Gümüşhane organ bağışında ilk beşte
Torul ilçesine bağlı Zigana köyünden başlayan ve tarihi ipek yolu üzerinde gerçekleştirilen yürüyüşe Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz, Gümüşhane Devlet Hastanesi yöneticileri, Gümüşhane Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Nilgün Ateş, Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ve birçoğu sağlık çalışanı 61 kişi katıldı.
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, organ ve doku bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) işbirliğinde doğa yürüyüşü düzenledi.
Torul ilçesine bağlı Zigana köyünden başlayan ve tarihi ipek yolu üzerinde gerçekleştirilen yürüyüşe Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz, Gümüşhane Devlet Hastanesi yöneticileri, Gümüşhane Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Nilgün Ateş, Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ve birçoğu sağlık çalışanı 61 kişi katıldı.
Soğuk havaya rağmen katılımın oldukça yüksek olduğu etkinlikte katılımcılar tarihi ipek yolu üzerinde yer alan ve 19.yüzyılın sonunda kazma-kürek yardımıyla yapılan zorlu Zigana yolunda yürüyüşün keyfini çıkardı.
Mola bölgesinde kurum tarafından termoslarla getirilen sıcak çaylarını yudumlayarak ısınan katılımcılar yemeklerini yedikten sonra üzerlerinde “Hayata bağış” yazılı tişörtlerle “Bırakacağımız en değerli miras organlarımızdır” yazılı pankart açarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Organ bağış sayısını artırmak ve halkın organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü GÜDAK ekibiyle birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, “Bırakacağınız en güzel miras, hayattayken yapacağınız organ bağışıdır” dedi.
Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz ise ortaklaşa düzenlenen yürüyüşe sendika olarak kendilerinin de destek verdiklerini belirterek, bu tür organizasyonların hem vatandaşlarımız hem de çalışanlar nezdinde farkındalık oluşturduğunu düşündüğünü söyledi.
Gümüşhane Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Nilgün Ateş de konuşmasında organ bağışı konusunda farkındalığı ne kadar artırılırsa başka insanların hayatlarının da bu sayede kurtulabileceğini kaydetti ve Gümüşhane’de bin 40 organ bağışçısı olduğunu sözlerine ekledi.
Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı (GÜDAK) Mustafa Akbulut ise kurumun teklifiyle organ ve doku bağışına dikkat çekmek için böyle bir yürüyüş düzenlediklerini, Zigana köyünden başladıkları yürüyüşün toplam 9 kilometrelik bir parkuru kapsadığını söyledi. Akbulut, yürüyüşle organ bağışı konusunda yapmak istedikleri farkındalık ve katkıyı sağlamış olmayı umduklarını, güneşli ve güzel bir parkurda yürüdüklerini ifade etti.
Çimen; Gümüşhane organ bağışında ilk beşte
Organ bağış sayısını artırmak ve halkın organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla doğa yürüyüşü düzenlediklerini kaydeden Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Hakan Çimen, “Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de çok ciddi sağlık sorunlarından birisidir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi.
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak Gümüşhane Dağcılık İl Temsilciliği ve Gümüşhane Dağcılık Kulübü(GÜDAK) ile ortaklaşa organize ettikleri yürüyüş ile birlikte konunun hassasiyetine dikkat çekmek istediklerini ifade eden Çimen, “Ülkemizdeki ulusal koordinasyon merkezine kayıtlı 22 bin 62 kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkâna sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir sure içinde kaybetmektedirler. 2238 sayılı organ ve doku alınması saklanması aşılanması ve nakli hakkında kanun göre; 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu durumu önceden aile içinde konuşmaları oldukça faydalıdır” diye konuştu.
Genel Sekreterliği olarak halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantıları, seminerler ve stantlar açarak farkındalık bilincini oluşturmaya gayret ettiklerini kaydeden Çimen, “Halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, park ve alış veriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta ve organ bağış stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organları aracılığı ile Organ ve Doku bağısı konusunda hazırlanan sunum ve slaytlarla bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bugün itibariyle ilimizde organ bağışçı sayısı 1000’i geçkindir. Organ bağısında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Organ ve Doku Bağışı Koordinatörlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Çimen açıklamasını, “Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır” cümleleri ile sonlandırdı.
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |