Müdür Kıraç; Tarımsal Faaliyetlerde Hayata Geçirilen 3 Yıllık Yeni Dönem Planlamasını Anlattı
İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından Hüseyin Nihal Atsız Konağında düzenlenen “Şehir Sohbetleri” programının konuğu Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç oldu.
İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından Hüseyin Nihal Atsız Konağında düzenlenen “Şehir Sohbetleri” programının konuğu Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç oldu. “Tarımda Yeni Dönem” konusunun işlendiği etkinlikte İl Müdürü Kıraç, yeni dönem kapsamında üretim planlaması ve destekleme modelleri hakkında sunum gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü Gümüşhane Üniversitesi Uluslar Arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Sancak’ın yaptığı programda konuşan İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç bakanlık olarak çok geniş bir çalışma alanları olduğunu belirterek gerek bitkisel üretim, gerekse hayvansal üretim açısından insan hayatının merkezinde yer alan faaliyetler sürdürdüklerini söyledi.
“Yeni Dönem Hayata Geçti”
Bakanlığın son dönemde tarımda çığır açacak adımlar attığını kaydeden İl Müdürü Kıraç, “ 2024-2025 üretim sezonundan başlayarak 2027 yılına kadar 3 yıllık bir planlama dönemi hayata geçti. Suyu merkez alan bu üretim planlamasına çiftçilerimizi de dahil etmek için destekleme modelinde yenilikler yaptık. Tarımsal kredilerde planlı üretim dahilinde faaliyet gösteren çiftçilerimize ek destekler sağlandı. Hibe programlarında da bu planlı üretime teşvik için düzenlemeler yapıldı. Planlı üretimdeki amaçlarımızdan bir tanesi; üretilen üründe, arz fazlasından dolayı çiftçimizin mağdur olmasını önlemek oldu. Bunda da sözleşmeli üretim modeli teşvik edildi” dedi.
“2 Yıl Ekilmeyen Araziler Kiralanacak”
2025 yılı içerisinde uydu vasıtası ile tarım arazilerinin denetleneceğini dile getiren İl Müdürü Kıraç, Tarım sayımı ile beyan haricinde uydu vasıtası ile planlı üretimin kontrolü sağlanacak. Çiftçi Kayıt Sistem(ÇKS)’de Türkiye genelinde24 Milyon tarım arazisinden 16 Milyon hektar kayıtlı tarımsal alan varken bu oran Gümüşhane’de oldukça düşük. Toplam tarım arazimizin yaklaşık yüzde 15’i ÇKS’de kayıtlı. Biz bunu ne kadar yükseltirsek o ölçüde planlama ve proje üretebiliriz. Bu nedenle işlenmeyen araziler ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Askı süreci başladı ve önümüzdeki yılda bu arazilerin kullanılmaması söz konusu olduğunda iki yıl üst üste kullanılmayan tarım arazileri için bakanlık devreye girecek ve üçüncü yıl için biz bu arazileri kiraya vereceğiz. Kiraya verilen bu arazilerden ortalama rayiç bedeli dahilinde elde edilen kira bedeli de arazi sahiplerinin hesaplarına yatırılacak” diye konuştu.
"Planlama Dışındaki Üretim Yapanlara Yaptırım Uygulanacak"
Yeni destekleme modellerinin daha sade bir şekilde kurgulandığına dikkat çeken İl Müdürü Kıraç, “Bu sadeleştirme ile çiftçimiz kayıt yapacak ve sistem otomatik olarak tek başvuru ile farklı desteklemelerden faydalanmasını sağlayacak. Sadeleştirilen desteklemeler ayrıca artırılarak yeni bir model geliştirilmiş oldu. 13 stratejik ürün ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında değerlendirildi. Arpa, Buğday, Mısır, Mercimek, Nohut, Kuru Fasulye, Kanola, Aspir, Pamuk, Soya, Yağlık Ayçekirdeği, Patates ve Kuru Soğan 3 yıllık dönem için planlı üretim dahilinde. Bu ürünleri ekecek çiftçilerimiz mutlaka kayıt yaptırmak veya bildiriminde bulunmaları gerekiyor. Planlama kapsamı dışında yapılacak üretimler durumunda mevzuata göre bazı yaptırımlar uygulanacak. Ancak bu yaptırımlar ticari amaçlı ekim yapılacak olan üreticilerimiz ile ilgili. Zati ihtiyacı dahilinde yapılan üretimler bu kapsamda değerlendirilmedi” ifadelerini kullandı.
