıç ın “Hezarfan” modeli ile cevap bulur yada bulmaz, bilinmez ama beni son derce heyacanlandırdığını itiraf etmeliyım…..

Çünkü :PISA sonuçlarının bize öğrettiği bir sonuç var..Neden öğrenemiyoruz.? Neden öğretemiyoruz….

Ekonomik İşbirliğive kalkınma örgütü(OECD) tarafından her 3 yılda bir gerçekleştirilen PISA,(Uluslar Arası Öğrenci Değerlendirme Programı) 2015 yılı sonuçlarına göre,Türkiye FEN BİLİMLERİ alanında OECD ortalamasının 493puan olduğu çalışmada Türkiye 425 puanla 72 ülke arasında 53 sırada….

Herkesin malumu olan PISA sonuçları Ülkemizin Eğitim kalitesini atık taşınamaz bir konuma geldiğini gösteriyor.Yani öğrenemiyor, öğretemiyoruz..

Sonuç olarak, çocuklarımızın bilim ve teknolojı yarışında dünya ölçütlerine göre geride kalmamasını istiyorsak mevcut eğitim sisteminde reorganizasyona gitme zarureti vardır… .Vardır diyorum çünkü 900 saat yabancı dil dersi okuyan -bir öğrencimiz. Öğretim aldıgi dil dalında konuşmayı öğrenemiyor.

Ol sebeptendir ki? Bunca sorunlara rağmen Türkiye nin bugünkü sorunu nedir? Diye bana sorarsanız?..

Hiç kuşkusuz EĞİTİM dir. Derim…

,

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30