banner333

banner309

Torul'un Gizli Cevheri: Kalecik Kalesi

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde, Işık köyü yolunda ve Artabel Gölleri Tabiat Parkı güzergahında yer alan Kalecik Kalesi, ziyaretçilerini büyüleyici bir atmosfere davet ediyor.

Kültür Sanat 12.06.2024, 11:44
Torul'un Gizli Cevheri: Kalecik Kalesi
banner400

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde, Işık köyü yolunda ve Artabel Gölleri Tabiat Parkı güzergahında yer alan Kalecik Kalesi, ziyaretçilerini büyüleyici bir atmosfere davet ediyor. Büyük bir kireçtaşı kayalığı üzerine kurulu kale, ihtişamlı görüntüsü ve kolay ulaşımıyla öne çıkıyor..

Geçmişte savunma ve gözetleme amacıyla inşa edilen Kalecik Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Günümüze kadar ulaşan surları ve gizemli hikayeleri ile kale, adeta tarihe bir pencere aralıyor.

Gizemli Geçitlerin Gizemi:

Kalenin en ilgi çekici özelliklerinden biri ise gizli geçitleri. Farklı noktalardan başlayıp sur dışına ulaşan 3 adet gizli geçit, kalenin gizemli atmosferini tamamlıyor. Bu geçitlerin, kalenin Musalla deresine hakim konumundan faydalanarak bölgeyi kontrol eden derebeyinin güvenliğini sağlamak için kullanıldığı düşünülüyor.

Orta Çağ'dan Gelen Bir Miras:

Orta Çağ'dan kalma olduğu tahmin edilen Kalecik Kalesi, tarihi boyunca iki kez onarılmış. Kaleden biri alttaki dereye, diğeri ise yakınlardaki bir mağaraya ve başka bir noktaya çıkış sağlayan gizli geçitler, yakın zamana kadar köylüler tarafından da kullanıldığı biliniyor.

Turizm Potansiyeliyle Bekliyor:

Kalecik Kalesi'nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlatılması gerektiği vurgulanıyor. Kalenin restore edilmesi ve gizli geçitlerinin araştırılarak turizme kazandırılması, bölgenin turizm potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır.

Araştırmacıları Cezbeden Gizemler:

Kalecik Kalesi, gizemli hikayeleri ile araştırmacıları da cezbediyor. Gerekli özen ve hassasiyet gösterilmese de geçmişte bir derebeyinin yaşadığı yer olduğu bilinen kalenin gizli geçitlerinin bu derebeyinin güvenliğini sağlamak için kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca kalenin geçmişte savaşlarda da kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu gibi hikayeleri barındıran kale, derinlemesine araştırıldığında çok farklı bir boyut kazanabilir.

Gümüşhane'nin Tarihi Değeri:

Gümüşhane'nin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Kalecik Kalesi, araştırılması ve turizme kazandırılmasıyla bölgenin turizm potansiyelini artırabilecek önemli bir değere sahip.

Geleceğe Yolculuk:

Torul'un gizli cevheri Kalecik Kalesi, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Tarihi dokusu, gizemli atmosferi ve muhteşem manzarasıyla unutulmaz bir deneyim sunan kale, Gümüşhane turizminin gözde mekanlarından biri olmaya aday.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:22
Güneş 05:49
Öğle 12:25
İkindi 16:00
Akşam 18:50
Yatsı 20:12