banner333

banner309

Kürtün'e Neden Yıllardır Önemli Klinikler Açılamıyor

Gülşah Yılmaz Kürtün Devlet Hastanesi'ni yazdı

Kürtün 12.02.2014, 12:18 12.02.2014, 12:26
Kürtün'e Neden Yıllardır Önemli Klinikler Açılamıyor
banner400
 HASTANENİN ATIL SERVİSİ

BİLİN BAKALIM BU KİMİN ESERİ?

 

            Bir hastane düşünün ki, yeni boyalı duvarlarının yanından geçerek tertemiz koridorlarından ilerliyorsunuz. Sağlı sollu odalar. 3 oda sağda 3 oda ise solda. Her odada 3 yatak. Rengarenk nevresimleri serili, ikişer tane yastıkları baş tarafında. Bir banyosu var bir de plazma televizyonu. Hasta olup da dermanını arayanın değmeyin keyfine cinsinden. Toplam 6 oda ve 18 yatak kapasiteli. Bitmedi…

 

            Bu hastanenin kadın doğum servisi de var. Bu servisin doğum olayının gerçekleştirilmesi için kullanılan her türlü alet, ekipman ve cihazın döşendiği nice sevinçlere, heyecanlara, gözyaşına şahitlik edecek bir odası var.  Bir de 6 yatak kapasiteli 2 oda servisi. Kürtün İlçe Devlet Hastanesi burası. El değmemiş, doktor ziyaret etmemiş, hasta ağırlamamış odalarında sessizlik hüküm sürüyor yıllarca. Mahremiyeti bile var bu hastanenin yatak servisinin, fotoğrafını bile çekemiyoruz yeni gelinin. Çünkü saçı başı karışık,  düzgün değilmiş kıyafeti…

 

            Peki niye mi bomboş duruyor, kullanılmıyor bu odalar? Onun kısa ve de net cevabını sessiz koridorlarından bir de siz dinleyin…

 

            Yataklar ve odalar boş bu hastanede çünkü burası Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı küçük bir ilçe hastanesi. Sağlık Bakanlığı’nın mevcut düzenlemesi ilçelerdeki nüfus oranlarına göre hastanelere bir takım derecelendirme yapmakta.  Kürtün nüfusu hesaba katılarak Halk Sağlığı Kurumu yetkisindeki bu hastanede Aile Hekimliği hizmeti veriliyor. Ancak ilçeye yeni yapılan bu hastane, yatak servis hizmeti, kadın doğum kliniği ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı bir hastane statüsünü alıyor. İşin tezatlığı işte bu noktada başlıyor. Hastane klinik hizmetleri verilmesine imkan sağlayacak donanımlarla inşa ediliyor ancak statüsü Aile Hekimliği hizmeti ile sınırlandırılıyor.

 

KÜRTÜN’E NEDEN YILLARDIR ÖNEMLİ KLİNİKLER AÇILAMIYOR?

 

            Önemli kliniklerden kastımız hiç kuşkusuz çocuk ve dahiliye bölümleridir. 0-18 yaş arasındaki bireylerin yani çocukların tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenen bölüm çocuk kliniğidir. Çocukluk çağını aşmış bireylerin iç organ sistemlerini inceleyen bölüm ise dahiliye yani iç hastalıkları bölümüdür.   Bu bölüm tıptaki tüm diğer branşlara temel oluşturur.  Hematoloji, Göğüs, Nefroloji, Endokrinoloji Hastalıkları gibi ciğerlerinizi, böbreğinizi, kanınızı, hormonal sisteminizi ilgilendiren birçok alanı kapsar. Alanında uzman doktorlar bu sistemdeki organların işlevsel bozukluklarıyla ilgili teşhis ve tedavi hizmetini verirler. Hasta yetişkinler genelde bu kliniğin kapısını çalarlar.  Bu bölümler bir hastanede “olmazsa olmaz” bölümler olmasına rağmen Kürtün İlçe Devlet Hastanesi’nde bir türlü “olamamaktadır”.  Olamamaktadır….Çünkü olmaması “iki karpuz bir koltuğa sığmaz”  ile başlayacak bir hikayenin ana fikridir.

 

BU KURUMLAR KARGAŞASI NİYE?

 

            Kürtün Devlet Hastanesi’nin ildeki yönetim birimi Gümüşhane Halk Sağlığı Kurumu’dur. Halk Sağlığı Kurumu Aile Hekimliği hizmeti verirken bu bölümlerin işleyişinden sorumlu değildir. Bu klinikler Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin görev alanına girmektedir. Hastanenin yatak servisinin kullanılamamasının, hiçbir hastanın yatılı sağlık hizmeti alamamasının nedeni de budur. Aile hekimleri Kürtünlü hastasını Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne sevk etmektedir. Gümüşhane bu yükü kaldıramamaktadır. Gün gelmekte Gümüşhane’de yatılı hastalar karga tulumba sağlık hizmeti almaktadırlar, sağlıkta devrim yapan bu ülkede. Hem de Gümüşhane, doktor olan bir milletvekilini göndermişken meclisine…

 

            İşin özü Kürtün Hastanesi Gümüşhane Halk Sağlığı Kurumu’nun görev alanındayken bu poliklinik hizmetlerinin verilmesi mümkün değildir. Çocuk ve dahiliye servislerinin açılması Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin Kürtün Devlet Hastanesi’ni devralmasına (ki buna yasal düzeyde bir formül bulunması gerekli) bağlıdır. Mevcut durumda iki karpuz bir koltukta olamamaktadır. Hikaye ise bu haliyle süslü bir hediye paketindeki büyük gerekçelendirmelere dayandırılmaktadır.

 

ÇÖZÜMÜN ADRESİ ETKİN BİR KAMUOYUDUR

 

            İki karpuzu bir koltuğa sığdıracak olan ise önce siyasettir. Ülke sorunlarına çözüm üreten mekanizmanın çarklarıdır siyaset. Siyaset, Kürtün’de yıllarca tıkanan diyaliz sorununa nasıl bir formül üretmiş ise pekala bu hastanede çocuk ve dahiliye servislerinin hizmete girmesi için de aynı duyarlılığın aktörü olur. 

İkinci aktör ve en etkili aktör ise halktır. Yani o siyasilerden hizmet alandır. Bakın bu ülke kaynaklarının dörtte biri sizlerin verdiği vergilerden oluşuyor. Bizler de Kürtün halkı olarak emeğimizden verdiğimiz vergilerle alınan o yatakların, o cihazların, bir hasta yatamadan, bir hastanın derdine derman olamadan çürüyüp gitmesine seyirci kalmamalıyız. Çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın, yetişkinlerimizin, yaşlılarımızın kendi evinde rahatça tedavi göreceği bir hastane dururken, onları kendi kendine yetemeyen bir hastaneye, Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne, 1,5 saat mesafeli yolda ölüm riskleriyle dolu acil servis yolculuklarına emanet etmemeliyiz.  Sesimizi bugün daha çok çıkarmalıyız…

 

            Yarın çok geç olmadan….

 

Gülşah YILMAZ

GEFAD Ulu Kürtün Gazetesi

Kaynak: www.gumushanedenhaber.com

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30