banner333

banner309

Gümüşhane’de Deprem Risk Analizi: Uzmanlar Zemin Yapısını Değerlendirdi

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde deprem riski daha fazla önem kazandı

Gümüşhane 18.09.2024, 07:39
Gümüşhane’de Deprem Risk Analizi: Uzmanlar Zemin Yapısını Değerlendirdi
banner400

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde deprem riski daha fazla önem kazandı. Özellikle geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde meydana gelen depremin ardından vatandaşlar Gümüşhane zemin yapısını sorgulamaya başladı

Uzmanların yaptığı uyarılar sonrasında, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi yoğun nüfuslu şehirlerde yaşayanlar daha güvenli bölgelere taşınmayı gündemine almaya başlarken, özellikle deprem riskinin büyük olduğu illerde yaşayan vatandaşlar en sağlam şehirleri araştırmaya koyuldu.

Gümüşhane'nin zemin yapısı nasıl ?
Yetkililer, Kuzey Anadolu Fayına yakın bir bölgede yer alan Gümüşhane'nin, başta Kelkit ve Şiran ilçeleri olmak üzere her an deprem afetiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 1941 yılında 15 ve 1992 yılında 6 olmak üzere toplam 21 kişinin meydana gelen depremlerde hayatını kaybettiğini hatırlatıp, tarih boyunca Erzincan'ı etkileyen Kuzey Anadolu Fayındaki oynamaların Gümüşhane'yi, daha çok güney ilçeler olan Kelkit ve Şiran ilçe merkezleri ile köylerini etkilediğini, can ve mal kaybına sebep olduğunu belirterek, “En son 13 Mart 1992 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem Gümüşhane'yi etkilemiş ve Gümüşhane ili 'afete maruz bölge' ilan edilmiştir. Özellikle Kelkit'te hissedilen depremde 6 kişi hayatını kaybetmiş, 101 konut hasar görmüştür. Hasarların 10'u ağır, 20'si orta ve 71'i az hasar şeklinde tespit edilmişti " dedi.

Öte yandan Kelkit ve Şiran'ın birinci derece, Köse'nin ikinci, Gümüşhane merkez ilçe ile Torul ilçesinin üçüncü, Kürtün'ün ise dördüncü derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını ifade eden uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayına yakın bölgede yer alan Gümüşhane'nin, başta Kelkit ve Şiran ilçeleri olmak üzere Gümüşhane'nin her an deprem afetiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

 ZEMİNİ EN SAĞLAM ŞEHİRLER
Yapılan araştırmalar, zemin yapısı açısından depreme karşı daha dayanıklı olan illeri öne çıkardı. Bu şehirler, özellikle emekli vatandaşlar için cazip hale geldi. Zemin açısından daha güvenli kabul edilen ve emeklilerin bile yoğun ilgi gösterdiği şehirler şunlar:

Giresun

Sinop

Ankara

Kırklareli

Rize

Artvin

Edirne

Adana

Nevşehir

Aksaray

Niğde

Konya

Karaman

Muğla

Aydın

Denizli

Isparta

Uşak

Bursa

Bilecik

Bartın

Zonguldak

Iğdır

Sivas

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Eylül 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:01
Öğle 12:21
İkindi 15:47
Akşam 18:30
Yatsı 19:50