İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajları
Gümüşhane'de 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları.
VALİ KAMURAN TAŞBİLEK
“Tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin, her mısrasında bizi biz yapan değerlerini anlatan İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘’Milli Marş’’ olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümünü büyük bir gururla kutlamanın heyecanını yaşamaktayız.
İstiklal Marşı, milletimizin ortak sesi, ortak vicdanı olarak, vatan toprağını ve bağımsızlığını her şeyden üstün tutan ecdadımıza, tüm zorluklara rağmen azim ve kararlılıkla kutsal bildiklerini koruma bilinci aşılamıştır. Tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak İstiklal Mücadelesini kazandığının belgesi olarak insanlık tarihi içinde çok özel bir yerde durmaktadır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Türk Milleti’nin vatan sevgisini ve bağımsızlığa olan aşkını en güzel şekilde anlatmış olduğu İstiklal Marşı, millet olarak ihtiyaç duyduğumuz milli birlik ve beraberlik idealimizi ifade eden en önemli mutabakat belgesidir. Bu berat nişanesi yok edilmek istenen bir milletin evlatlarının kanıyla bir daha yere düşürülmemek üzere alınmıştır. Milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olmuş, kahramanlığını, azmini ve cesaretini ölümsüzleştirmiş olan İstiklal Marşı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu kutsal vatanın semalarında yankılanmaya devam edecektir.
İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün yıl dönümünde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve Vatan Şairi Mehmet Akif ERSOY’u sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”
BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Başkan Çimen, İstiklal Marşı'nın bir milletin, imkansızlıklar içerisinde ellerinde bayrak, dillerinde tekbirle gösterdiği büyük kahramanlığın mısralara dökülmüş ifadesi olduğunu belirtti.
İstiklal Savaşı'nda milletimizin ne için savaştığını, hangi duygularla vatanını koruduğunu bu şiirinde çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Başkan Çimen, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bundan dolayı İstiklâl Marşımız milli karakterimizi, tarihimizi, milli mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir örneği olarak kabul edilmiş ve bu tarihi şahlanışın, onur ve gurur mücadelesinin parlak bir anıtı olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabul edilmesinin 100. yıldönümünü bugün aynı coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyor, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin, vatanımızın bağımsızlık ve hürriyeti için göstermiş olduğu büyük fedakarlığın timsali olan İstiklal Marşı'mız, Türk milletinin vicdanın ortak sesidir. Milletimizin yaşadığı en buhranlı dönemde ‘Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşımız, kahraman ordumuza ve aziz milletimize umut aşılamış, milli mücadele ruhunun canlanmasına vesile olmuştur. Bu duygularla İstiklal Marşı’mızın kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha fikirleri, idealleri, hayatıyla milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını şükran ve rahmetle anıyorum. "
REKTÖR PROF.DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK
“İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin dönemlerinde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’mız, milli ve manevi değerlerimizi en güzel şekilde ifade eden, halkımızın vicdanının sesi olmuştur. Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen bizlerde bıraktığı etkiyi zerre kaybetmeyen marşımızın yazarı Akif’in kaleme aldığı eserleri, fikirleri, örnek kişiliği ve mütevazı hayatı dün olduğu gibi bugünümüzü de aydınlatmaya devam etmektedir. Ayrıca o günlerde yaşananların bugünle nasıl benzerlikler gösterdiği de aşikârdır. 100 yıl önceki oyunların, yaklaşımların hâlâ nasıl da devam ettiği son derece ibret vericidir. Bağımsızlığını kendisine ülkü edinen halkımız, tüm bu oyunlara ve yaklaşımlara cevabını en baştan vermiştir. Milli şairimiz Mehmet Akif, ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözleriyle, İstiklal mücadelemizde ödenen bedellerin ne kadar büyük olduğunu dile getirmiştir.
İstiklal Marşı’mızın 100’üncü yılında bir sevindirici gelişme yaşandı. TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığında ve Meclis’te temsil edilen 5 siyasi partinin de imzasıyla sunulan ortak önergeyle gerçekleştirilen oylamada 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ olmasının kabul edildiğini öğrendik. Böylelikle 2021 yılının İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanun’a geçici madde eklenmesini içeren düzenlemenin, kanun teklifine eklenmesi kabul edildi. Söz konusu karar bizler için gurur verici bir gelişme olmuştur. 2021 yılı, İstiklal Marşı’mızın bizlerde yaşattığı duyguyu ve şanlı tarihimizi gururla yâd edeceğimiz bir yıl olacaktır. Bu anlamlı gelişmede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle birlikte İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 100’üncü yıl dönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, bütün İstiklal kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
AK PARTİ İL BAŞKANI AV.CELALETTİN KÖSE
“Milletimizin onurlu mücadelesi ve vatan sevgisi, bağımsız bir ülke, hür bir millet iddiasının mısralarla ifadesi ve parlak bir geleceğin müjdecisi olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100'nci yıldönümünü kutluyoruz.
Milli marşlar, Milletlerin birliğini sağlayan ve yaşatan temel öğelerdendir. İstiklal Marşı, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan eşsiz bir eserdir. İçinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bilen, ömrünü vatana, millete adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bu uyanış destanında bir milletin yeniden var olması, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri almasının yanı sıra her kıtasında iman tazeleten, her mısrasında ecdada rahmet okutan, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir. Türk Milletini ortak değerler ve düşünce düzleminde buluşturan İstiklal Marşımız ve sahip olduğumuz her değer bağımsızlık mücadelesinden izler taşıyor. Bize ve genç nesillerimize düşen en temel vazife de bu mücadeleyi daima diri tutmak ve gelecek nesillere aktarılması için mücadeleyi sürdürmektir. Yüce Allah'tan bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmamasını niyaz ediyor, İstiklal Marşımızın TBMM'de kabulünün 100’nci yılı nedeniyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi ve gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum.”
İYİ PARTİ İL BAŞKANI ALİ ATEŞ
“İstiklal Marşımız parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan Büyük Türk Milletinin yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır.
İstiklal Marşı, Mustafa Kemal’in önderliğinde Türk Milletinin verdiği ölüm kalım mücadelesinin, Türk Milletinin bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, bayrak sevgisini, vatanımızın güzelliğini dile getiren Bir şiirdir. Milletimizin gönlünde İstiklal Marşımızın ayrı bir yeri vardır.
01 Mart 1921 yılında TBMM de ilk defa Hamdullah Suphi tarafından okunmuş ve 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir. 100 yıldır aynı heyecan ve coşkuyla okuduğumuz İstiklal Marşımızı ebediyete kadar yaşatmak her Türk evladının asli görevidir. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın”, diyerek işin önemini en güzel şekilde ifade etmiştir.
İstiklal Marşımızın kardeşi olan ay yıldızlı bayrağımız ne yazık ki son zamanlarda mahzun ve hüzünlüdür. Çünkü vatanımızda kendisine kirli eller uzanmaktadır. Bundan dolayı İstiklal Marşımız’da hüzünlüdür. Türk milleti bu hüznü görmüş ve endişelenmiştir.
Bütün bunlara rağmen milletimiz her badireyi olduğu gibi, bu badireyi de atlatacak, al bayrağımız ve İstiklal Marşımızın hüzünlenmesini engelleyecektir.
İstiklal Marşımızın Kabulünün bu yıldönümünde bütün milletimizi sevgi ve saygıyla selamlarım.”
İmsak | 05:44 | ||
Güneş | 07:13 | ||
Öğle | 12:14 | ||
İkindi | 14:43 | ||
Akşam | 17:05 | ||
Yatsı | 18:29 |