banner333

banner309

İstasyon Tamam Sıra Araçlarda

Kürtün’e Kurulan Katı Atık İstasyonu İle Birlikte Gümüşhane’deki İstasyon Sayısı Üç Olacak

Kürtün 08.07.2018, 10:00 07.07.2018, 22:56
İstasyon Tamam Sıra Araçlarda
banner400

Kürtün’e Kurulan Katı Atık İstasyonu İle Birlikte Gümüşhane’deki İstasyon Sayısı Üç Olacak

İstasyon Tamam Sıra Araçlarda

Gümüşhane Belediyeler Birliği Birlik Müdürü ve Çevre Mühendisi Murat Aydın, Kürtün ilçesine katı atık çöp aktarma istasyonunun kurulduğunu, araçların da temin edilmesi halinde, Kürtün ilçesi ile Özkürtün beldesinin çöplerinin Gümüşhane Katı Atık İstasyonuna transfer edileceğini söyledi.

Aydın, yaptığı açıklamada, Kürtün ilçesi ile Özkürtün beldesinin ve bu ilçenin özel idaresine ait çöplerin Gümüşhane’ye yol uzaklığı nedeniyle nakledilemediğini ifade eden Aydın, “Gümüşhane’ye uzaklığı nedeniyle Kürtün ilçesine bölgesel bir aktarma yapısı kurduk. Orada araç ihtiyacımız var. Gümüşhane Belediye Başkanı ve Gümüşhane Belediyeler Birliği Başkanı Ercan Çimen, araç temini için gerekli girişimlerde bulunuyor. Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in de bu anlamda girişimleri var. Araç problemimizi çözersek Kürtün, Özkürtün ve ilçe özel idaresinin çöplerini de bizim aktarma istasyonuna transfer edilmesini sağlayacağız” dedi.

Harşit Kurtulacak Çöpler Gümüşhane’ye Taşınacak

Kürtün ilçesi ile Özkürtün beldesi başta olmak üzere ilçe özel idaresi tarafından toplanan çöpler, ilçe genelinde büyük sorun yaratıyordu. Yetkililer her ne kadar çöplerin Harşit Çayı’na zorunlu olarak döküldüğünü açıklamasalar da zaman Harşit Çayı’nda oluşan evsel atık kirliliğinin çöplerin Harşit Çayı’na döküldüğü kanısı uyandırıyordu.

Katı atık istasyonunun yapımının tamamlanmasının ardından, çöplerin Gümüşhane katı atık istasyonuna transfer edilmesi için gözler alınacak araçlar için Gümüşhane Valisi Okay Memiş ile Gümüşhane Belediye Başkanı ve Gümüşhane Belediyeler Birliği Başkanı Ercan Çimen’e çevrildi.

Gümüşhane’nin Günlük Çöpü 150 Ton

Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Kelkit, Şiran, Torul, Köse ve  ilçeleri ve bu ilçelere bağlı belde ve köylerde günlük toplanan yaklaşık 150 ton evsel atıklar Bayburt Evsel Atık Düzenleme Tesisine transfer ediliyor

Gümüşhane Belediyeler Birliği tarafından hayata geçirilen evsel atık istasyonları, hava ve çevre kirliliğinin sona ermesi, Gümüşhane için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor

Gümüşhane Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Bayram Karakoç, üç yıl önce düzenli bir şekilde Gümüşhane merkez ilçe ile Arzularkabaköy beldesi, Torul ve İl Özel İdaresi’nin evsel atıklarının Hacıemin Mahallesi’ndeki üç yıl önce düzenli bir şekilde hizmete sokulan evsel atıkların Katı Atık Aktarma İstasyonuna geldiğini söyledi.

Yılın 12 ayında çok az da olsa vahşi depolamaya evsel atık atıldığını kaydeden Karakoç, “Buraya götürülen çöpler, çok az denecek düzeydedir. Götürülmesinin sebebi ise zaman zaman yaşanılan sıkıntılardan kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

“Günlük 60 Ton Çöp Toplanıyor”

Gümüşhane kent merkezinde günlük yaklaşık 60 ton evsel atık topladıklarını anlatan Karakoç, “Toplanan bu evsel atıklar Hacıemin Mahallesi’ndeki katı atık aktarma istasyonuna taşınmaktadır. Vahşi depolamalara son verilmesi, katı atık istasyonlarına taşınması Gümüşhane için bir milattır. Tam kapasite ile çöpümüzü aktarma istasyonlarına taşımamızla birlikte hava kirliliğinde de sona gelindi. Çöpü öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki kez kent merkezinden toplayarak, katı atık aktarma istasyonuna getiriyoruz” açıklamasında bulundu.

