banner333

banner309

Gümüşhane’de Satış Yapan Bal Firması Malum Listeye Girdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan, aralarında et ve süt ürünleri, yağ ve bal markalarının olduğu birçok firmayı güncel olarak duyurmaya devam ediyor.

Gümüşhane 12.10.2024, 19:48 12.10.2024, 19:56
Gümüşhane’de Satış Yapan Bal Firması Malum Listeye Girdi
banner400


Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellerken kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürünler arasında market raflarından aşina olduğumuz birçok marka listeye girdi. Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde satışı yapılan RAVZA BAL ürünleri de taklit veya tağşiş tespiti nedeniyle listeye girdi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yüksek Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, baldaki hilenin sadece gelişmiş laboratuvarlarda yapılan analizlerle tespit edilebileceğini belirtti. İlhan, bu yıl Gümüşhane'de bal üretiminin oldukça düşük olduğunu ve piyasadaki balların yüzde 90’ının sahte olduğunu ifade etti.

Tüketici Sahte Bal İle Gerçeğini Nasıl Ayırt Edecek?
Sahte balın doğalından ayırt edilmesinin sadece gelişmiş laboratuvarlarda yapılan analizlerle mümkün olduğunu belirten İlhan, “Bal, dünyada en kolay taklit edilebilen ve çoğaltmak amacıyla da tağşiş edilen gıda ürünleri arasında yer alıyor. Balı arılar yapar, bala dışardan hiçbir şey katılamaz veya içinden bir şey alınamaz. Bunların olduğu durumlarda balda hile yöntemleri olan “taklit veya tağşiş” yapıldığı anlamına gelir. Bal ve arı ürünleri kategorisinde tüm dünyada karşılaşılan en büyük sorun maalesef taklit ve tağşiştir. Bir balın doğal mı sahte mi olup olmadığı el yordamıyla, yani tadına, dokusuna veya kokusuna bakılarak anlaşılamaz, anlamanın tek yolu tam donanımlı laboratuvarlarda yapılan gelişmiş analizlerdir” ifadelerini kullandı.   

“Aşırı Yağışlar Arıcılığı Vurdu”
İklim koşullarının arıcılıkta bal kalitesini ve verimini etkileyen önemli faktörler arasında yer aldığını kaydeden İlhan, İklim değişikliği bazı bitkilerin ve çiçeklerin kaybına, polen ve nektara ulaşamayacak olan bal arılarının veriminde ve bal kalitesinde azalmalara, açlığa bağlı olarak bal arılarında kayıplara neden olabiliyor. Gümüşhane’de bu sene çiçeklerin tam tozlanma döneminde meydana gelen iklim değişikliğine bağlı olarak yağan aşırı yağışlar ve polen ve nektarların akması yüzünden arı, polen ve nektara ulaşamadığından geçen seneye göre verim 20’de bir oranında kaldı” diye konuştu.  

 İlhan, bir arıcının geçen sene 10 ton bal almışken bu sene 500 kg da kaldığını belirterek, “Bu sene bal aldım diyen arıcılar, ya geçen seneki balları arılara vererek bal almıştır ya da şeker, glikoz, yapay sentetikler vererek bal almış olabilir. Geçen yıl 15 çıta alınan kovandan bu sene en fazla 1-2 çıta alınıyor” şeklinde konuştu. İlhan, şekersiz balın toptan fiyatının 450-500 TL arasında olduğunu ve daha ucuza satılan balların alınmamasını tavsiye etti..

Haber:Selda Fırat

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:06
Güneş 06:29
Öğle 12:12
İkindi 15:14
Akşam 17:45
Yatsı 19:04