Mürekkep Kokan Eller Sosyal Sorumluluk Projeleri
Mürekkep Kokan Eller Derneği Başkan Yardımcısı Burhan GÜL Bey ile röportajımız.
Yurtiçi ve Yurtdışı birçok sivil toplum kuruluşunda görev almaktayım. Şuan sadece Mürekkep Kokan Eller/Dış ve İç İlişkiler Birim Başkanlığım boyunca yapmış olduğumuz faaliyetlerimizden bahsedeceğim.
Mürekkep Kokan Eller Derneği, 30 Ağustos 2014 yılında, Gümüşhane-Kelkitli Yusuf Samet Çakır Bey’in öncülüğünde Eyüp Sultan’da toplumun sorunlarıyla dertlenen ve bu dertlere çözüm arayan gönüllü gençlerin gayreti, azmi ve çabaları sonucu kurulmuş olan bir fikir atölyesidir. Yusuf Samet Çakır Bey derneğimizin başkanıdır. " Fikre hayat kat ki, hayata rahat bak " mantığıyla yola çıkan kadromuz ile 2014 yılının ağustos ayında Türkiye'nin vebası olan uyuşturucu maddeler ve bonzai ile ilgili ilk projesi olan " Uyuşmayan beyinler, sağlıklı nesiller " projemizi hayata geçirdik. Bu projede liselerde ve üniversitelerde bonzainin zararlarını anlatan seminerler düzenledik ve akabinde ise liselerde sınıf bazlı, üniversitelerde bölüm bazlı kompozisyon yarışmaları yapıldı. Her lisenin ve her üniversitenin adıyla çıkarttığımız yayınlarla bağımlılık tedavisi için fon oluşturup çözüm ürettik. Bağımlı kardeşlerimizin rehabilitesini kendimiz yaptık onlara “elleriniz çamur değil mürekkep koksun” dedik. Neticesinde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden sosyal başarı ödülü alarak 2014 yılımızı bağımlılıklarımızdan kurtulma yılı ilan edip toplumun sorunlarına çözüm üreten yeni projeler üretmeye devam ettik.
Yaptığımız araştırmalar ve çalışmalar sonunda Türkiye istatistik kurumu tarafından 2014 yılında yapılan verilere istinaden Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı günde 1 dakika, sıralamalarda Dünya'da 86. Avrupa'da son sıradayız. Kendi kültürüyle medeniyet inşa etmiş bir milletin torunları olarak kendi kültürümüzle ilmi buluşturan, atalarımızın ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimize yol göstermek için tekrardan kollarımızı sıvadık. Kitap okuma alışkanlığını yüksek seviyelere çıkarmak için 4 proje ürettik ve ilk projemizde ” İKRA” dedik. Oku insanı... Oku kendini... Oku hayatı... Oku öğren ve öğret... İstanbul’un manevi komutanı ve fatihi Halid Bin Zeyd Ebu Eyyub El- Ensari Hazretleri’nin diyarında, Eyüp Sultan'da 4 haftalık kitap okuma etkinliği gerçekleştirdik. Bu projemizin adı “İKRA Kitap Bizden Okuması Sizden” sloganıyla yazarlarımızla okuyucularımızı buluşturduk. Kitap sevgisini ve ruhunu onlara aşıladık. Yazarların ağızlarından kitaplarını dinlettik.
İlk ikra programımızı Eyüp-Caferpaşa Medresesinde gerçekleştirdik. Yazarlarımız; Bahadır Yenişehirlioğlu, Mehmet Nuri Yardım, Uğur Canbolat ve Hikmet Anıl Öztekin oldu. Eserleri şu şekildedir;
- Bahadır Yenişehirlioğlu – Aşk Çölü
- Mehmet Nuri Yardım – Kalem Efendileri
- Uğur Canbolat – Hikayeler Hep Yarım
- Hikmet Anıl Öztekin - Eyvallah
Caferpaşadan sonra Bayrampaşa Belediyesiyle ortak proje gerçekleştirildi. Bu projemizi Bayrampaşa ilçemizde de hayata geçirdik.
