banner333

banner309

28.01.2012, 23:42

İDARE-İ MASLAHAT

İdare-i maslahat Osmanlıca bir tabirdir. Esasen Osmanlıda yönetim biçimide diyebiliriz. Manası ise devlet işlerini şöyle böyle idare etmektir. Zaten maslahatta sulh etmekten, uzlaştırmaktan gelen bir kelimedir. Fazla dallandırıp budaklamadan ama hiçbir köklü tedbir de almadan,meselenin merkezi unsuruna müdahale etmeden durumu idare etmek, bir anlamda her şeyi zamana bırakma düşüncesidir.Devletin o günkü bürokratları veya yöneticileri açık talimat veya risk kokan bir iş yapmak yerine,taşra idarecilerine idare-i maslahat yapınız telkininde bulunurlarmış.Zamanın Edirne valisi bu tarz baştan savmalardan ne kadar canı yanmış olacak ki idare elden gitti geriye sadece maslahat kaldı demiştir.


Acaba 2012 Türkiye’sinde vaziyet çok mu farklı? Gümüşhane ölçeğinden baktığımızda değişen fazla bir şey olmadığı ayan beyan ortadadır.Kamu kurumlarının başında bulunan bazı bürokratlar esasen idare-i maslahatın daniskasını yapmaktadır. Her ne kadar siyasi iktidar Türkiye‘yi dönüştürdük, işlemleri pratikleştirdik, angaryayı ortadan kaldırdık, vatandaşla devleti barıştırdık, diyorsa da uygulama tamamen tersine tezahür etmektedir. Zira mevzuat hazretlerini kutsamak; totem kültünü etkisinden kendisini kurtaramamış insanlar için sığınılan en güvenilir limandır. İnsiyatif alması gereken mülki amirler ise vatandaşıyla bürokratı arasında ki ayrışmada kamu görevlisi dürtüsüyle haraket etmektedir.. Vatandaşların haklarını araması için oluşturulan kurulların hiçbirisi, Başbakanlık da ki birimlerde dahil olmak üzere görevlerini layıkıyla yapmamaktadır. Meşhur bir ezgide söylendiği gibi “dön dolaş yine bana gel” havaları çalınmaktadır.

Yazılarım Gümüşhane dışından da takip edilmektedir. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Bu manada Gümüşhane özlemi içinde memleketinde ticari faaliyetler için hayal kuran hemşehrilerime bir çağrıda bulunmak istiyorum.Hani, her dernek, vakıf, federasyon, konfederasyon toplantılarında Gümüşhane’den sizleri ziyarete gelip, mikrofonu eline aldığında “doğduğunuz topraklara yatırım yapın” çağrısı yapan idarecileri biliyorsunuz değimli?Onlara Gümüşhanede yatırım yapmamız için Bölge İdare Mahkemesinden karar almamız gerekirmi?ticari faaliyetler kamu yararı sayılırmı?müdürlerinizin içtihatları sizin için bağlayıcımıdır? Sorularını sormalarını öneriyorum.

Bu yazıyı okuyanlar; hemşehri bilinci içerisinde verdiğim ipuçlarını takip edebilirse; konuşan,yargılayan, eleştiren, bilinçli birey kavramlarının Gümüşhane için ne manaya geldiğini sanırım daha iyi kavrayacaklardır. Belki de bu yazım üzerine ölü toprağı serpilmiş, duyarsız idarecilerin, ilimizin geri kalışındaki rolerini anlamalarına vesile olacaktır.
Yorumlar (5)
NESLİHAN TURHAN 13 yıl önce
idareyi maslahat osmanlıdan beri kronik problemlerimizden biridir,hele hele gümüşhanede apayrı uygulanır.bitmiş tükenmiş gümüşhanede niye insanlar engellenir anlayamıyorum.cesaretine hayranım yine kral çıplak dedin sağolasın.
İsa YILMAZ 13 yıl önce
Sevgili Kadir Kardeşim, ne desem ne yazsam? Bu güzel yazının üzerine söylenebilecek söz "harika" bir yazı. Eline, gönlüne sağlık.
Hamasete lüzum yok gerçekleri yazanları okuyup anlasalar yeter.
Sevgili Kadir kardeşim yazılabilecek çok şey var ama siz çok güzel ifadde etmişsiniz. Yüce Allah yar ve yardımcınız olsun...
Gönül dolusu selam ve muhabbetler..
şiran2929 13 yıl önce
Kadir bey konuyu oldukça nazik anlatmış, Bu yüzden de konu biraç kapalaı kalmış onuda ben açayım. Şiran kelkit arasında ıssız bir yol güzergahında akaryakıt istasyonu ve kantar açmak isteyen yatırımcı, il sanayi müdürünün "bu işte kamu yararı yoktur" görüşünden dolayı bu yatırımı yapamamış, vali yardımcısı ise idare mahkemesine git şeklinde çözüm yolunu göstermiştir. Gümüşhaneli olmayan bir il müdürnünün kamu yararaı olarak okul ve hastaneyi görmüş olmasından kaynaklanıyor olacak ki (kendince)mal, davar bakan, rençperlik yapan ! şiranlıların yatırım hevesini kursağında bırakmıştır. bürokratik oligarşinin şov yaptığı güzelim ilimde daha kimse kalkıpta yatırımcı beklemesin... yatırım yapacaklar önce sanayi müdüründen icazet alsın sonra gerekirse idare mahkemesine gitsin, olursa sonrasında yatırım yapsın. eyani hepiniz bilirsiniz bu ilçede yatırım yapmak o kadar değerlidir ki günde onlarca yatırımcı yatırım ve istihdam yapmak ister o yüzden bürokrasi bunları biraz azaltsın değilmi....
guller yıldız 13 yıl önce
Hukuk nedir,bir sürü tanım yapılabilir .Ama en anlamlı tanımı ;hukuk haddi bilmektir.Hukuk devleti denen şey de aslında devletin bireye karşı kendini sınırladığı ve sınırlara riayet ettiği, Yani devletin haddini bildiği bir sistemin adıdır.Bu cümleden olmak üzere kamu gücünü kullanan hiç kimse idarenin taktir yetkisini kullanırken, keyfi davranma lüksüne sahip değildir, hele ki "kamu yararı" gibi soyut ve sınırları tanımlanmamış bir konuda işlem yaparken makul,objektif geçerli sebeplere dayanmalıdır.Aksi taktirde "Deli Dumrul" bir söylence olmaktan çıkar, reel politiğe dönüşür.Bir toplum için bundan daha tehlikeli bir gidiş olamaz.
Umarım bu konuda yanılıyorumdur ve de Memlekette durum bu kadar vahim değildir.
Birol Caklı 13 yıl önce
ilçedeki siyasetçiler ne işe yararlar acaba...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30