“Bayburt’la Almama Gibi Bir Durumumuz Olmadı”

Gümüşhane’de çöp aktarma istasyonunun Gümüşhane merkez ilçe ile Kelkit ilçesinde olmak üzere iki çöp aktarma istasyonu bulunduğunu ifade eden Karakoç, şöyle devam etti: “Şiran ve Köse ilçelerindeki çöpler Kelkit ilçesindeki katı atık aktarma istasyonuna, Gümüşhane merkez ilçe, Torul, Arzular Kabaköy ve Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin çöpleri ise bizim aktarma istasyonumuza geliyor. Gelen çöpleri presleyip tırlarla Bayburt Düzenli Katı Atık Düzenleme İstasyonuna gönderiyoruz. Bayburt çöplerimizi almama gibi bir durumla karşılaşmadık. Bugüne kadar olmadı, inşallah bundan sonra da olmaz. Belirli bir ücret ödüyoruz. Çok çöp olunca Bayburt’a 2 sefer yapıyoruz, az olma halinde ise bu bi sefere iniyor.”

“Çok Az Miktarda Zorunlu Halde Döküyoruz”

Vahşi depolama alanına çok az miktarda yaşanabilen bazı sorunlardan dolayı çöp dökmek zorunda kaldıklarını anlatan Karakoç, “Aracımızda, römorkumuzda yaşanabilen arızalar dolayısıyla vahşi depolamaya çöp döküyoruz. Yılda 365 günde sadece bir iki kez döküyoruz. Çünkü orada ayrıca TOKİ binalarımız var. Vahşi çöp depolama alanının projesi de yapıldı. Bakanlığa gönderdik. Bakanlıktan onay geldiğinde vahşi depolama alanı kısa süre içerisinde rehabilite edilecek. Çevresindeki alanlar gibi bir alan haline getirilecek” diye konuştu.

“Yükselen Dumanlar Can Sıkıyor” Haberimiz Teyit Edildi.

 

26 Haziran’da yapmış olduğu “Yükselen Dumanlar Can Sıkıyor” haberini de Gümüşhane Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Bayram Karakoç doğrulamış oldu.Yılda 2-3 kez değil beklide ayda 4-5 kez bu alana çöp dökülüyor.

Çevre Mühendisi ve Gümüşhane Belediyeler Birliği Birlik Müdürü Murat Aydın ise Gümüşhane merkez ve ilçeleri, belde ve köylerinin çöplerini Gümüşhane ve Kelkit ilçesindeki katı atık aktarma istasyonları üzerinden Bayburt’a sevk ettiklerini söyledi.

“Kürtün İlçesine Aktarma Yapısı Kuruldu”

Yapılan işin kendilerinin rutin işi olduğunu ifade eden Aydın, “Elimizdeki imkanlar, Bakanlık tarafından hibe edilen 2 tane greyder ve tırlarla birlikte çöpleri muazzam bir şekilde Bayburt’a naklini yapıyoruz. Gümüşhane’ye uzaklığı nedeniyle Kürtün ilçesine bölgesel bir aktarma yapısı kurduk. Orada araç ihtiyacımız var. Belediye Başkanı ve Gümüşhane Belediyeler Birliği Başkanı Ercan Çimen, araç temini için gerekli girişimlerde bulunuyor. Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in de bu anlamda girişimleri var. Araç problemimizi çözersek Kürtün, Özkürtün ve ilçe özel idaresinin çöplerini de bizim aktarma istasyonuna transfer edilmesini sağlayacağız. Kelkit’teki aktarma istasyonuna ise Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinin çöpleri aktarılıyor. Bayburt’a giden çöpler, imzalanan bir sözleşme ile Bayburt’a enerji geri kazandırma tesisi kurulacak, dolayısıyla bizden çöp talep ediyorlar. Ona göre protokol yapılma aşamasında. Gelecek 5 yıl için çöplerin Bayburt’a aktarılması sürdürülecek” dedi.

“Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı Sağlanacak”

Aydın, Gümüşhane Belediyesi olarak ambalaj atıklarının kaynağında toplanıp ve ayrıştırılarak geri kazanımını sağlamak için ambalaj atıklarını toplama ve ayrıştırma tesis inşaatının sağlandığını belirterek, “Bununla alakalı makine, donanım ve ekipmanları temin etme aşamasına geldik. Tamamlandığında, Gümüşhane’den Bayburt’a sevk edilen evsel atıkların yüzde 20 oranında azalarak, dolaylı olarak ekonomiye katkısı sağlanacaktır. Ayrışılan ambalaj atıklarının ekonomiye kazandırılması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Ekim 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:43
Öğle 12:11
İkindi 15:01
Akşam 17:29
Yatsı 18:48