banner333

banner309

Köse'de Yem Bitkileri Yetiştirme Tekniği Eğitimi

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan eğitim programıyla 11 Şubat pazartesi tarihinde Köse'de çiftçilere "Yem Bitkileri Yetiştirme Tekniği Eğitimi" verildi.

Köse 13.02.2013, 01:17
Köse'de Yem Bitkileri Yetiştirme Tekniği Eğitimi
banner400

Konu ile ilgili İl Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü’nden şu açıklama yapıldı. 

 Başta Köse, Kelkit ve Şiran İlçelerinde faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ortakları olmak üzere üreticilerimiz için Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanlarından Ziraat Mühendisi Erdal AKSAKAL ve Ziraat Mühendisi Mustafa UZUN tarafından Yem Bitkileri Ekilişleri, Üretim Teknikleri, Yem Bitkilerinin tanıtımı konusunda çiftçilere eğitim verilmiştir. Değerli uzmanlarımız yem bitkilerini İlimiz özelinde masaya yatırmışlar ve doyurucu sunumları ile üreticilerimize hem konuyu anlatmışlar, hem de Enstitüyü tanıtmışlardır.

  Köse 60.Yıl İlköğretim okulu konferans salonunda yapılan eğitim toplantısına, Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hasan IRKIN, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Metin YALVAÇ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Uğur ERTOP, Köse İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman PALA, Kelkit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hüsamettin MERAL, Ziraat Odası Başkanı Temel AĞAÇ, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kadir KARAKOÇ, Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Necmettin AYGÜN, Üreticiler, Oda Temsilcileri, Üretici Birlikleri ve Sivil toplum kuruluşları ve personelimiz katılmışlardır.

  İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hasan IRKIN yaptığı konuşmada; "Bu toplantı önemli bir toplantıdır. Sayın Bakanımızın da ifadesiyle tarımsal faaliyette bulunan işletmeler, günümüzde iktisadi üniteler olarak algılanmak durumundadır. Yani kar zarar hesabı yapan, bilanço esasına göre çalışan bir müessese gibi düşünmek zorundayız. Gelirimizi giderimizi iyi hesap edeceğiz. Hayvancılık yapıyorsak kendi kaba yemimizi karşılayan arazimiz varsa kaba yemimizi yetiştireceğiz. Arazimiz yoksa da, araziyi kiralama yoluyla yem bitkisi ekeceğiz. Bu yıl samanda olduğu gibi dışarıdaki dalgalanmalardan en az etkilenmeliyiz. 3 ilçemiz hayvancılık açısından önemli. Bu bölgelerde özellikle Şiran'da yapılmış olan sulama yatırımları var. Köse barajı, Sadak barajı ve Demirözü barajı ile birlikte bölgemizde 100.000 dekarın üzerinde yeni bir sulu tarım arazisi faaliyete geçecektir. Nerden bakarsak verim iki katı artarsa 100.000 ile 200.000 dönüm yeni arazi kazanmış gibi olacağız. Yem bitkisi ekeceğiz ama hangi çeşidi ekeceğiz bizim için, bölgemize, arazimize en uygunu nedir bunlar da işin hassas tarafıdır" dedi.

 İl Müdürümüz Hasan IRKIN, "Gümüşhane'miz iki tarım havzasından oluşmaktadır. Özellikle Yukarı Fırat tarım havzasında yer alan Köse, Kelkit, ve Şiran İlçelerimizde hayvancılık, dolayısıyla yem bitkileri büyük önem arz etmektedir. Hayvancılık konusunda organik tarımda belirli bir noktaya geldik. Yem bitkileri konusunda da bunu süratle artırmak istiyoruz. Çabalarımız bu yönde. Bugün de Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz konu uzmanlarıyla bölge çiftçilerimizi bilgilendirme ve geleceğe hazırlama ile ilgili eğitim çalışması yaptık. Üreticilerimiz gelir giderini iyi hesap edecek, masraflarını düşürücü yöntemler deneyecek. Yem bitkisi ekecekse en uygun çeşidi, en çok verimi, en az masrafla sağlayacak çeşidi düşünmek zorundadır. Bu nedenle bu tür çalışmaları önemsiyoruz. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Daha bilinçli üretim yapmalarını, geleceğe sermaye biriktirerek ve daha keyifle işletmelerini sürdürmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün bölgemizde yaptığı çalışmaları, zaman zaman vatandaşlarımıza aktaracağız. Bu toplantının İlimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

     Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap kısmı ile son buldu.

 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:57
Öğle 12:22
İkindi 15:52
Akşam 18:37
Yatsı 19:57