banner333

banner309

TEGA: Endüstriyel Sektörde İnovasyon Paneli Yaptı

TEGA-TÜRK EĞİTİM GELİŞİM AKADEMİSİ T.İ.M DIŞ TİCARET KOMPLEKSİNDE "ENDÜSTRİYEL SEKTÖRDE İNOVASYON' PANELİ YAPTI .

Eğitim 28.03.2013, 08:33
TEGA: Endüstriyel Sektörde İnovasyon Paneli Yaptı
banner400
TEGA-Türk Eğitim ve Gelişim Akademisi ARBİTEK-Arge Bilişim ve İnovasyon Teknolojileri Kulubü tarafından düzenlenen “İnovasyonun Endüstriyel Gelecekteki Yeri” konulu panelde üretim, tüketim, sanayi ve iletişim alanında inovasyonun önemi ve geleceği tartışıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan panel TEGA Yönetim Kurulu Başkanı ve Öztiryakiler Grup Yönetim Temsilcisi Yüksel Yalçın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, İnovasyon Uzmanı Salih Keskin, İstanbul Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sandal ve Çetin Civata Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun katıldığı panelde inovasyon derinlemesine irdelendi.


Yoğun katılıma sahne olan panelde inovasyon uzmanı Salih Keskin; değişimin hayatın her alanında yaşandığını belirterek, 10 sene sonra günümüzde kullanılan ürünlerin %80’inin satışta olmayacağını ifade etti.Katılımcılara İnovasyon Nedir? Kitabını da tanıtan Keskin, piyasanın yoğun şartlarında mücadele edemeyen işletmelerin gemileri batar dedi. 


İnovasyona eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan Çetin Tecdelioğlu, “yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı” sözüne vurgu yaparak ülke ekonomisinin iç sanayi hamlesiyle canlanabileceğini kaydetti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof. Dr. Yusuf Devran ise iletişim ve eğitim alanında yaşanan inovasyon stratejilerini güncel örneklerle aktardı. Yeni medya teknolojilerinin fırsatlarla birlikte tehditleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Devran Türkiye’de alanında bir ilk olan Marmara Medya Merkezi konsepti hakkında katılımcılara bilgi verdi. Devran ayrıca, medya sektöründeki istihdam ve işsizlik sorununa değinerek; yenilenmenin her alanda gerekli olduğunu sözlerine ekledi. 


Paneldeki son konuşmacı Mehmet Sandal ise sanayi-üniversite işbirliğine vurgu yaparak başarının iyi eğitim almaktan geçtiğini belirtti. Doğru bir inovasyon için, mühendislik ve teknik alanda yetişmiş birer üye olunmasını, özellikle yabancı dil sorununu çözmüş, uluslar arası literatür tarayacak yetkinliğe sahip bireyler bu alanı daha da avantajlı zorlayabileceklerdir.Mekatronik bu düşünce için odaklanılması gereken bir mesleki sahadır diyen Sandal, bugün her kurum tasarım, arge ve inovasyonu artık işletmelerinin her alanda bir “işletme kültürü” olarak yaygınlaştırmasına dikkat çekti. 


Panel oturum başkanı Yalçın ise, işletmelerin markalaşması için farklılık yaratmaları gerekiyor.Farklılık ise kendi alanında ihtisaslaşmış yöneticiler yada yetkin üyelerle sağlanır. Kendi mesleğinde iddialı üyeler inovasyonu çok daha rahat kurabilir, uygulayabilirler. Hayalle başlayan bu süreç alınacak  eğitimlerle desteklenmelidir.Yarım ekmek köfte saman kağıdında   3 lira, menü yapıp sattığınızda 8 lira, el sabunluğu 10 lira umum yerlerde hijyen için yapılmış fotoselli olanı 200 lira, topuzlu musluk 25 lira, fotosellisi 400-500 lira.Artık birim ürün başına katmadeğeri yüksek ürün yapmaya odaklanmalı. 2023 hedefinde 500 milyar dolar ihracatın hedeflendiği ülkemizde her yıl ihracatı 35 milyar dolar artıracaksak bu mevcut kapasiteyi artırmakla sağlanmaz, ürünleri farklılaştırarak, artı değer katarak daha pahalıya satmakla olur. Artık ürün üretiminden teknoloji üretimine geçmemiz gerekiyor, zira “ancak kendi teknolojilerini üreten ülkeler bağımsızdır”, dedi. 


TEGA Başkanı Yüksel Yalçın Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yusuf Devran'a TEGA bilim kurulu üyeliği teklifini kırmayan Prof. Dr. Yusuf Devran bir sonraki paneli Marmara Medya Merkezi’nde yapma sözü verdi.  


Yaklaşık 5 saat süren panelin sonunda tüm katılımcılara plaket takdim edildi.




Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:06
Güneş 06:29
Öğle 12:12
İkindi 15:14
Akşam 17:45
Yatsı 19:04