banner333

banner309

Gümüşhane'nin Mantar İhtiyacını Üniversite Karşılıyor

Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından atıl durumda olan bir binada deneme amacıyla başlanan mantar üretimi, kısa süre içerisinde üniversite için gelir kapısı oldu.

Kelkit 28.03.2014, 13:49 28.03.2014, 13:50
Gümüşhane'nin Mantar İhtiyacını Üniversite Karşılıyor
banner400

 Yaklaşık 10 yıl önce kapatılan ve atıl vaziyette bulunan fabrika binasının 2 yıl önce Gümüşhane Üniversitesine devredildi. Burada kurulan Kelkit Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, daha önce organik yumurta üretimi yaptığı tesiste bu sefer de mantar üretimine başladı.

Merkezin Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahsis edilen binanın mantar üretimi için son derece uygun olduğunu belirterek, "Üniversite olarak bu binalarda ne tip üretim yapabiliriz diye düşünmeye başlamıştık. Rektörümüzün istekleri doğrultusunda bu binaları Organik Tarım Araştırma Merkezi olarak kullanmaya başladıktan sonra yaptığımız incelemelerde mantar üretimine çok uygun olduğunu gördük. Arkadaşlarımızla bir çalışma başlattık. Yapılan onarım sonucunda dört binamızı mantar üretim ünitesine dönüştürdük, bir binayı daha mantar üretim ünitesine dönüştürmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Aksakal, mantar üretiminde ham madde olan kompostu Çorum'dan aldıklarını ifade ederek, "Henüz teknik olarak kompost üretimimiz yok. Bu nedenle kompostu Çorum'dan poşetlenmiş şekilde getiriyoruz. Burada 15 ya da 20 gün ısı ve neme dikkat ederek yetiştiriyoruz. Bu süreden sonra mantarlarımız hasat edilir duruma geliyor" dedi.

-"Talep çok, üretim yetmiyor"

Aksakal, her ünitede 1,5 ton olmak üzere ilk etapta 6 ton mantar üretimi gerçekleştirdiklerini ve tamamını yörede pazarlara sattıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz mantarları şu anda yörede piyasaya sürüyoruz, ancak yetiştirebiliyoruz. Talep çok, üretim şu anda yeterli değil. Talepleri göz ününe alarak kapasitemizi artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem bölgemizden hem de il dışından talepler var. Ayrıca bölgedeki çiftçilerimiz pazarlarda mantarı görünce merak ediyor ve merkezimize gelerek incelemede bulunuyor. Bu işi nasıl yapabileceklerini bize soruyorlar. Biz de kendilerini yönlendiriyoruz. Bölge ekonomisi için mantar üretimini önemli bir faaliyet olarak düşünüyoruz."

-Kilogramı 4 liradan satılıyor

Protein, Vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan mantarın insan sağlığını koruyucu özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Aksakal, "Sermayesi az ama Kazancı güzel olan mantarlarımız piyasada kısa sürede tükeniyor. Kilogramını 4 liradan satıyoruz. Bundan sonrası için bölgemizde mantar üretiminin yaygınlaşacağını ümit ediyoruz. Üniversite olarak üretime devam edeceğiz. Hatta üretimi artırmak için de çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30