banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesi’nde “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” Konferansı Düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi, Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” başlıklı bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Gümüşhane Üniversitesi 03.12.2024, 09:32 03.12.2024, 09:34
Gümüşhane Üniversitesi’nde “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” Konferansı Düzenlendi
banner400

Ünlü Türk bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatına ve İslam medeniyetinin bilim dünyasına katkılarına odaklanan etkinlikte, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman konuşmacı olarak yer aldı.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in açılış konuşmasıyla başladı. Rektör Zeybek, İslam dünyasının bilim tarihindeki önemine vurgu yaparak, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bu mirasın yeniden gün yüzüne çıkarılmasındaki rolüne dikkat çekti. “Bilimle aramıza mesafe koyduğumuzda başkalarının bizi yönettiğini, o mesafeyi daralttığımızda ise bizim cihana hükmettiğimizi görüyoruz,” diyen Zeybek, Sezgin’in çalışmalarının, Türkiye’nin bilim ve teknoloji hedeflerine ulaşmasındaki önemine işaret etti.

Bilime Adanmış Bir Hayat

Konferansta konuşan Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in mühendislikten bilim tarihine uzanan yolculuğunu ve bu alandaki tutkusunu anlattı. Sezgin’in hayatındaki dönüm noktalarını paylaşan Karaman, onun bilimsel disiplini, sabrı ve İslam medeniyetine olan bağlılığını vurguladı. “Fuat Sezgin, İslam bilim insanlarının eserlerini yeniden keşfetme çabalarıyla bilim tarihine benzersiz bir yaklaşım getirdi,” diyen Karaman, Sezgin’in dünya genelindeki 60 farklı kütüphanede 400 bin cilt yazma eseri tarayarak İslam bilim tarihine ilişkin kapsamlı bir eser ortaya koyduğunu belirtti.

Karaman, Sezgin’in Türkiye’ye olan derin bağlılığını şu sözlerle dile getirdi: “Yurtdışında yaşamasına ve Alman hükümetinden vatandaşlık teklifi almasına rağmen, hiçbir zaman Türk vatandaşlığından vazgeçmemiştir. Bu tutumu, onun vatan sevgisi ve milli kimliğiyle özdeşleşmiştir.”

“Avrupa Medeniyeti, İslam Medeniyetinin Çocuğudur”

Karaman, Sezgin’in Müslümanların bilim ve teknolojiye yaptığı katkılara ilişkin görüşlerini de paylaştı: “Sezgin, bugünkü Avrupa medeniyetinin, İslam medeniyetinin devamı olduğunu ifade ederken, kendi medeniyetimize bağlılık ve bilimde rekabet gücünün, ülkemizin gelecekteki varlığı için belirleyici olduğunu savunmuştur.”

Etkinlik, Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in, Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a teşekkürlerini iletmesinin ve hediye takdiminde bulunmasının ardından sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 04 Aralık 2024
İmsak 05:52
Güneş 07:22
Öğle 12:17
İkindi 14:41
Akşam 17:03
Yatsı 18:27