Alıç Meyvesini Dikkate Almalıyız
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan Gümüşhane coğrafyasında doğal olarak yetişen alıç meyvesi için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Yüksel Kan, Alıç Bitkisinin Gelecekte Önemli Bir Ekonomik Değer Olacağını Kaydetti
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan Gümüşhane coğrafyasında doğal olarak yetişen alıç meyvesi için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Gümüşhaneli çiftçiler ile Tarım İl Müdürlüğü Vali Gazi Şimşek Çiftçi Evinde bir araya gelen Prof. Dr. Yüksel Kan, “Türkiye florasında bulunan alıç meyvesi; 3’de 1’i endemik ve 9’u da alt tür olmak üzere, toplam 33 takson halinde bulunuyor. Ülkemiz geleneksel kültüründe alıç bitkisi geçmişten bugüne doğal hayatın bir temsilcisi olmuştur. Alıç bitkisi doğanın sürdürülebilir yapısı içinde ekstrem şartlarda hep var olan çok özellikli bir ağaç türümüzdür. Alıç bitkisinin sahip olduğu zengin içeriklerinden dolayı meyve, yaprak ve çiçekleri geleneksel beslenme ve halk ilaçlarında yaygın olarak tüketilen önemli tıbbi bitkilerdendir” dedi.
Alıçın; çayı, sirkesi, meyvesi, marmeladı yapılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kan, “Bölgemizde alıç dikenli yapısından tutun, yabani olması, bakımsız olması, yere düşerken ezilmesi gibi sorunlardan ötürü çok fazla ilgi görmüyor. Sektörde dengesini kuramayan, pazarını oluşturamayan, üretimini değerlendiremeyen önemli doğal varlıklarımızdan bir tanesi olan alıç meyvesinin, gelecekte sektörde önemli bir yer edeceğini görüyoruz. Bu nedenle önemsiyoruz. Bunun yanında bu süreç içerisinde birçok sorun da yaşanacak. Daha işin başındayız. Keşke bizlerden 30-40 yıl önce bu konuya ilgi gösterilmiş olsaydı da şu an elimizde ciddi bir bilgi kaynağı olabilseydi. Avrupa’da bizim doğamızda olan birçok bitki ve meyve kültüre alınmış ve üretimi yapılmaya başlanmış. Biz ise daha yeni başlıyoruz” diye konuştu.
Alıç ile ilgili somut örnekler olduğuna işaret eden Kan, “Mersin ve Hatay’da iki üretici bu noktada çalışmalar yapıyor. Üreticilerimiz alıç talebini karşılayamamaktan şikâyetçi. Özel, spesiyal meyve olarak taze bir şekilde pazarlıyorlar. Yine Gümüşhane’mizde küçükte olsa Nadir Özer Bey tarafından çay şeklinde üretimi yapılıyor. Ancak endüstriyel bazda bir üretim değil. Ben alıç meyvesinin istikbali olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Her bitki türünün ticarete konu olduğu zaman ilk olarak doğadan toplandığını dile getiren Yüksel Kan, “Daha sonra bakılıyor ki toplama yöntemiyle yeterli talep karşılanamıyor. Böylece kültüre alınıp üretme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Tıpkı kekikte olduğu gibi. Şu an için alıç da toplama ile ihtiyaç karşılanabilir. Alıç’ın üzerinde yapılan çalışmaların karşılık bulması, verimli olması en az 5-6 yıl sürecektir. Yapılacak olan 20 yıl sonrası göz önünde bulundurularak yatırım yapılmasıdır. Bizim yaptığımız bir başlangıç” ifadelerini kullandı.