banner333

banner309

Gümüşhane"nin Mescitli köyünde Galandar Golodu yapıldı

Doğu Karadeniz bölgesi illerine özgü köklü bir gelenek olan Galandar gecesi kutlamaları için Gümüşhane’nin farklı bölgelerinde hazırlıklar sürüyor.

Gümüşhane 13.01.2025, 12:59
Gümüşhane"nin Mescitli köyünde Galandar Golodu yapıldı
banner400


Doğu Karadeniz bölgesi illerine özgü köklü bir gelenek olan Galandar gecesi kutlamaları için Gümüşhane’nin farklı bölgelerinde hazırlıklar sürüyor.

Latince Calendae kelimesinden geldiği düşünülen ve ayın ilk günü anlamına gelen Galandar, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül ediyor. Bölge illerinde Ocak ayının 13’ncü gününü 14’ncü gününe bağlayan gece ise Galandar gecesi kabul edilerek çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.

Köklü geleneğin hala devam ettirildiği illerden biri olan Gümüşhane’de köyünde kadınlar tarafından, “Galandar Golotu” veya “Galandar Giliği” adı verilen geleneksel ekmekler hazırlandı. Merkez İlçeye bağlı Mescitli Köyünde kadınlar tarafından imece usulü yapılan hamurlar taş fırınlarda pişirilerek, Galandar gecesi gelecek olan misafirler için hazır edildi.

Galandar golotu geleneğin detaylarını anlatan köy sakinlerinden Nejla Özen, Galandar'ın her yıl büyük bir coşkuyla kutlandığını dile getirerek, atalarından miras bir geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“Anamızdan, atamızdan böyle gördük” sözleriyle Galandar'da Golot yapma geleneğinin kendilerine miras kaldığını kaydeden Nejla Özen, “Biz de bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz. Mahallede herkes kendi malzemesiyle golotunu hazırlar. Kimi cevizli, kimi fındıklı yapar. Hazırlanan hamurlar fırına verilir ve pişirildikten sonra köy halkına dağıtılır. Burada olanlar birlikte yiyoruz, olmayanlara da gönderiyoruz. Böylece hem köyde güzel vakit geçiriyoruz hem de Rumi bayramını kutluyoruz” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Bilgi Özen ise, “Eskiden beri Galandar golotunu yapıyoruz, Elektrikli fırınlarda yapanlar olsa da, biz eski usul fırınlarda yapmayı seviyoruz. Ayrıca bu geleneği komşularımızla birlikte sürdürüyoruz. Her evden 2 -3 kişi bu işlerle ilgileniyor. Hazırladığımız hamurları büyük fırında pişiriyoruz. Galandar gecesinde çocuklar gelirler. Tanınmamak için farklı giysiler giyerler, bizde onlara para veririz, golot veririz, meyve veririz. Pestil, Köme, ceviz veririz” dedi.

Çocukluğunda köylerde toprak damlı evlerde orta bacaların bulunduğunu anlatan Özen, “Eskiden köyde bacalar varken, zillerle beraber bacalardan çantalar asılırdı. Ev halkı tarafından çantalar doldurulur, çocuklara verilirdi. Artık kapıya geliyor çocuklar. Davul zurna çalıyorlar. Giydikleri çeşitli kostümler ile davul zurna eşliğinde oynuyorlar. Çok güzel oluyor. Onların bu gösterilerine karşılık hazırlamış olduğumuz Galandar Golotlarını onlara dağıtıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 15 Ocak 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35