banner333

banner309

18.04.2018, 11:59

Kalp Krizinden Ölmek İstemiyoruz!...

 GÜMÜŞHANE’YE ANJİYO ÜNİTESİ KURULMASINI İSTİYORUZ!..... 

                

              Yeni hastaneye  yeni bir Anjiyo  servisi yakışır diye düşünüyoruz..Şu an Gümüşhane Devlet Hastanesinde kardiyoloji uzmanı üç hekim görev yapıyor. Hekim sayısı iki den aşağı düşmüyor. Hasta olarak zaman zaman başvurduğumuz Doktorlarımıza soruyoruz? Anjiyo yapabilirmisiniz? diye. Aldığımız cevap gurur verici. “Zaten İşimiz bu.Gümbür  gümbür yaparız” diyorlar.. Ne var ki nüfusumuz yeterli değil deyu  Anjiyo ünitesi kurulmuyor,  katater laboratuarı açılmıyor… 

             Zor ve kırık bir coğrafyada yaşıyoruz. İnsanlarımız  büyük efor sarf ederek yaşamlarını sürdürüyorlar.. Bu zor koşullar ister istemez kalbi zorluyor. Bu zorlamalardır ki,  kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına  neden oluyor.  Evet nüfusumuz az . Doğrudur. Ama bu bizim doğal hakkımız olan sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılmamızın  nedeni olmamalı. Çok gecikmiş bir hizmet.Bir an önce önlem alınması gerekiyor.  Günlük poliklinik vakalarda yaşanan yoğunluk ve  Kalp rahatsızlıklarına  bağlı olarak hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış her şeyi anlatmaya yetiyor. . 

              İşte gerçekler… 

             Önce , Koroner Anjiyografi nedir? Sorusunu sorarak işe başlayalım… 

             Koroner anjiyografi; Kalp damarları (koroner arter) içine özel bir ilaç verip, kendine has  bir görüntüleme sistemi kullanılarak  damar içi  görüntülerinin alınması işlemidir. Bu işlem anjiyografi cihazı ve eğitimli-deneyimli kardiyoloji uzmanı ile sağlık personelinin bulunduğu gelişmiş laboratuvarlarda ancak yapılıyor... 

             Sonrasına gelince: 

             Gümüşhane ve ilçelerimizde kalp krizi riski olan 2.000 hasta, ya Erzincan’a ya da Trabzon’a sevk ediliyor. Gümüşhane’de yaşayan hemşerilerimiz, halkımızın acil ihtiyacı olan koroner anjiyo ünitesinin bir an önce ilimizde kurulmasını istiyor, komşu il hastanelerine sevk edilmek kaderimiz olmaktan çıkarılmalıdır diyorlar… 

             .Haber29, tarafından yapılan araştırmaya göre; Gümüşhane’de koroner anjiyo ünitesinin olmamasından dolayı ,yılda 800-900 koroner anjiyografi gereksinimi olan hasta, komşu illere (koroner anjiyografi ünitesi olan) sevk ediliyor. Yine Gümüşhane Merkez ve ilçelerimizde yılda 900-1.000 hasta acil olarak (kalp krizi olan) komşu illere ambulans ile sevk edilmektedir. Daha açık bir ifadeyle Kelkit ilçesinden kalp krizi geçiren bir hasta öncelikli olarak 112 acil ambulansı ile Gümüşhane’ye  sevk edilmekte; yapılan tetkiklerden sonra geldiği yoldan tekrar  Erzincan’a  gönderilmektedir.. Bu işlemlerden koroner anjiyoya kadar geçen süre ortalama olarak 2,5- 3,5 saat i bulmaktadır. Kalp krizi geçiren pek çok hasta, yaşlı olması ve beraberinde akciğer, böbrek rahatsızlıkları gibi yan hastalıklarının bulunması nedeni ile bu sevk zinciri esnasında ya kalp durması ya da genel durumda bozulma tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Oysa il merkezinde kurulacak bir anjiyo ünitesi ile bu süre 1 saat e düşecek. Kazanılan zaman ,anjiyoda geç kalma nedenini ortadan kaldıracak, hastanın bir an evvel emin ellere ulaşarak, hayata tutunmasına da hatırı sayılır oranda   katkı sağlayacaktır . Ve olumlu tedbirleri, maximum düzeye ,olumsuzlukları da  en aza indirgemiş olacaktır…… 

          Yapılan acil ve acil olmayan sevklerin hasta ve yakınlarına getirmiş olduğu bir diğer problemde ,gittikleri ilde konaklama problemi yaşamalarıdır. . 

           Sevk edilen hastaların çoğu bir veya iki gün,yada daha fazla  yoğun bakımda kaldığı için hasta yakınları hastane köşelerinde sefil ve perişan  bir vaziyette beklemektedirler. Halbuki ilimizde bir anjiyo ünitesi kurulmuş olur ise bu sıkıntılarda minimize edilmiş olunacaktır. Yine, ilimizde kurulacak bir anjiyo ünitesi bizimle aynı kaderi paylaşan komşumuz Bayburt İl ‘imizdeki kalp hastalarına da destek verecektir.  İl ‘imiz  Gümüşhane ise, bu ünite sayesinde sağlık alanında da yeni bir katma değer kazanacaktır. … 

          Anjiyo ünitesinin bir başka getiriside ikiz kardeşi olan   kalp ve damar cerrahisi branşını da geliştirecek ve ilimizde kalp ve damar ameliyatları yapılır hale gelecektir. Bununla da kalmayarak, ağırlıklı olarak kalp damarlarına müdahale edilirken ,öte yandan, bacak damarlarındaki hastalıklara; kalp deliklerine; şah damarı hastalıklarına; böbrek damarı hastalıklarına; aort ana damar genişlemeleri ve daralmasına da müdahale edilerek halkımızın bu tür ileri hizmetlere kendi yurtlarında ulaşmaları sağlanmış olacaktır. . 

          Şahsen bu satırların yazarı olarak kendi ailemde  verdiğimiz 5 kayıp ,halen 7 kişiden oluşan hasta yakını olarak, bu hizmeti gecikmeli olarak ilk kez gündeme taşıdığım için suçluyum. .Bu suça sizlerin ortak olmanızı istemiyorum. ,Çözümün bir parçası olmanızı ve katkı sağlamanızı istiyorum.. 

.        Değerli okurlar.!., 

         Şimdiye kadar olanlar zaten oldu. Hiç olmazsa bundan sonraki vakalarda,  istiyoruz ki diğer hemşerilerimiz üzülmesin  zarar görmesin. . 

          Yetkili ve etkili kim varsa  göreve , özellikle  hasta yakınlarını sosyal medyada buluşmaya, STK ları da duyarlı olmaya davet edıyorum. . 

          Unutmayalım!....” Yaşamak hakkı kutsal bir haktır” . Kim katkı sağlarsa  . bilmiş olalım ki en büyük hayrı yapandır.. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30