banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinde , Rekabet Hukuku Anlatıldı

Gümüşhane Üniversitesinde ‘Rekabet Hukuku Uygulamaları ve Rekabet Kurumu Tanıtımı’ konulu konferans düzenlendi.

Eğitim 11.05.2016, 08:55 11.05.2016, 08:56
Gümüşhane Üniversitesinde , Rekabet Hukuku Anlatıldı
banner400

 Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonunda yapılan konferansa Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, İletişim Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Rekabet Kurumu Dış İlişkiler Daire Başkanı Ali Arıöz ile Gümüşhane Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri katıldı. 



Rekabetin doğru şekilde gerçekleşebilmesi için sistematik kurumsal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak,  rekabetin piyasa, rekabet ve ahlak kavramları üzerinden açıklanabileceğini söyledi. 



Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de rekabete katkı sağlamak amacıyla Rekabet Hukuku’nun geliştiğine vurgu yapan Prof. Dr. Torlak: “Günümüz piyasasının fiziki mekânlarla sınırlı bir kavram olmadığını söyleyebiliriz. Değişen piyasanın birtakım dinamikleri ve bu dinamikleri belirleyen bazı kişi ve kurumlar bulunmaktadır. Dolayısıyla karşımıza piyasa ekonomisi dediğimiz bir kavram çıkmaktadır. Piyasaların oluşmasındaki en önemli aktör girişimcilerdir. Girişimciler, rekabeti oluşturan kişilerdir. Rekabet eksikliği ise piyasayı bozar. Bu da piyasaya yeni girmek isteyen girişimcilere engel teşkil eder.  Öte yandan piyasaların kendi haline bırakılması, piyasadaki teşebbüslerin yıkıcı bir yarış içine girmelerine neden olur. Bu durum, toplumsal refahı ve iktisadi gelişmeyi olumsuz etkiler. Buna bağlı olarak sömürücü ve dışlayıcı işbirlikleri devlet müdahalesini kaçınılmaz kılar. Sorunların bertaraf edilmesi için ekonomik sistemin bir rekabet kanunu ile desteklenmesi gerekir. Rekabet Kurumu olarak rekabetin doğru bir şekilde gerçekleşebilmesi için sistematik kurumsal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düzenlemelerle sağlıklı işleyen bir piyasa ekonomisinin oluşturulabileceğini, kartellerin önlenebileceğini, piyasa gücünün kötüye kullanımının önüne geçilebileceğini, yeni tekellerin oluşmasının önlenebileceğini ve nihayetinde tüketici ve toplumun refahının arttırılmasının sağlanabileceğini görmekteyiz. Ahlak kavramı ise tıpkı Ahilik örgütlenmesinde olduğu gibi rekabetin ve ekonominin mekanik bir düzlemde salt fayda-maliyet ekseninde yürütülmemesini sağlar. Dolayısıyla piyasalardaki girişimciyi yok etmeden de rekabetin farkına varılabilir” dedi. 



Rekabet kurumunun rekabet savunuculuğu yapan bir kurum olduğunu belirten Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise “Rekabet savunuculuğu, rekabet otoritesinin zorunlu olmayan mekanizmalar yoluyla iktisadi faaliyetler için rekabetin sağlanmasına yönelik davranışları içermektedir. Rekabet otoritesi bu amaca, diğer kamu kurumlarıyla olan ilişkileri ve rekabetin faydasına dönük bilinçlendirmeyle ulaşmaktadır.  Serbest piyasa ekonomisinden beklenen yararın sağlanabilmesi için bu piyasalarda rekabetin gerçekleşmesi gerekir. Rekabetin sağlanmasının yolu, teşebbüsün rekabeti kısıtlayan, bozan ve engelleyen davranışlarının önüne geçmek ve yoğunlaşmayı kontrol etmektir. Bu da rekabet hukukunun iyi uygulanması anlamına gelir. Devletin yaptığı işlemlerle de rekabet bozulabilir. Bu durumda rekabet kurumu bilgilendirici faaliyette bulunur. Rekabet politikalarının başarılı olabilmesi için rekabetin faydasının ve bu faydayı sağlayacak kuralların iyi bilinmesi gerekir. Bu nedenle Rekabet Kurumumuz seminer, konferans ve panellerle rekabetin faydasına yönelik kamu bilinçlendirmesi yapmaktadır. Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz konferansa teşrifleri nedeniyle Rekabet Kurumu Başkanımız Sayın Ömer Torlak’a, Kurum Dış İlişkiler Daire Başkanı Ali Arıöz’e ve Uzman Yardımcısı İbrahim Hilmi Koçak’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.



Programın son bölümünde Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı İbrahim Hilmi Koçak, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve bir kariyer meslek olan Rekabet Kurumu uzmanlığı ile ilgili bir tanıtım sunumu yaptı. 

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30