banner333

banner309

Irkın: Ekmekler İsraf Ediliyor

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, sofralardan eksik edilmeyen ekmeğin büyük bir bölümünün çöpe atılarak israf edildiğini söyledi.

Gümüşhane 09.03.2013, 15:11
Irkın: Ekmekler İsraf Ediliyor
banner400
 Yaptığı açıklamada, Türkiye’de 1 yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğdayın israf edildiğini kaydeden Irkın, çöpe atılan 1 kilogram ekmek ile 4 kilogram yem alınabileceğini belirterek, “Söz konusu israfın önlenmesi ile ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlanacaktır. Ekmek israfı önlenebilirse daha az alanda buğday ekimi yapılacak, bunun yerine başka ürün ekilerek /dikilerek ihtiyacımız olan başka bir ürünün karşılanma oranı artırılabilecektir. Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler; gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve saklama kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oranında yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.” dedi.

Irkın, ekmek israfını azaltmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Aile tüketimine uygun gramajda ekmek satın alınmalı. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı. Ekmek uygun koşullarda; serin, karanlık, kuru ortamda streç filme veya şeffaf poşete konularak hava alması engellenerek saklanmalı. Ekmek sıcak iken poşette bekletilmemeli, soğuyunca poşete konularak saklanmalı. Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa derin dondurucuda ve hava almayacak şekilde poşet içerisinde saklanmalı. Ekmek dilimlenerek tüketilmeli.”

‘Ekmeği yiyelim ama israf etmeyelim’ çağrısında bulunan Irkın, il merkezi ve ilçelerin yemek kültürü de dikkate alındığında bayat ekmeklerin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Irkın, bu kapsamda bayat ekmeklerden galeta unu yapımı, köfte harcı yapımı, fırına vererek kıtır ekmek üretimi, peksimet üretimi,  bayatlamış ekmekleri küflenmeden doğadaki kuşlar ve diğer canlılara vermek gibi çözümler üretilebileceğini dile getirdi.


Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:06
Güneş 06:29
Öğle 12:12
İkindi 15:14
Akşam 17:45
Yatsı 19:04