DynEd'ten bilgilendirme toplantısı.
Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğünde yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Cumhuriyet Savcısı Bozan Çevik, İlçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Okul Müdürleri, Dyned İl Koordinatörü, DynEd İngilizce Okul Sorumluları ve öğretmenler katıldı.
DynEd Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi ve Kodlama Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.
Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğünde yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Cumhuriyet Savcısı Bozan Çevik, İlçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Okul Müdürleri, Dyned İl Koordinatörü, DynEd İngilizce Okul Sorumluları ve öğretmenler katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan; “Günümüzde İngilizce artık dünya dili konumundadır. İngilizce bilmek günümüzün olmazsa olmazıdır. Bundan 15-20 sene öncesine kadar İngilizceyi veya herhangi bir dili akıcı bir şekilde konuşabilmek bir zenginlik sayılırken, günümüzde görüyoruz ki özellikle İngilizce bilmek ayrıcalık değil, gerekliliktir. Değişen dünyayı takip etmek sorumluluklarımız arasındadır. Yenilikleri dil haznemize katmak, kendimizi geliştirmek de görevimizdir. Bilimde ileri gitmek için dünyayı takip etmeli, belki de daha da önemlisi dünyanın bizi takip etmesini sağlamalıyız. Bu da ancak ortak bir dil kullanımıyla mümkün olabilir. İletişim çağı ancak yabancı dil bilgisi olana imkan sağlar. Dil öğrenmek süreklilik ve tekrar gerektirir. Yabancı dil bilmek demek sadece o dilin gramer yapısını teorik olarak bilmek anlamına gelmez. Yabancı dil bilmek, o dili konuşanları tam anlamıyla anlayabilmek ve duyduklarımızı doğru bir şekilde telaffuz edebilmektir. Bu sebeple sınıf ortamında öğrenilen bilgilerin uygulamaya sokulması anlamında “DynEd” in bizlere faydalı olacağı düşüncesindeyim. Dünya ülkeleri bilgi ekonomisine dönüşme ve bilgi toplumu olma yolunda bir yarış ve rekabet içerisindedir. En düşük yatırımla en yüksek istihdamı yaratan bir sektör olması itibariyle yazılım sektörü, ekonominin yeni kalkınma gücü olarak nitelendirilebilir. Yazılım sektörü diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en fazla genç nüfusun istihdam edildiği sektör olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yazılım sektöründeki gelişme aynı zamanda ülkenin işsizlik oranında da önemli bir azalma sağlamaktadır. Yazılım sektörü kadınların ve engellilerin istihdamında da önemli imkanlar sunmaktadır. Programlama geleceğin parlak mesleklerinden biri halini almaya devam ederken, programlama ve kod yazılımı öğreten programların hedef kitlesinin yaşı da giderek düşüyor. İlkokul, hatta okul öncesi çocuklara bile programlamayı sevdirecek ürünler tasarlanıyor. Kodlamanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada, çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren kodlama ile tanıştırmak, hem kendi gelecekleri, hem hepimizin geleceği için oldukça önemli. Günümüzde programlama sektöründe 15 milyon kişi çalışıyor ve bu rakam hızla artıyor. Hatta bazı uzmanlara göre bu artış, yeterince hızlı bile değil. Hindistan tek başına, her yıl 100 binden fazla mezun veriyor alanda. Kodlama eğitiminin geleceğe dönük faydalarının yanında, eğitim süresince de çocuklarımıza sağlayacağı yararlar var. Kodlama; öğrencilerin yaratıcılıklarını ve düşünme becerilerini geliştiriyor.” Dedi
Vali Okay Memiş, Dünyada İngilizceyi en kısa en kolay öğreten program olarak değerlendiriliyoruz. Bu projeler hakkında diğer arkadaşlarımla konuştuğumda başarılı uygulamaları var. Manisa'da uygulanmış. Manisa'nın bir ilçesinde İngilizceyi en iyi kullanan ve İngilizceyi en iyi öğrenen çocuk olarak dünya şampiyonu olmuş. Hedefimiz bu olmalı. Gümüşhane'de böyle bir eğitim altyapımız var. Dağların arasında sıkışmış kalmış bir vadideki yaşayan insanlar olarak eğitimden başka çıkar yolu olmadığını düşünen aileler eğitime fazlasıyla önem vermektedir ve TEOG sınavında Türkiye'de iyi durumdayız. iyice yetişmiş eğitimli insanlarımız var. Onların gücüyle kentimizi geliştireceğiz. Yüksek teknolojiye sahip olanlar dünyaya sahip olacaklardır. Dünya da söz sahibi olacak Dünyada lafı geçecek. İyi bir Müslüman olmak istiyorsanız teknolojiye sahip olacaksınız. Muhafazakâr insanlarsanız teknolojiye sahip olacaksınız. Milliyetçi ve Vatanını, ülkesini seven insanlarsanız iyi bileceksiniz ve teknolojiye sahip olacaksınız. Kodlama demek telefonların yapılışı oyunların hepsi kodlamayla başlıyor. Kodlama Amerika'da ve Japonya'da 5 yaşından itibaren zorunlu ders olarak uygulanmaya başlandı. Biz bunu kendimize uygulayacağız. Geleceğe şimdiden sahip çıkacağız. Düşünmeden iş öğreteceğiz. Köyümüzdeki çocuğumuz İngilizceyi iyi öğrensin, kodlamayı iyi öğrensin ve gelecekte söz sahibi olsun. Bu imkanı bizler ve sizler vereceksiniz.” Dedi
