Şehir Sohbetlerinde Gümüşhane'nin Ekonomisi Masaya Yatırıldı; “Gücümüzü Birleştirmeliyiz”
İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi her hafta düzenlediği “Şehir Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban oldu.
Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde düzenlenen etkinlikte “Yerel Kalkınma ve Gümüşhane” konusu işlendi. STK bağlamında Gümüşhane’nin yerel dinamikleri, gelecek vizyonu, ekonomik durumu, neler yapılabileceği, artılar ve eksilerin tartışıldığı programda konuşan Daltaban, Gümüşhaneli iş adamlarının birlik içinde hareket etmediği için vizyon eksikliği yaşandığını söyledi.
“Topografik Yapı En Büyük Dezavantajımız”
Gümüşhane’nin kalkınma konusunda en önemli dezavantajının topografik yapısının olduğunu kaydeden Daltaban, “Gümüşhane hacim olarak küçük ama öz kütle olarak çok büyük bir yer. Bunu ben her yerde, her mekanda söylerim. Gümüşhane insanı bence özel insandır. Türkiye geneline baktığınız zaman Gümüşhanelilerin bulunduğu yerlerde her zaman söz sahibi, parmakla gösterilen insanlar olduğunu görebilirsiniz. Gümüşhaneli olmanın belli bir ayrıcalığı vardır hepimizde. Tabi ki dezavantajlarımız da var. En önemli dezavantajımız topografik dezavantajlarımız, coğrafi dezavantajlarımız. İbn-i Haldun coğrafya kaderdir diyordu değil mi? Ama dönem değişti. Artık coğrafya kader ama kaderi değiştiren insanlar oluyor. Biz de özellikle bugün yeni nesil olarak coğrafyamızın kaderini etkileyebilecek şeyler yapabiliriz” diye konuştu.
“İki Bölgeyi Birleştirerek Gümüşhane Vizyonunu Oluşturmalıyız”
Gümüşhane’nin ekonomik anlamda rakiplerine ulaşmak için çok çalışılması gerektiğini söyleyen Daltaban, “Bu dönem ve önümüzdeki süreçte coğrafyamızın kaderini etkileyecek işler yapabileceğimizi, yapma potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum. Burada mesela iş insanlarımız var, ticaret temsilcileri var. Hepimiz aynı kulvardayız. Bu potansiyeli görüyoruz ama ne kadar aktif edebiliyoruz, ne kadar faydalanabiliyoruz. Dezavantajlarımızı avantaja çevirmenin tek yolu var. Bu yarışta rakiplerimize yetişmek için çok çalışmak zorundayız. Merkezimiz ilçelerden, ilçelerin merkezden haberi yok . Komşu illerden de bağımsızız. Dolayısıyla, sürüden ayrılanı kurt kapar misali biraz yoklukları oynuyoruz. Birlikten kuvvet doğar mantığıyla ilerleyip, beraberliği sağlamak zorundayız. Dolayısıyla hep birlikte olmalıyız . Tabi iki önemli bölgemiz var; Harşit Çayı ve Kelkit Çayı. Farklı yapılara, farklı ekonomik avantaj ve dezavantajlara sahip iki bölge. Bu iki bölgeyi bir şekilde birleştirerek Gümüşhane vizyonunu oluşturmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“Girişimcilik Konusunda Zayıfız”
Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Daltaban, bu bölgede başarıyı sağlayacak en önemli etken girişimciliktir diyerek “Bölgemizde özellikle Harşit Çayı, Gümüşhane merkez ekseninde madencilik, turizm, yine bizim tabi ki olmazsa olmazımız her zaman söylediğimiz sanayi, tarım, hayvancılık çok önemli. Bu alanları bir şekilde geliştirmek zorundayız. Bunlar üzerinde çalışmak zorundayız. Tabi ki şöyle bir durum var, başarıyı sağlayan ve başarıya giden yoldaki en önemli etmen insan faktörü. Burada başarıyı sağlayacak kişi de insan yani girişimci. Bölgemizde ne kadar girişimcimiz var? Yeterli mi değil mi? Açıkçası ben şu anki görev sürem içerisinde şunu gördüm. Biz maalesef biraz önce kendimizi övdük. Yani şöyle güzel insanlarız dedik ama girişimcilik konusunda maalesef biraz zayıfız. Nedenini bilmiyorum. Bunun akademik veya sosyolojik bir nedeni var mı bilmiyorum. Bölgesel anlamda girişimcilik kapasitemizi artırmak zorundayız. Çünkü her şey girişimcilikle oluyor” şeklinde konuştu.
“Türkiye'de 62. Sıradayız”
Gümüşhane’nin Türkiye standartlarının gerisinde olduğunu aktaran Daltaban, “Dünya büyüdü artık Türkiye büyüdü. Gümüşhane de buna ayak uydurmak zorunda. Biz de büyümeliyiz. Eğer geride kalırsak eririz, eridikçe de biteriz. Biz şu an maalesef bazı noktalarda ekonomik olarak Türkiye standartlarının gerisindeyiz. Kişi başına milli hasılaya baktığımız zaman sonlardayız. İhracata baktığımız zaman 2022-2023 yılında yaklaşık 48 milyon dolarlık bir ihracatımız vardı. Bir önceki yıl daha fazlaydı. Sanırım ondan önceki yine 60 milyon civarlarındaydı. Bunlar aslında büyük rakamlar gibi geliyor. Türkiye'de 62. Sıradayız. Bu ihracatların yüzde 98'i maden. Eğer madeni çıkarırsak Gümüşhane Türkiye sonuncusu oluyor. Zaten verilerden de anlaşılacağı gibi madenler şehrimizden yavaş yavaş çıkıyor. 2022 yılında 60 milyon dolar ihracat verisi varken, 2023'te 48 milyon dolara düştü. Gittikçe daha da düşecek, maalesef daha dipleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Silkelenip Kendimize Gelmemiz Gerekiyor”
Gümüşhane'nin sanayi kapasitesinin Yüzde 0.03 olduğunu kaydeden Daltaban “İhracat önemli. Bizim memleketimizin üretim gücünü gösterir. Bu dışarıyla entegrasyonumuzu gösterir. Dolayısıyla bu manada eksiklerimiz var. Bizim için sanayi çok önemli. Şimdi Gümüşhane'de merkezde bir tane organize sanayi bölgemiz var. Yaklaşık 120 hektarlık bir alan ama bunun 75 hektarı kullanılır pozisyonda. Doluluk oranı %60 civarlarında ama katma değer olarak maalesef çok yetersiz. OECD ülkelerinde organize sanayi bölgesi alanı %2-3 civarlarında. Türkiye'de bu oran yüzde 0,8. Geçen yıl hazırladığımız SWOT analiziyle biz Gümüşhane'yi çalıştık. Hesap ettik, alanı aldık, böldük sonuç; yüzde 0.03. Gümüşhane'nin sanayi kapasitesi. Dolayısıyla bir an önce toplum olarak silkelenip kendimize gelmemiz gerekiyor. Girişimci olmamız lazım” dedi.
Haber:Bayram Çarklı
İmsak | 05:47 | ||
Güneş | 07:16 | ||
Öğle | 12:15 | ||
İkindi | 14:42 | ||
Akşam | 17:04 | ||
Yatsı | 18:28 |