- Bahadır Yenişehirlioğlu – Aşk Çölü
- Hikmet Anıl Öztekin – Eyvallah
- Ahmet Turgut – Aşkın Şehidi
Bize durmak yakışmaz. Rabbim nasip oldukça durmaksızın hedefimize yürüyeceğiz. Sırada Beyoğlu, Kağıthane, Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy var.
İKRA'nın dışında kitap bizden okuması sizden projelerimizle " Askıda Kitap " ağaç kütüphaneler ile devam ettik. Parklardaki, sokaklardaki ağaçları kitaplar ile süsledik. Kitabın değerini anlattık okumayan bir nesil yok olur dedik.
Bu arada bu projelerle kalmadık topluma nasıl faydalı oluruz düşüncesiyle durmadık şu şekilde çalışmalar da yaptık.
Boğaziçi köprüsünde Her yer Mürekkep Kokacak dedik. Elhamdurillah 40.000 kitap dağıttık. Boğazın ortasında köprüde oturarak kitap okuduk. Okumaya dikkat çektik.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ışık utan, elleri mürekkep kokan öğretmenlerimize İstanbul genelinde 45 okul, 9 üniversitede öğretmenler gününü kutlayarak kitaplar hediye ettik.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününde bu alanda faaliyet gösteren dernekleri ziyaret edip toplantılar gerçekleştirdik. Birlikte neler yapılabiliriz, engeller ortadan nasıl kaldırılabilir bunlarla alakalı güzel diyaloglar kurduk. 2016 yılı için farkındalık oluşturacak etkinlik ve projelerle ilgili fikir alış verişi gerçekleştirdik. Yeter ki engel kalpte olmasın. Rabbimin izniyle her şeyin üstesinden geliriz.
Minik Gamzeler Derneği ile yapılabilecek ortak projeler ve destek olabileceğimiz noktalar hususunda verimli ve keyifli bir toplantı gerçekleştirdik.
Büyük Osmanlı Derneği ve Mürekkep Kokan Eller ortaklığında 31 Aralık Mekke'nin Fethi Programı Eyüp Müftüsü Dr. Muammer Ayan, kıymetli yazarlarımız Kerem Şen, Hatice Çolak ve İbrahim Özgün'ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Mürekkep Kokan Eller Derneği olarak ESKADER'in organize ettiği Babıâli Sohbetleri'nin 2016 yılı ilk sohbetinin konukları olduk. Sohbeti yazar Uğur Canbolat hocamız sundu. Burada yazarlarımızın karşısına çıkmak çok zor bir işti. Bizler arkadaşlarımızla güzel işler yaptığımıza inanıyoruz. Bu sayede bu kadar kendimize güvenip böyle büyük işleri başarıyoruz. Sağolsun, Yusuf Samet Çakır Bey bizleri cesaretlendiriyor. Biraz da bizim hızlanmamıza vesile oluyor.
Milliyet gazetesi Fotoğraf Servisi Müdürü Bünyamin Aygün bey ile projelerimiz, hedeflerimiz ve derneğimiz ile ilgili ilerleyen süreçlerde birlikte neler yapılabiliriz konu başlıklarından oluşan samimi ve keyifli bir toplantılar geçirdim. Görüşleri benim için çok önemlidir. Verimli bir toplantı geçirdim. İlerleyen zamanlarda Yusuf Samet Çakır Bey ile Bünyamin Bey’in vermiş olduğu fikirlerden öne çıkarak daha güzel işlerde yapacağız.
Eyüp'te Gümüşhane Vizyon Dergisi temsilcisi Emine Yıldız Hanım ile derneğimizle ilgili röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalarımız ve yapacağımız projelerimizle ilgili. Tabi burada Gümüşhanelilik damarım tuttu. Dernek içerisinde vefalı bir Gümüşhane kardeş grubum var. Derneğimizde arkadaşlıklarımız vefa üzerine kurulu ama bu Gümüşhaneli kardeşlerimle ayrı bir sohbetim var.
Birlik Vakfı'nın Gazeteci Yazar Mehmet Nuri Yardım'ın öncülüğünde gerçekleştirdiği 11. Yazı ve Editörlük kursu mezuniyet törenine katılım sağladık. Başkanımız Yusuf Samet Çakır Bey’in konuşması ve sertifika takdimi yaptılar.
