banner333

banner309

Köse Barajı Boşa Akıyor

Köse ilçesinde Köse Deresi üzerinde yapımına 1996 yılında başlanan ve 2011'de tamamlanan barajın kaçak su sorunu artarak devam ediyor.

Köse 06.07.2023, 08:48
Köse Barajı Boşa Akıyor
banner400

Köse ve Kelkit ilçelerinin başta içme suyu karşılayan ve tarımda kullanılan Köse Barajı’nda meydana gelen kaçak su sorunu vatandaşları çileden çıkarttı. Barajda kullanılan suyun yaklaşık yarısının kaçak sularla boşa akması, içme ve tarımda kullanılacak suyun vatandaşları mağdur edeceği belirtiliyor. Gümüşhane il koordinasyon toplantılarında ise Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, barajda meydana gelen kaçak sularla ilgili talebini dile getirmişti. Başkan Kesler, gazetemize yaptığı açıklamada çözüm için henüz bir çalışma yapılmadığını söyledi.

‘BARAJ KÖSE VE KELKİT İLÇELERİNİN İÇME SUYUNU KARŞILIYOR’

Başkan Kesler,  Barajın 12 yıl önce hizmete girdiğini ve kaçak su sorunun her yıl devam ettiğini belirterek, “1996 yılında temelleri atılan ve 12 yıl önce hizmete açılan Köse Barajı DSİ tarafından yapıldı. Bölge halkının tarım ve hayvancılıkla geçiminden dolayı bir yatırım yapıldı. Türkiye’de ilk defa kapalı devre sistemiyle sulama yapılan barajlardan bir tanesidir. Baraj yapıldıktan sonra hem Köse ilçemiz hem de Kelkit ilçemizin su ihtiyacı olduktan dolayı; hem sulama hem de içme suyu olarak kullanılmaya başlanıldı” ifadelerini kullandı.

‘YARISI BOŞA AKIYOR’

Başkan Kesler, “Barajla ilgili yaşadığımız sorun ise, Köse ve Kelkit ilçelerinin içme suyunun sağlandığı Köse Barajı’nda yaklaşık 4 milyon 2 yüz metre küp su kullanılıyor. Kaçan su miktarı 2 milyon 100 bin metre küptür. Kelkit ve Köse ilçelerinin içme suyunun yarısı barajdan kaçıyor” dedi.

‘İLGİLİ KURUMA ÇOKÇA TALEPTE BULUNDUK’

Kaçan suyla ilgili birçok kez ilgili kuruma bilgi verdiklerini belirten Başkan Kesler, “Yazışmalarla belirttik. Maalesef geçen sürede herhangi bir çalışma yapılmadığı gördük. Biz çalışmaların başlamasını için çokça talepte bulunduk. Bu kaçan suyumuzun biran önce yapılacak çalışmalarla önlemesini ve halkımızın hizmetine sunulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:22
Güneş 05:49
Öğle 12:25
İkindi 16:00
Akşam 18:50
Yatsı 20:12