Kemal Dabağ: Fiyat Farkı Ve Tasfiye Kararnamesini Bekliyoruz
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) 3 ncü Grup Başkanı Kemal Dabağ, inşaat sektörü ile müteahhitlerin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, inşaat sektörüne girmeyen hiç bir meslek grubunun kalmadığı ve neticede konut stoğunun yükseldiğini hatırlattı.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) 3 ncü Grup Başkanı Kemal Dabağ, inşaat sektörü ile müteahhitlerin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, inşaat sektörüne girmeyen hiç bir meslek grubunun kalmadığı ve neticede konut stoğunun yükseldiğini hatırlattı.
Sektörün, son 15 yılda 7.5 milyon konut ürettiğini ve doğrudan yada dolaylı 2 milyon kişiye istihdam imkanı sağladığını belirten Dabağ, satılan konut sayısının ise 20 bin adetlerde olduğunu dile getirdi. Ülkemizde 2 milyon konut stoğunun bulunduğuna dikkati çeken Kemal Dabağ; “Konut kredi faizlerinin kamu ve özel sektör işbirliğiyle yüzde 1’in altında bir seviyeye çekilmesi sorunları kökten çözecektir” dedi.
Müteahhitler Fiyat Farkı Ve Tasfiye Kararnamesi İstiyor
Kemal Dabağ, çözüm yolunun fiyat farkı ve tasfiye kararnamesine bağlı olduğunu ifade ederek, kur etkisiyle yüzde 70’leri bulan maliyet artışları nedeniyle zor durumda kaldıklarını dile getirdi.
Müteahhitlerinin ayakta kalabilmesi için fiyat farkı ve kârsız işler için tasfiye kararnamesi çıkarılması çağrısında bulunan G.T.S.O 3 ncü Grup Başkanı Kemal Dabağ, krizden çıkmak için gözlerinin mecliste olduğunu söyledi.
Müteahhitleri Zor Duruma
Döviz artışının getirdiği maliyetler hem özel sektörü hem de kamuyla iş yapan müteahhitleri zor duruma düşürdüğünü belirten Dabağ, kurlarda ki artış nedeniyle müteahhitlerin yakın dönemde yaptığı anlaşmaları feshetme yoluna gittiklerini söyledi Kemal Dabağ, Gümüşhane’li müteahhitlerininde aynı durumda olduklarını ifade ederek yüzde 70’nin projelerini durdurduğunu açıkladı. Müteahhitlerin rahat nefes almaları için acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ çıkarılması gerektiğini söyleyen Başkan Dabağ, her şeyin fiyatının arttığını dile getirdi.
Dabağ, demir fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “15 ay ay önce yapacağımız proje için demirin tonunu 1500 TL’den aldık. Üç ay sonra başladığımızda ise 2 bin TL olmuştu. Ramazan’dan önce 3 bin TL idi. Ancak döviz kurlarındaki artışla birlikte bugün tonu 4 bin 500 – 5000 liraya geldi” dedi. İnşaat sektörünün her kademesinde inşaat demirinin kullanıldığını ifade eden Kemal Dabağ, “Demirde ortalama bir yılda yüzde 100’ü aşan bir zam söz konusu. Bir binada sadece demir ve ona bağlı ürünlerin maliyeti ortalama yüzde 10. Buna çimento, kablo, elektrik aksamı, alüminyum eklendiğinde bunların bir yapı içinde oluşturduğu maliyet ise yüzde 40, ortalamada ise bu ürünlere yüzde 50 zam yapıldı” diye konuştu.
Konkordato ilan edenlerin yüzde
75'i inşaat sektöründen
Kur artışı ve zamlardan etkilenenlerin soluğu mahkemelerde aldığına dikkati çeken Dabağ, “Türkiye genelinde ticaret mahkemelerine konkordato başvurusu yapan 3 binin üzerinde borçlu oldu. Listenin yüzde 75'ini inşaat şirketleri oluşturuyor” dedi.