banner333

banner309

Gümüşhane'de Kuşburnu Marmelatı Gelenekleri Yaşıyor

Doğanın Sunduğu Şifa, Gümüşhane Sofralarını Süslüyor

Gümüşhane 16.09.2024, 18:51
Gümüşhane'de Kuşburnu Marmelatı Gelenekleri Yaşıyor
banner400

Gümüşhane’de vatandaşlar, doğadan topladıkları kuşburnularını uzun ve zahmetli işlemlerle marmelata dönüştürüyor. Her köyde yetişen bu doğal meyve, 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini içeriğiyle sağlık açısından oldukça faydalı.

Kuşburnu toplama süreci, zorlu arazilerde ve dikenli dallar arasında tek tek meyve toplama ile başlıyor. Toplanan kuşburnular, dikkatlice temizlenip suyla kaynatılıyor. Haşlama işlemi sonrasında ezilerek kevgirden geçirilen kuşburnuları, şeker eklenip ocakta veya sobanın üzerinde pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor.

Gümüşhane’de kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan kuşburnu marmelatı, aynı zamanda çay ve meyve suyu olarak da tüketiliyor. Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle bu doğal marmelat, yerel halk tarafından büyük ilgi görüyor.

 Kuşburnunun sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirten vatandaşlar, “Kuşburnularını marmelata çevirip aileme gönderiyorum. Kış aylarında bu marmelatı kahvaltılarda reçel olarak kullanıyor, aynı zamanda çay ve meyve suyu olarak da tüketiyoruz. Özellikle soğuk algınlığına karşı birebir” dedi. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:35
Güneş 06:00
Öğle 12:21
İkindi 15:48
Akşam 18:32
Yatsı 19:51