“Ulaşılabilir Hedefler Koyduk”
Yapılan planlamada 2027 yılı için konulan hedefler ile ilgili bilgiler paylaşan Kıraç, “35 Milyon ton olan hububat üretimi planlama sonunda Yüzde 13 artırarak 39 Milyona çıkartmak istiyoruz. Yine baklagillerde 1,2 Milyon ton olan üretimimiz için Yüzde 17 artış ve 1,4 Milyon ton hedefimiz var. Yağlı tohumlarda ise 4,6 Milyon Ton olan üretimimizi 5,6 Milyon tona çıkartmayı hedefliyoruz. Bu hedefler ulaşılabilir hedefler” dedi.
“Çiftçimiz Ekim Yapmadan Önce Destek Miktarını Bilecek”
Yeni dönem ile birlikte desteklemelerin üretim sezonu öncesi yapıldığına işaret eden Kıraç, “Çiftçi, ektiği ürün ile ilgili devletin ne kadar destek verdiğini bilecek. Hasat sonunda çıkartılan desteklemelere son verildi ve yeni sistemde 3 yıllık destek miktarı belli. Stratejik ürünlere temel desteğin haricinde planlı üretim desteği verilecek. Çiftçiye yapılacak ödemeler fiyat artışına bağlı olarak her yıl düzenlenecek. Aynı şekilde farklı desteklemeler ile çiftçimizin planlı üretime yönelmesi teşvik edilecek” diye konuştu.
“Gümüşhane Besilik Hayvan Yetiştirme Bölgesi Oldu”
Hayvansal üretim desteği noktasında da planlama bölgeleri oluşturulduğunu kaydeden Kıraç, “Gümüşhane’nin de yer aldığı 19 il besilik hayvan yetiştirme bölgesi ilan edildi. Yöremizde besilik yetiştiricilik yapıyorsak eğer tarımsal kredilerde ilave indirimler sağlanacak. TKDK olsun KKYDP teşviklerinde hem öncelik hem de ilave hibeler tanımlandı. Küçükbaş hayvan üretiminde Tüm Türkiye genelinde ilave destekler verilecek. Büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri yetiştiriciliğinde ne kadar üretim yapılacağına dair alt ve üst limitler belirlendi” şeklinde konuştu.
“2000 Lira Olan Buzağı Desteği 10 Milyon Liraya Çıkabilecek”
Yenilikler arasında kuzu ve oğlaklara temel desteğin söz konusu olduğuna değinen Kıraç, “Küpesi takılan her kuzuya 4 ay işletmede kalması halinde destek ödemesi yapılacak. Kadınlar yaş gözetilmeden desteklenecek. 40 yaş altında ki gençlere, aile işletmelerine, doğumdan kesime aynı işletmelerde bulunan buzağılara ve hastalıklardan ari işletmelere ciddi destekler verilecek. Şu an 2000 lira olan buzağı desteği gerekli şartlar oluşturulduğunda ek desteklemeler ile yaklaşık 10.000 liraya kadar çıkabilecek. Ülke olarak yeni dönemde ki hedefimiz daha verimli ve daha kaliteli üretim yapmak. Bu noktada hedeflerimiz 16,4 Milyon olan büyükbaş hayvan sayımızı 2027 sonunda 17,7 Milyon başa ulaştırmak. Küçükbaş hayvanlarında ise 61 milyon hedefimiz var” ifadelerini kullandı.
Sunumunu yeni planlı üretimde emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakan İbrahim Yumaklı’ya, TBMM üyelerine ve bakanlık personellerine teşekkür eden Kıraç, uzun zamandır beklenen bir planlamanın artık hayat geçirildiğini kaydetti.
Haber:Hüseyin Özgün
İmsak | 05:42 | ||
Güneş | 07:11 | ||
Öğle | 12:14 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:06 | ||
Yatsı | 18:30 |