banner333

banner309

14.05.2021, 20:55

Alkışlı-yorum!!!

Görü-yorum

Mali Müşavir Hıdır Daştan


 

14 Mayıs tarihi kısa adı İFAB olan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu kurumunun kuruluş tarihidir. Ülkemiz de yer alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kurumun üyelerinden biridir. Dünya Çiftçiler Günü, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonunun kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 1984 tarihinden itibaren her 14 Mayıs günü, İFAB üyesi olan tüm ülkelerde Çiftçiler Günü olarak kutlanılmaktadır.

80’li yıllarda dünyada kendi kendine yeten 8 ülkeden biri olduğumuzu göğsünü gere gere anlatırdı öğretmenlerimiz. Konya’ya tahıl ambarı derlerdi, Mersin çileğiyle, Taşköprü sarımsağıyla anılırdı o yıllarda, Kırkağaç kavunu Uruguay’dan ithal kavunla tanışmamıştı henüz. Buğdayın başağı alınır samanı para etmezdi çok fazla. Bir gün gelir bu beğenmediğimiz samanı dahi ithal ederiz deseler hiç birimiz inanmazdık.

Yüzölçümü Konya kadar bile olmayan Hollanda’da topraksız tarım yapılıyor. Hangi tarım ürününe ne kadar ihtiyaç duyulacağını ve ne kadar üretiminin yapılması gerektiği bilimsel metotlarla tespit edip modern tarım araçları sayesinde sağlıklı bir şekilde yapmaktadır. Bu sayede iktisatta “örümcek ağı teorisi” dediğimiz olaya fırsat verilmiyor; ne gereğinden fazla üretim yapılıp çiftçi zarara uğratılıyor ve ne de gereğinden az üretim yapılarak ürün fiyatlarının anormal bir şekilde artmasına müsaade ediliyor.

Tarımda sözde verimliliği artırma gayretleri (!) başını İsrail’in çektiği hibrit tohum üretimiyle yerli ve doğal tohumların önünü keserken kullanıldığı yıl bolluk getiren kısır tohumların zoraki kullanımına yasalar çıkararak zemin hazırlamıştır. Hibrit tohumun kısır olmak ve ertesi yıl çiftçiyi yenisini satın almak zorunda bırakmak dışında hem insan sağlığına ve hem toprağın kimyasal yapısına verdiği zarar azımsanmayacak derecede tehlikeli boyutlarda olduğu bilinmektedir.

5553 sayılı tohumluk kanununa göre, kütüğe kaydedilmeyen, sertifikasyonu yapılmayan tohumların ticaretini yapanlara 10 bin liradan başlayan idari para cezaları, suçun tekrarı halinde cezanın artırılması ve faaliyetten men ile yasadışı faaliyet sırasında kullanılan tohumlukların imhası öngörülüyor.

İsrail ile ilişkileri iyi tutma gayreti içerisinde olan siyasilerin pazarın tek hâkimi olma niyetindeki İsrail ile kötü olmamak adına müracaatı halinde yerli tohumlara sertifika vermesi olasılığı saflık değilse nedir?

Dünyanın yakın gelecekte sahip olanın bir adım önde olacağı bilinen iki silahı “su ve gıda”dır. Türkiye’nin bilinen birçok su markasının sahibi olan İsrail firmaları aynı şekilde ürettiği hibrit tohum ile de sözde “yerli ve milli” olmayı hedefleyen Türkiye’de tek hâkimdir.

Yazının başında da belirttiğim gibi 14 Mayıs “Dünya” Çiftçiler günü olarak kutlanmakta, yani halkını dışarıya muhtaç etmeden kendi ürettiği ile duyurmayı hedef almış tarım politikaları üreten ülkelerin kutladığı gündür. Tarımda üreticilikten çıkmış ve iyi bir (!)“ithalatçı ve tüketici” olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin böyle bir günü yaşayarak ve hissederek kutlaması değil, iyi bir ithalatçı olduğu için sadece “alınteri dökerek üretenleri” alkışlayarak kutlaması yeterlidir. 14.05.2021 [email protected]

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30