DynEd İl Koordinatörü Selim Öztürk, DYNED, Dynamic ve Education (Dinamik ve Eğitim) kelimelerinin bir araya getirilerek yazılmasından oluşmakta ve Dinamik Eğitim anlamına gelmektedir. Bu program bilgisayar temelli bir eğitim sürecini içerir ve bu güne kadar geliştirilmiş en kaliteli Yabancı Dil Programıdır. Klasik sınıf içi eğitimle bilgisayar destekli yabancı dil eğitimini karşılaştırdığımız zaman her öğrencinin karşı karşıya kaldığı bireysel eğitim süreci bilgisayar destekli eğitim ile çok üst seviyelere çıkar. Bunun ana nedeni her öğrenci bir öğretmen diye düşünebileceğimiz bilgisayarın başına geçtiği zaman öğrenci dersin sonuna kadar öğretmeniyle baş başadır ve karşı karşıya kaldığı problem çözme, analiz yapma, sentezleme oranı ve cevap vermek zorunda olduğu soru oranı klasik sınıf içi eğitimiyle karşılaştırıldığında fark açık olarak görülebilecektir. DynEd aynı zamanda eğlencelidir çünkü her zaman farklı sorular ve durumlarla ve karakterlerle karşılaşır. DynEd, hemen hemen bütün yabancı dil öğrencilerinin büyük sorunu durumundaki aksan, diksiyon ve tonlama ile ilgili problemlerini de çözmeye yönelik donatılara sahiptir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın “Dijital çağda kod yazamayan insanlar, bu çağın aktörüyüm diyemez” sözüyle konuşmasına başlayan Fatih Projesi İl Koordinatörü Yasin Demir; Kodlama ülkeler açısından ciddi bir güç, ülkeleri ön plana çıkaran bir değer. Yeniçağın okur-yazarlığı kodlama becerisidir. Kodlamanın tanımına değinecek olursak, bilgisayara veya herhangi bir cihaza ne yapması gerektiğini söyler. Makinelerle konuşabildiğimiz dilin adıdır. En düşük yatırımla en yüksek istihdamı yaratan bir sektör olması itibariyle yazılım sektörü ekonominin yeni kalkınma gücü olarak nitelendirilebilir. Yazılım sektörü diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en fazla genç nüfusun istihdam edildiği sektör olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yazılım sektöründeki gelişme aynı zamanda ülkenin işsizlik oranında da önemli bir azalma sağlamaktadır. Gümüşhane ilimizde kodlama eğitimi ilgili bir taslak oluşturulmuştur. İkinci dönem itibariyle şehrimizde bunu uygulamaya çalışacağız. Öncelikle kodlama atölyeleri, oyun setleri, robot malzemelerine ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun için tüm kurum, kuruluş ve hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Kodlama ülkemiz ve milletimiz için çok önemli bir konuma sahip. Uçak yazılımları, tank yazılımları, telefon yazılımları, bilgisayar yazılımları.. daha bir çok örnek verebiliriz her alanda karşımıza çıkmaktadır. Ortaokullarımızdaki öğrencilerle kodlama eğitimine başlamayı hedefliyoruz. Kodlama eğitimine çevrimiçi oyun tabanlı uygulamalarla başlayıp, scratch programı ve robotikle devam etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz ortaokuldan başlayıp, liseden mezun olana kadar bu öğrencilerimizle ilgilenerek, kodlamayı sevdirmek ve bu alan da onları yetiştirmek istiyoruz. Gümüşhane’de kodlama için bir altyapı ve bu konuda geleneksel bir yapı oluşturmak istiyoruz.
Gümüşhane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Ayşe Taşçı DynEd programı hakkında görüşlerini sundu, Taşçı; Okul müdürümüz Selçuk Oral’ın her türlü destek ve teşvikiyle sistemi geçen yıl Şubat ayında kullanmaya başladık. Meslek Lisesi olmamız sebebiyle sistemi etkili bir şekilde kullanamayacağımızı düşünüyordum. Fakat kullanmaya başlayınca öyle olmadığını öğrencilerimiz ve bende bizzat yaşayarak gördük. Sistem tamamen ders işlenişin dışında, uygulanmaya dayalı bir sistem. Öğrenciler İngilizceye maruz bırakılıyor ve kendi kendilerine ilerliyorlar. Aldıkları her puana inanılmaz derecede sevinen öğrenciler zamanla sistem başında daha çok zaman geçirmeye başladılar. Şubat ve Haziran ayları arasında 146 saat sistemi kullanan öğrencilerimiz mevcut olup buda büyük bir başarıdır. Dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilgisayar öğretmeni Davut Akyol’un örnek robot uygulaması ve Atatürk İmam Hatip Ortaokulu Bilgisayar öğretmeni Züleyha Kork Salantur’un Muz ile Piyano çalma isimli projesinin tanıtımı yapıldı.
2015-2016 eğitim öğretim yılında il genelinde DynEd programında en yüksek derece elde eden 3 öğrenciye hediyeleri takdim edilmesi ile toplantı sona erdi.
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |