Gümüşhane Belediyesi Tarafından Vasfi Mahir Kocatürk 1. Kitap Fuarı Düzenlenecek
Gümüşhane Belediyesi, 25-29 Kasım tarihleri arasında Vasfi Mahir Kocatürk anısına Kitap Fuarı düzenliyor.
Gümüşhane Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün organizasyonu ile Gümüşhaneli şair, yazar ve edebiyat araştırmacısı Vasfi Mahir Kocatürk 1. Kitap Fuarı, geniş bir kitap yelpazesi sunacak.
Fuarda, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Türk Dil Kurumu Yayınları, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Türkiye İş Bankası Yayınları, TÜBİTAK Yayınları, Koru Yayın Grubu A.Ş., Pamiray Yayınları, Genç Pamiray, Pamiray Çocuk Yayınları, Karma Kitaplar, Ateş Yayınları, Kronik Kitap, Yapı Kredi Yayınları, Parodi Yayınları, Çizgi Roman Standı ve Timaş Yayınları gibi önemli yayınevleri yer alacak.
Katılımcı yayınevleri, fuarda okuyucuların ilgisini çekecek farklı türlerdeki kitapları sergileyecek. Ayrıca, yerel yazarların eserlerinin yer alacağı stantların yanı sıra Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane Üniversitesi'ne ait stantlar da fuarda ziyaretçilerini ağırlayacak.
Fuarda, yazarlar eserlerini tanıtma fırsatı bulacak ve okurlarıyla buluşacak. Gümüşhaneli yazarlar başta olmak üzere, 16 yayınevi ve farklı illerden gelecek 6 yazar, fuar süresince imza günleri ve söyleşi programları düzenleyecek. Kitapseverler, fuarı her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilecek.
Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, düzenlenecek Vasfi Mahir Kocatürk 1. Kitap Fuarı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kültürel yatırımlara verdiğimiz önemin bir yansıması olarak, Gümüşhane Belediyesi olarak şehrimize değer katacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’müzün organizasyonu ile Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı ve politikacı Gümüşhaneli hemşehrimiz merhum Vasfi Mahir Kocatürk anısına düzenleyeceğimiz Vasfi Mahir Kocatürk 1. Kitap Fuarı, Gümüşhane’mizin kültürel gelişimine katkı sağlamak ve okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına çok önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. 25 Kasım Pazartesi günü başlayıp 29 Kasım Cuma günü sona erecek olan fuarımız, Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Fuarda, Gümüşhane’mizin değerli yazarlarının yanı sıra, 16 yayınevi ve farklı illerden gelecek 6 yazar da bizlerle olacak. Katılımcılarımız, fuar süresince kitapları inceleme fırsatına sahip olacak ve yazarlarımızla tanışarak onlardan imza alma imkânı bulacaklar. Ayrıca, yazarlarımızın düzenleyeceği imza günleri ve söyleşi programları da etkinlik takvimimizde yer alacak. Kitap fuarları, sadece kitapları tanıtmaktan öte, okuma kültürünü teşvik etmek ve kitap severleri bir araya getirerek edebiyat dünyasına katkı sağlamak adına büyük bir öneme sahiptir. Biz de bu anlamlı etkinlikle, değerli halkımıza yeni kitaplar keşfetme ve yazarlarımızla doğrudan iletişim kurma fırsatı sunacağız. Fuarımızın Gümüşhane’miz için hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm hemşehrilerimizi bu özel etkinliğe katılmaya davet ediyorum” dedi.
Fuar süresince alanında uzman yazarların söyleşi programları, yazarların belirli tarih saatlerde günlük imza programlar, karikatür ve çizim etkinliği, öğrencilere yönelik eğlence programları, sanatçı ve yazarlarla istişare ve etkinlik programları gerçekleştirilecek.
Vasfi Mahir Kocatürk kimdir?
Vasfi Mahir Kocatürk (1907, Gümüşhane - 17 Temmuz 1961, Ankara). Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı, politikacı.
Yedi Meşaleciler Hareketi'nin içinde yer alan Vasfi Mahir Kocatürk, halk şiirlerinin biçimsel özelliklerinden yararlanarak hece ölçüsüyle ulusal, epik, lirik şiirler yazmış bir şairdir. Manzum oyunlar da denemiş olan Kocatürk, bir sanatçı olmaktan çok, edebiyatla ilgili kitap ve araştırmalarıyla tanınır. Hayatı boyunca ülkenin değişik şehirlerinde edebiyat öğretmenliği, okul müdürlüğü, millî eğitim müfettişliği yapan sanatçı politika ile de uğraşmış ve Demokrat Parti Gümüşhane milletvekili olarak 9. dönem TBMM'de görev almıştır.
Yaşamı
1907 yılında Gümüşhane'de dünyaya geldi. Babası, Gümüşhane'nin yerlilerinden Arif Efendi idi. Memur olan babasını I. Dünya Savaşı sırasında kaybetti. Çocukluğu Gümüşhane'de geçti, ailecek İstanbul'a göç ettikleri için ilköğrenimini İstanbul Koca Mustafa Paşa Numune Mektebi'nde tamamladı. 1921 yılında Darüşşafaka'ya girdi ve lise öğrenimini bu okulda tamamladı. Mülkiye'de yüksek öğrenimi gördü ve 1930 yılında mezun olarak öğretmenliğe başladı.
Ankara, Edirne, Kastamonu, Malatya ve Eskişehir Liselerinde edebiyat öğretmenliği, Malatya ve Eskişehir Lisesi'nde okul müdürlüğü yaptı. 1944'te İstanbul'a yerleşti. Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik, Darüşşafaka'da okul müdürlüğü yaptı. 1948'de Millî Eğitim Bakanlığı'nda müfettiş oldu, ertesi sene İzmir'e tayin edildi.
1950 yılında Gümüşhane milletvekili seçilen Kocatürk, 1954'te seçimi kaybedince siyaseti bıraktı, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik yaptı. Türk edebiyat tarihi alanında çalışmalara yoğunlaşan Kocatürk, Türk Edebiyat Tarihi adlı yapıtı üzerinde çalışmaktayken 17 Temmuz 1961 günü Ankara'da kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi.
Edebiyat Yaşamı
Edebiyat yaşamı, 1926 yılından itibaren dergilerde yayımlanan şiirleriyle başladı. 1928 yılında Yedi Meşaleciler'e katıldı ve bazı şiirleri Yedi Meşale adlı ortak kitapta yayımlandı. Daha sonraki şiirleri, Tunç Sesleri (1935), Geçmiş Geceler (1936), Bizim Türküler (1937) ve Ergenekon (1941) adlı şiir kitaplarında yayımlandı. Son şiirlerini ve bütün kitaplarından seçtiği bazı şiirleri Hayat Şarkıları (1965) adlı kitapta topladı.
Şairin, 1915-1930 yılları arasındaki şiirlerinde daha çok vatanseverlik ve kahramanlık duygularını işlediği görülür. Şiirlerinde işlediği ikinci konu kırsal kesim insanının günlük hayatta karşılaştığı meselelerdir. Şiirlerini genelde hece ölçüsü ile yazmıştır.
Kocatürk şiir kitaplarının yanı sıra liseler için edebiyat ders kitapları, dünya edebiyatını tanıtıcı kitaplar, çocuk yayınları ile bazı tercüme eserler yayınladı. Öğretmenlik mesleğini konu edinen Öğretmenin Ruhu, padişahların hayatlarını, kahramanlıklarını anlatan Osmanlı Padişahları adlı kitapları; deneme yazıları, hikâyeleri, makaleleri, vardır. Son yıllarını tamamen edebiyat tarihi alanındaki çalışmalara ayırmış ve tüm Türk Edebiyatı ürünlerini topuca ele alan Türk Edebiyat Tarihi adlı dev bir eser yaratmaya girişmiştir. Eser, edebiyat tarihini biyografi değil, edebi eser ve tahlile ayrılmış bir tür olarak değerlendirir.
Türk Edebiyat Tarihi
Vasfi Mahir Kocatürk'ün son yıllarında üzerinde çalıştığı, tamamlayamadan öldüğü Türk Edebiyat Tarihi adlı kitabı 1964 yılında oğlu tarafından yayımlandı. Bu kitabın Dr.Utkan Kocatürk tarafından genişletişmiş şekli 1970 yılında Büyük Türk Edebiyatı Tarihi adıyla yayımlandı. 904 sayfalık eserin alt başlığı Başlangıçtan Bugüne Kadar Türk edebiyatının Tarihi, Tahlili ve Tenkidi idi. Bu dev kitap, Orta Asya Türk Edebiyatı'ndan günümüze kadar edebiyatımızın topluca ele alındığı bir eserdir.
Eserleri
Şiir Kitapları
Tunç Sesleri (1935)
Geçmiş Geceler (1936)
Bizim Türküler (1937)
Ergenekon (1941)
Hayat Şarkıları (1965)
Manzum Oyunları
Yaman (1933)
Sanatkar (1965)
Araştırma-İnceleme Eserleri
En Güzel Türk Manileri (1933)
Lafonten Hikayaleri (1934)
Fransız Edebiyatı (1934)
Şâheserler Antolojisi (1 cilt, 1934-1939)
Yeni Türk Edebiyatı (1936)
Divan Şiiri Antolojisi (1947)
Osmanlı Padişahları (1949)
Metinlerle Türk Edebiyatı I, II, III (1952)
Türk Edebiyatı Şâheserleri (1955)
Tekke Şiiri Antolojisi (1955)
Metinlerle Edebiyat (1955)
Namık Kemal (1955)
Şiir Defteri (1958)
Hikâye Defteri (1958)
Namık Kemal'in Şiirleri (1959)
Ziya Paşa'nın Şiirleri (1959)
Saz Şiiri Antolojisi (1963)
Türk Nesri Antolojisi (1963)
Meşhur Beyitler (1963)
Türk Edebiyat Tarihi (1964)
Türk Edebiyatı Antolojisi (1967)
Çevirileri
La Fontaine’den Hikâyeler (1934)
Şarkılar Kitabı (Heinrich Heine, 1948)
Elem Çiçekleri (Baudelaire, 1957)
İmsak | 05:40 | ||
Güneş | 07:08 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:45 | ||
Akşam | 17:08 | ||
Yatsı | 18:31 |