banner333

banner309

Klavye Nedir?

Klavye, bir bilgisayardaki en önemli giriş cihazıdır. Bir bilgisayarın klavyesi, bir daktiloya benzer şekilde düzenlenmiş tuşlara sahiptir.

Güncel 30.03.2021, 07:54 30.03.2021, 17:41
Klavye Nedir?
banner400

Klavye, bir bilgisayardaki en önemli giriş cihazıdır. Bir bilgisayarın klavyesi, bir daktiloya benzer şekilde düzenlenmiş tuşlara sahiptir. Ancak, bilgisayar klavyesinde daha fazla tuş vardır. Klavye bir girdi cihazı olmaktadır ve bizim ekrana yazmak istediklerimizi ve benzeri bazı komutları girmemizi sağlamaktadır. Bazı klavye tuşları ekrana metin olarak girmemektedir. Bu tuşlar komut tuşlarıdır. Komut tuşları dışında ise bazı sembolleri klavye kombinasyonları ile yapılmaktadır. Bazı semboller ise klavyede bulunmamaktadır. Klavyede olmayan semboller ve klavyeden olmayan simgeler de bulunmaktadır.

Klavyede ki Özel Görevli Tuşlar

Bir bilgisayar klavyesinde harflerden çok daha fazla tuş vardır. Bilgisayarınızı ve programlarını doğru şekilde kullanmak istiyorsanız, tek tek tuşların ne dendiğini ve işlevlerinin ne olduğunu bilmelisiniz. Klavyede bir harf ya da kelime girmeyen tuşlara özel görevli tuşlar denir. Bu tuşlar klavyenin etrafında konumlandırılmıştır. Bu tuşlardan bir kaç tanesi şu şekildedir:

Enter tuşu : Bilgisayara emir vermek gibi, bir komutu çalıştırmak için kullanılır. Bir diğer özelliği ise paragraf başlatmaktır.

Esc (Escape) tuşu : Yapılmakta olan bir işlemi yarıda kesmek durdurmak veya vazgeçmek amacı için kullanılmaktadır. Windows uyumlu olan programlarda genel olarak iptal etmek için kullanılır.

Fonksiyon tuşları : Fonksiyon tuşları belirlenmiş işlem için kısa yoldur. örnek vermek gerekirse F1 tuşu genel olarak programlarda yardım ekranını getirmektedir.

Tab tuşu : yazı yazarken bastığımızda 5 karakter kadar sağa gitmektedir. 5 defa boşluk tuşuna basmak yerine basıla bilmektedir. Kutusu pencerelerinde ise düğmeler arası geçişte kullanılır.

Caps Lock tuşu : Bu tuş büyük harf küçük harf geçişini sağlar.

Shift tuşu : Harf tuşu ile birlikte basıldığında büyük harf küçük harf değişimi yapar o harf için. Bir rakam tuşu ile basıldığında ise alt özel karakterleri ekrana yazar

Ctrl ve Alt Tuşları : Başka tuşlarla birlikte kombinasyon yaptığımızda belirlenmiş işlemleri çalıştırır. Hazırda olan işlemleri değiştirebilirsiniz veya aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Windows tuşu : Tuşa bastığımızda Windows işletim sisteminde "Başlat" menüsü açılır. Yine diğer tuşlarla birlikte kısa yol tuşları olarakta kullanılabilir. örnek vermek gerekirse Alt+R tuşunu kombine ettiğimizde Çalıştır sekmesi açılır.

Del (Delete) tuşu : Bu tuşu ise imlecimizin sağ tarafındaki karakteri siler.

Backspace Tuşu : Bilgisayar kullananların en sık kullandığı tuşlardan bir tanesi Backspace tuşudur. Yazdığınız her ne olursa olsun muhakkak bir hata olur ve silme ihtiyacı duyarsınız. İşte bu yanlış yazımdan sonra silme işlemi için Backspace tuşunu kullanabilirsiniz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Kasım 2024
İmsak 05:44
Güneş 07:13
Öğle 12:14
İkindi 14:43
Akşam 17:05
Yatsı 18:29