banner333

banner309

Saç Bitlenmesine Dikkat! Uzmanlardan Saç Bitlenmesi Hakkında Bilgilendirme

Gümüşhane Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatima Erik Doğan, okul çağındaki çocuklarda bitlenmeye dikkat çekerek bulaşıcı azaltmak için ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Gümüşhane 14.10.2024, 20:26
Saç Bitlenmesine Dikkat! Uzmanlardan Saç Bitlenmesi Hakkında Bilgilendirme
banner400

Toplu yaşam alanlarında saç bitlenmesi için bulaşma riskinin ve temasın ciddi bir etken olduğunu kaydeden Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatima Erik Doğan, okul çağındaki çocukların bitlenmesine karşın ebeveynlere tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin açıklamasında bilgilendirme yapan Uzman Dermatolog Doğan,’Bulaşı önlemek amacıyla hasta bireylerle fiziksel temastan kaçınılması, anti-bit etkili uçucu yağlar da içerebilen toka, yakalık vb. ürünler kullanılabilir’ ifadelerine yer verdi.

‘Saç bitlenmesi insan saçında yaşayan kan emerek beslenen parazitlerin neden olduğu özellikle ensede kaşıntı şikayeti görülen bir deri hastalığıdır’ vurgusunu yapan Uzm. Dr. Doğan, “Saç bitlenmesi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Ancak halen toplu yaşam yerlerinde, okul çağı çocuğu ve ailesi ile sosyal çevresinin sağlığını tehdit eden bir problemdir. Hasta bir kişi ile yakın fiziksel temas (kafadan kafaya) veya o kişiye ait tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalarla bulaşır. Bulaşı önlemek amacıyla hasta bireylerle fiziksel temastan kaçınılması, anti-bit etkili uçucu yağlar da içerebilen toka, yakalık vb ürünler kullanılabilir” dedi.

Olası bir saç bitlenmesi durumunda yapılması gereken tedavi yönetime ilişkin detaylardan söz eden Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatima Erik Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü, “Mekanik temizlikle birlikte hastalar kimyasal ajanlardan biri ile tedavi edilmelidir. Saçlar ıslatılıp bit şampuanı ile ovalandıktan sonra durulanıp havlu ile kurulanır. Daha sonra kuru ve temiz olan tüm saçlı deriye bahsedilen ilaç uygulanıp 10 dakika kadar beklenerek durulanır. İlk uygulamadan 7-10 gün sonra tedavi tekrar edilebilir. Buradaki amaç yumurtalardan yeni çıkmış larvaları öldürmektir. Bitlerin yumurtaları olan sirkeler şampuanla tedavi sonrasında mekanik olarak mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkelerden tamamen kurtulmak mümkün olmaz ise bitlenme bir süre sonra yeniden görülebilir. Islak tarama, bitleri uzaklaştırmada etkili bir mekanik temizleme yöntemidir. Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır. Tanı ve tedavi için dermatoloğa başvurabilirsiniz.”

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 05:43
Güneş 07:12
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:29