banner333

banner309

Trabzon’dan Gümüşhane’ye Yöresel Tatlara Yolculuk

Trabzon Gümüşhaneliler Derneği, “Trabzon’dan Gümüşhane’ye yöresel tatlara yolculuk” projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalarını kitap haline getiriyor.

Dernek 05.12.2017, 13:42 05.12.2017, 13:43
Trabzon’dan Gümüşhane’ye Yöresel Tatlara Yolculuk
banner400

Trabzon Gümüşhaneliler Derneği, “Trabzon’dan Gümüşhane’ye yöresel tatlara yolculuk” projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalarını kitap haline getiriyor.

Bu kapsamda Gümüşhane’nin farklı köylerinde ve Trabzon’da yaşayan Gümüşhanelilerin yanı sıra işitme engelli vatandaşlar ile birlikte yapılan saha çalışmalarının sonuncusu Gümüşhane Kent Müzesinde fotoğraf çekimi şeklinde gerçekleştirildi. Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmış fotoğraf sanatçısı Mustafa Zengin ile yapılan çekimlerde Gümüşhane mutfağında ve kilerlerinde kullanılan malzemeler kayda geçirildi.

Fotoğraflama çalışmaları sonrası Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan proje koordinatörü Yılmaz, projenin Aralık ayının 23’ünde yapılacak olan kapanış toplantısı ile son bulacağını söyledi.

Kadınlar Görev Aldı

Proje sonunda Gümüşhane Mutfağının kitap haline getirileceğini kaydeden Yılmaz, “2017 yılı Ocak ayında başladığımız projemiz bu yılsonu itibari ile tamamlanacak. Bir yıllık projemiz İçişleri Bakanlığının desteklediği bir proje. Bizim bu projemizde özellikle Gümüşhane’den Trabzon’a göç etmiş kadınlarımız ve bunun yanında işitme engelli 20 ila 60 yaşındaki kadınlarımız yer aldı” dedi.

İşaret Dili Kursu Düzenlendi

Proje kapsamında İlk olarak işaret dili kursu düzenlediklerini belirten Yılmaz, “Bunu yaparken amacımız işitme engelli arkadaşlarımız ile birlikte bu projeyi sürdürmek, gezileri onlarla birlikte yapmak ve iletişimimizi geliştirmekti. Üç ay boyunca devam eden kurslara hep beraber kurslara katıldık ve aynı paralelde düzenlenen gezilerde de hem projemizi hem de birlikteliğimizi pekiştirdik” diye konuştu.

38 Yemeğimiz Belirlendi

Yine aynı ekiple birlikte Gümüşhane’nin yöresel yemeklerinden belirlenen 38 yemek çeşidi içinde teorik eğitim düzenlendiğini ifade eden Yılmaz, “İşaret dile eğitiminin tamamlanmasının ardından belirlenen yemekler ile ilgili, 2 ay boyunca dernek binamızda teorik eğitimler aldık. Bu eğitimlerde Gümüşhane’nin farklı köylerinden ve Trabzon’da ki Gümüşhaneli kadınlardan bilgi aldık. Konuştuk, tartıştık yörelere göre oluşan farklılıkları ortaya koyduk. Ayrıca aralarında doktorlar, psikologlar, sosyologların olduğu 10 uzman kişiden de katılımcılarımızın değişik konularda eğitim almasını sağladık” şeklinde konuştu.

Önce Yaptılar Sonra Yediler

Bu eğitimler ile eş zamanlı olarak Gümüşhane’nin merkezinde, ilçelerinde ve köylerinde organizasyonlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Yılmaz, “Projemizde yer alan 38 yemek nerede en iyi şekilde yapılıyorsa oralara ulaşmaya gayret ettik. Gittiğimiz her yerde de bilen kişiler tarafından malzemesini bizim getirmiş olduğumuz bu yemekleri yaptırdık. Ev sahiplerimiz bizleri ağırladı. Yemeklerimizi yaptık. Kültürel farklılıklar konusunda bilgi alışverişlerinde bulunduk ve hep beraber pişirdiğimiz o lezzeti yemekleri tükettik” ifadelerini kullandı.

Projenin aynı zamanda engelli vatandaşlara yönelik sosyal bir proje olduğunu dile getiren Yılmaz, “Projemizin yüzde 30’luk bölümü engelli kardeşlerimizin katılımı ile gerçekleşti. Kemik kadroda engelli 5 arkadaşımız bizlerle birlikte olurken zaman zaman bu sayı daha da arttı” dedi.

Kapanış Toplantısı 23 Aralık’ta

Projenin kapanış toplantısının yapılacağı 23 Aralık tarihinden sonra bir raporlama sürecinin olacağına işaret eden Yılmaz, “Son rapor ile birlikte projemiz 31 Aralık’ta tamamlanacak. Proje sonrasında elimizde bu öğrendiğimiz 38 yemeğimizden oluşan bir kitabımız ve bir de filmimiz olacak. Kitap çalışmamız tamamlanmak üzere. Bu gün de son detay fotoğraflamalarını gerçekleştirdik. İlk planlamada 38 yemek ile başlamıştık ancak işin içine girdiğimizde çok daha fazla kayda alınması gereken yemek çeşidi ve bir o kadar da yemek kültürü olduğunu gördük. Bizde buradan hareketle kitabın içeriğini zenginleştirmek istedik. Sadece 38 yamakla sınırlı kalmayıp Gümüşhane’nin mutfak ve kiler kültürünü ve ayrıca fotoğraf ve tarif şeklinde yeni yemekleri de ekledik” diye konuştu.

Kültür Gezilerde Yapıldı

Öte yandan bu geziler içerisinde kültürel gezilerde yapıldığına vurgu yapan Yılmaz, toplamda 4 kültür gezisi gerçekleştirdiklerini dile getirerek şunları söyledi; “Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, Santa Antik Kenti, Zilli Kilim yapımını öğrenmek için Kelkit ve gudu yapımı için de Dölek Köyü’ne gittik. Kitabımızda Gudu yapımı için bir bölüm ayırdık. Orada yaptığımız söyleşiye yer vererek bu kültürel faaliyetin bir kez daha kayıt altına aldık.”

“Bu Zenginlik Beni Gururlandırdı”

Açıklamalarının son bölümünde öğrenilen her yemeği kendi mutfağında tekrardan pişirdiğini ve bu şekilde fotoğrafladığını belirten Yılmaz, “Gümüşhane her anlamda olduğu gibi mutfak kültüründe de çok özel bir yere sahip. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu arasında bir geçiş noktası olan Gümüşhane’de her köyde farklı bir tat, farklı bir lezzet ile karşılaştık. Bu zenginlik bir Gümüşhaneli olarak beni son derece gururlandırdı, mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30