Akit Tv'de Mürekkep Kokan Eller Başkan'ı Yusuf Samet Çakır Bey ve Başkan Yardımcısı Mustafa Turgay Tunç Bey canlı yayında derneğimizi ve projelerimizi anlattılar.
Moral FM’de Hatice Kübra Tongar'ın konuğu olduk. Bu programda derneğimizi ve bizleri Mevlüde Şahin ve Sevda Yiğit hanımefendiler temsil ettiler. Yine onlarda dilimiz döndüğünce halkımıza davamızı, projelerimizi ve hedeflerimizi anlatmaya çalıştılar. Amacımız gerçekten topluma ve gençliğe faydamız olsun. Geleceğin teminatı olan gençlerimizin üzerinde bizimde bir imzamız olsun istiyoruz.
Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği Arapça Kitap Fuarı'nda derneğimizin İç ve Dış İlişkiler Birim Başkan'ı olarak ben ve Teşkilatlanma Birim Başkan Yard. Turgay Tunç Bey ile katılım sağladık. Organizasyon sonrası Demirhan Kadıoğlu Bey ile korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili projemiz üzerinde konuşma gerçekleştirdik. Bununda buradan haberini vereyim yakın zamanda güzel bir proje demiyim iki projeyle geleceğiz. Asıl gelecek vadeden gençlerimiz bu kardeşlerimdir.
Projelerimizi ve çalışmalarımızı daha iyi halkımıza tanıtmak için canlı yayınlara katılarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu sene içerisinde İstanbul1 ve Tek Rumeli TV ortak yayında Sevda Türküsev’in Hayata dair programına katılım sağladım. Burada bütün etkinliklerimizden bahsettim. Olumlu dönüşler oldu.
2016 yılı için Sosyal Sorumluluk Projemiz olan " 33 Kalemden, 33 Gönüle " projemizi hayata geçirdik. Mürekkep Kokan 33 El adlı kitabımız satışa çıkmıştır. Bu projemizde 12 usta yazarımız ve 21’ de amatör yazar yazarlık yaptı. 33 usta kalemi anlattık. Kitaptan elde edilen gelir Korunmaya Muhtaç Kardeşlerimize bağış yapılacaktır. Kitabımızın ayrı bir özelliği de vardır. Dünya çapında 4 usta yazar toplanarak bir eser meydana getirmiştir. Biz bu projemizde 12 usta yazar ve 21 amatör yazarı bir araya getirdik. Yani 33 yazar bir eserde. Mürekkep Kokan Eller Derneği olarak tamamen farklıyız çünkü biz projeler dışında da kendimizde var olan güçleri keşfediyoruz.
Biz bu kitap projemizin tanıtım galasını yaptık. Yazarlarımız sağolsunlar iştirak ettiler. Güzel bir organizasyon oldu. Yusuf Bey sahne de projemizin devamı hakkında bilgi de verdi. Bu bilgi şu şekildeydi; 3 ciltlik kitap olarak düşündük, ilk yıl 33, ikinci yıl 66, üçüncü yıl ise 99 önemli isimle, cilt tamamlanmış olacaktır. Projemizin devamını bu şekilde duyurmuş oldu. Bu organizasyonumuz İstanbul1 TV tarafından kameraya alınmıştı.
Biz bu projeleri ve işleri gerçekleştirirken daima şunun farkına vardık ben, sen ve o yok sadece biz var. Bu başarılarımızın sırrı da burada yer almaktadır.
Sonuç olarak, 2015 yılımızı Edebiyat yılı kitap okuma yılı olarak ilan edip yola devam ettik. Toplum sorunlarına çözüm üreten bir proje merkezi olan Mürekkep Kokan Eller gücünü yetiştirdiği dinamik, genç kadrosundan almaktadır. Yönetimimizde kıymetli ve değerli, bu ülkenin sorunları için dertlenen insanlar bulunmaktadır. Bu başarı Mürekkep Kokan Eller Derneğimizin ve yönetimimizin başarısıdır. 2016 yılında engelli kardeşlerimize yönelik engelsiz çalışmalarımız ve projelerimizle çıktığımız bu dert yolculuğumuza devam edeceğiz...
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |