Sahte bal yapımında şok edici yöntemler
Türkiye’de gıda güvenliği üzerine araştırmalar HelalPlatform.com sahte bal yapımında kullanılan inanılmaz yöntemleri ortaya çıkardı.
İş Dünyası
19.07.2015, 12:02 19.07.2015, 22:58
Bu haberde okuyacağınız sahte bal aslında bilinen anlamda sahte bal değil, sahtenin de sahtesi bal yapma yöntemleri.
Çin her şeyin sahtesini yapıyor!
Bilinen anlamda sahte bal yapımı eskide kaldı. Hatta bu bal artık orijinal bal olarak piyasada satılıyor. Yapımı ise şu şekildedir: Normal şartlarda arı gidip polen toplar, topladığı poleni peteklere doldurur ve peteklere bal özü denilen, hala nasıl bir şey olduğu insanlık tarafından keşfedilememiş o gizemli mayasından koyar, gerçek bal bu şekilde ortaya çıkar. Sahte bal yapımında ise; arının polen toplamasına olanak vermeden, içerisinde şeker eritilmiş suyu bir kaba doldurup arı kovanının önüne koyulur. Arılar bal zannederek şeker şerbetini alıp peteklere doldurur. Bu şekilde arıya sahte bal yaptırılırdı. Hala yaptırılıyor ama yine de bir maliyete, en azından arıya ihtiyaç duyulduğu için, maliyeti 20-30 liradan satılıyor. Yani Kg fiyatı 20-30 liraya bal görürseniz arıya yaptırılan sahte bal olduğunu anlarsınız. 8 kavanozunu 100 liradan bulamazsınız. Buluyorum derseniz o sahte bal değil sahtenin de sahtesi baldır.
Bir de hiç arıyı görmeden yapılan, sahtenin sahtesi bal vardır.Fiyat olarak mukayese etmek gerekirse, şeker fiyatına kadar indirilebileceğini söyleyebiliriz. Bu bal hiç ama hiç arıyı görmeden yapılır. Süzme ve petek olarak ta yapılabilir. İşin uzmanı olmayan gerçek bal olup olmadığını ayırt edememekle birlikte sahte bal gerçekten daha lezzetli gelir. İşin sırrı bal aromasında!
Çin her şeyin sahtesini yapıyor!
Bal aroması büyük bir kısmı Çin’den getirilen bir maddedir. Bal aroması suyun yoğun olduğu ortamlarda çözünen sıvı bir aromadır. Kg fiyatını 10 ila 20 dolar arasında fiyatlar ile ithal ediliyor. 1ton şekerli suyun içerisine 1kg bal aroması kattığınızda gerçek bal lezzetinde bal elde etmiş oluyorsunuz. Yani binde bir. Ondan sonra kavanozlayıp şeker şerbetini bal diye istediğinize satabilirsiniz. Yanında “Hürrem Sultan takı seti de hediye?”
Gelelim sahte petek bal yapımına:
Öncelikle petek yapımını anlatayım. Aslında çok basit. Kalıbı hazırlandıktan sonra “parafin” denilen bal mumuna benzeyen yine genellikle Çin’den ithal edilen bu madde kalıbın içerisine dökülerek petek haline getiriliyor. Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin mumu ilk defa 1829 yılında odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867’den sonra da petrolden elde edildi. 1947’de de sentetik parafin mumu yapıldı. Bu madde suni petekte parafin olduğundan ağızda erimez. Çiklet gibi çiğnersiniz. Kara kovan petek bala çatalın yan tarafı ile basınç uyguladığınızda fazla zorlanmadan peteği bölebilirsiniz. Suni petek balda ise çatalın takıldığını anlarsınız. Ama son zamanlarda inceltilmiş olanı yapılmaya başlandı ve bu fark da bir nebze tolere edilmektedir. Ardından peteklere doldurulan için en son aşama peteklerin üzerinin kapatılmasıdır. İşin en can alıcı kısmı ise burası. Isıtılarak eritilen bal mumu daha doğrusu parafin maddesi, mobilyacıların boya püskürtme tabancasına benzer ısıtmalı mum püskürtme tabancası ile peteklerin üzerindeki kapaklar yapılarak aynen arıların yaptığı gibi orijinal görünüm verilir. Bu kadar ayrıntılı anlatıyoruz ama bal işini tek bir makine ile baştan sona yapmak mümkün.