banner333

banner309

Sağlık Söyleşileri Etkinliği’nin Dördüncüsü Düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü ile Kariyer Merkezi tarafından çevrimiçi gerçekleştirilen ‘Sağlık Söyleşileri Etkinliği’nin dördüncüsü düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi 16.02.2021, 18:21
Sağlık Söyleşileri Etkinliği’nin Dördüncüsü Düzenlendi
banner400

Gümüşhane Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü ile Kariyer Merkezi tarafından çevrimiçi gerçekleştirilen ‘Sağlık Söyleşileri Etkinliği’nin dördüncüsü düzenlendi.

“Pandemi Dönemine Kısa Bir Mola: Cerrahi ve Mizah” konulu etkinliğin organizasyonunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aydanur Aydın, moderatörlüğünü ise Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çolak yaptı. Etkinliğe konuk katılımcı olarak Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Gürsoy katıldı. 

Çevrimiçi olarak düzenlenen ve üniversitenin Youtube kanalı üzerinden de canlı olarak yayınlanan programın moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çolak, “Bilindiği gibi Avrupa Ameliyathane Hemşireleri Derneği 2006 yılında cerrahi ve ameliyathane hemşirelerinin yaptıkları işleri daha görünür kılabilmek için 15 Şubat’ı Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü olarak kutlamaya başladı. Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü ülkemizde de 2010 yılından itibaren her yıl bir konu başlığı belirlenerek çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Biz de Sağlık Söyleşilerinin dördüncüsü olan Pandemi Dönemine Kısa Bir Mola: Cerrahi ve Mizah konusuyla Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Gürsoy hocamızla birlikte işleyeceğiz” dedi.

Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Gürsoy ise ameliyathaneler ve cerrahi uygulamaları karikatürlerle ele aldığı sunumunda şunları söyledi: “Öncelikle bu programda bulunmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Cerrahi müdahalelerin tarihine baktığımızda her çalışma ortamının kendine göre birtakım özellikleri vardır; ama ameliyathane biraz daha farklı bir ortamdır. Biz cerrahiye işin mutfağından yani ameliyathaneden başlayacağız. Ameliyathanede çalışmanın, cerrahi bir ekibin üyesi olmanın getirdiği birtakım sorumluluklar vardır. Ameliyat denildiği zaman boyutu ne olursa olsun, hastaların kafalarında bir sürü soru işareti, kaygı, korku gibi benzeri şeyler yer alıyor. Hastalar, ameliyathaneye biz çalışanların baktığı gibi bakmıyorlar, korku içerisinde bakıyorlar. Bunun nedenine baktığımızda, bilinmeyen her şeyin bireylerde tedirginliğe sebep olduğuna dair görüşlerle karşılaşıyoruz. Eskiden kullanılan ameliyat aletlerine baktığımızda ve bunların üzerimizde kullanıldığını düşündüğümüzde korkmamamız mümkün değildir. Farklı riskler altında çalıştığımız için gerçekten de başta cerrah olmak üzere ekip üyeleri zaman zaman çok ciddi anlamda gerilebiliyorlar bu tamamen vaka ile ilgili sorumluluk duygusuyla alakalıdır. Aslında hasta adına bir araya geldiğimiz ve herkesin işini yaptığı bir ortamdan bahsediyoruz. Önemli olan bu ortamda kendinizi nasıl değerlendirdiğinizdir. Şunu unutmayalım ki ameliyathanede çalışıyor olmak bazen umutsuz bakışların karşılayanı olmaktır. Bazen umut bekleyenin umudu, kulağı ve gözü olmaktır. Bazen de umudun ta kendisi olmaktır. Cerrahi hemşiresi olarak gerçekten işin mutfağında olmak ve ameliyatın bir parçası olmak bağımlılık yapan bir vazgeçilmez gibi görünüyor. Geçirmekte olduğumuz salgın süreci içerisinde gerçekten de sağlık ekibi üyeleri çok yoruldular. Hepimizin sağlıklarını korumak adına kendi sağlıklarını riske attılar. Bu süreç içerisinde yaşamını kaybeden sağlık ekibi üyelerimiz oldu. Hayatlarını kaybedenlerin ruhları şad olsun. Her birinin emeği gerçekten çok değerlidir. Bu organizasyonu düzenleyen ve burada bizimle olan herkese çok teşekkür ediyorum.” 

Program karşılıklı iyi dilek ve temennilerin sunulmasının ardından sona erdi.

Program hakkında görüşlerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi: “Sağlığımızın her geçen gün daha da önem kazandığı bir süreci yaşamaktayız. Sağlık çalışanlarımızın zorlu çalışma süreçlerinin, yaşadıkları zorlukların ve ameliyatların mizah çerçevesinde ele alınıp değerlendirildiği bir program oldu. Tüm hemşirelerimizin 15 Şubat Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri gününü de buradan kutluyorum. Programda üniversitemize çevrim içi olarak katılan ve değerli katkılar sunan Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Gürsoy hocamıza teşekkür ediyorum. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. Geçirmekte olduğumuz bu salgın sürecinde tüm sağlık çalışanlarımıza şükran borçluyuz. Rabbim herkese sağlık ve sıhhat versin.” 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 05:43
Güneş 07:12
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:29