banner333

banner309

Gümüşhane'nin Doğal Güzellikleri Maden Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Gümüşhane'nin 400'den fazla yaylası, Koza Altın İşletmeleri'nin maden sahası planıyla tehdit altında.

Gündem 05.07.2024, 08:28
Gümüşhane'nin Doğal Güzellikleri Maden Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
banner400

Gümüşhane'nin 400'den fazla yaylası, Koza Altın İşletmeleri'nin maden sahası açma planıyla tehdit altına girdi. Bölge sakinleri ve sivil toplum kuruluşları, bu duruma karşı seslerini yükselterek madencilik faaliyetlerine karşı olduklarını dile getiriyorlar.

Kazıkbeli ve Güvende Yaylaları Tehlikede:

Kürtün İlçesi'nde yer alan ve uluslararası tanınırlığa sahip olan Kazıkbeli ve Güvende yaylaları, Koza Altın İşletmeleri tarafından maden sahası olarak kullanılmak isteniyor. Beytarla köyü civarında 595 bin 22 hektarlık alanda açık ocak madenciliği metoduyla cevher çıkarma planları tepkilere neden oluyor.

Yöre Halkı Karşı Çıkıyor:

Bölge sakinleri, madencilik faaliyetlerinin tarım arazilerini, su kaynaklarını ve turizm potansiyelini yok edeceğini savunuyor. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin çevreye büyük zarar vereceğini ve bölgede kanser vakalarının artacağını da öne sürüyorlar.

"Elinizi Yaylalarımızdan Çekin":

Gümüşhane İl Genel Meclisi eski üyelerinden İsmail Tozlu, Koza Altın İşletmeleri'ne seslenerek, "Elinizi yaylalarımızdan çekin" dedi. Tozlu, madencilik faaliyetlerinin bölgeye geri dönülemez zararlar vereceğini ve yöre halkının geçim kaynaklarını yok edeceğini vurguladı.

"Her Türlü Bedeli Ödemeye Hazırız":

Tozlu, binlerce yaylacı ile birlikte bölgede maden firmalarına bir çivi dahi çaktırmayacaklarını söyledi. "Yaylalarımız delik deşik edilecek, su kaynaklarımız maden havuzlarını beslemek için kullanılacak, Karagöl'ümüz yok olacak" diyen Tozlu, bölge halkının her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunu ifade etti.

"Yol İstiyoruz, Maden Değil":

On yıl önce de aynı şekilde maden sahası açılmak istendiğini ve buna engel olduklarını anlatan Tozlu, "Bölgemizin tek ihtiyacı yol. Yol yapıldıktan sonra turizm yatırımı yapılacaktır. Yayla turizmi olan bölgemizde madencilik istemiyoruz" dedi.

"Bu Toprakların Her Karışında Şehit Kanı Var":

Bölgenin atalarından kendilerine miras kaldığını söyleyen Tozlu, "Biz de atalarımız gibi her türlü bedeli ödemeye hazırız. Canımızı verir maden işletmesini bölgemize sokmayız. Atalarımızdan emanet altığımız bu toprakları gelecek nesillere de aynı güzellikte bırakmak için tıpkı atalarımız gibi ölümü göze alırız" diye konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşları da Tepkili:

Gümüşhane'deki sivil toplum kuruluşları da madencilik faaliyetlerine karşı tepkilerini dile getiriyor. Yeşil Gümüşhane Platformu, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal güzelliklerini yok edeceğini ve tarımsal üretime zarar vereceğini savunuyor.

Yorumlar (1)
Ahmet 3 ay önce
Önlemlerini iyi bir şekilde alarak gelişmiş ülkeler gibi insanlarımız üretsinler, eğer yerli milli üretmezsek, ülkemiz çok güçsüz olur ve devamlı emperyalist ülkelere bağımlı kalır,bağımlı kalmanın zararları da sayılamayacak kadar çoktur.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:17
Öğle 12:15
İkindi 15:28
Akşam 18:04
Yatsı 19:22