Eski Adımıza Döndük
Ünlüpınar Belediye Başkanı Nas, Dedeyolu, Pekün, Gürpınar ve Ünlüpınar gibi Dört Adı Bulunan Belde, Alınan Meclis Kararı ile Yeni Adına Belirlediklerini Söyledi.
Kelkit ilçesine bağlı Ünlüpınar Belediye Başkanı Aziz Nas, Belediye Meclis kararı ile Ünlüpınar olan belde adının, herkes tarafından bilinen “Pekün” olarak değiştirdiklerini söyledi.
Nas, yaptığı açıklamada, Belediye Meclisinin aldığı kararda, özellikle yurt içinde ve yurt dışında yaşayan gurbetçileri sivil toplum kuruluşlarının, belde halkının katkısı ve desteği ile aldıklarını belirtti.
“Kararda Konsensüs Sağlandı”
Alınan kararda konsensüs sağlandığını ifade eden Başkan Nas, “Süreç biraz uzun olacağa benziyor. Ad değişikliği bir ile iki yıl arasında kesinlik kazanacak. Belde Belediyesi olarak yasal prosedürü tamamladık. Kelkit Kaymakamlığına sunduk. Kaymakamlık kanalı ile de önce Gümüşhane Valiliğine, ardından da İç İşleri Bakanlığı’na gönderildi. Pekün olarak değiştirdiğimiz adımız, Bakanlık tarafından onaylanması ile yürürlüğe girecek” dedi.
“43 Yıl Önce Belde Olduk”
Başkan Nas, Kelkit ilçesine Pekün adı ile bağlı bir köy iken 1975 yılında “Ünlüpınar” adı ile belde olduklarını anımsatarak, şöyle devam etti: “Belirttiğim gibi belde olmadan önce buranın adı Pekün’dü. Daha sonra Gürpınar’a çevrilmiş. Gürpınar adı İç İşleri Bakanlığı tarafından Van ilinin Gürpınar adında ilçesi olması nedeniyle veto edildi. İsim benzerliği olmasın diye Pekün olan adımız ‘Ünlüpınar’ olarak kabul edildi.”
“Halk Arasında Hep Pekün Olarak Kullanıldı”
“Resmiyette beldemizin adı her ne kadar Ünlüpınar olarak kullanılsa da halk arasında hep Pekün olarak kullanıldı” açıklamasında bulunan Başkan Nas, daha sonra şunları kaydetti: “Pekün adı sadece bizde değil, çevre ilçelerde, illerde, yurt içinde ve yurt dışında da hep Pekün olarak kullanılıyordu. Hatta ‘nerelisin’ diye sorulduğunda, ‘Ünlüpınar’lıyım’ cevabına, ‘Ünlüpınar neresi’ sorusuyla hep karşılaşıyorduk. Soruya, ‘Pekün’ diye cevap verildiğinde, bizlere ‘tamam’ deniliyordu. Bu da şunu gösteriyordu, Pekün ismi daha çok biliniyordu. Pekün adı, daha çok insanlarımızın hafızasında yer etmişti. Tüm bunları dikkate alarak, Belediye Meclisimizin kararı ile Ünlüpınar olan adımızı eski adımız olan Pekün olarak değiştirdik. Beldemize ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun.”
“İlk Adımız Dedeyolu”
Başkan Nas, Ünlüpınar’ın ilk adının Dedeyolu olduğunu belirterek, “Osmanlı döneminde, bu bölge bir boğaz içerisinde bulunduğu için Gümüşhane’den Kelkit’e, Erzincan’a geçiş güzergahı üzerinde bulunmamız nedeniyle burada konaklanıyordu. O yıllarda, burada hanlar vardı. Burada konaklayanlara da ‘Dedeler’ denilir, ‘Dedeler geldi, Dedeler ayrıldı’ diye hep konuşulurdu ve bu nedenle beldemizin ilk adı ‘Dedeyolu’ olarak konuşmuş. Dedeyolu adı literatürde çok kullanılmadı. Pekün adı hep kullanıldı. Pekün adı da Türkçeye çok yakın bir isim. Alansa’ya Gümüşgöze denilmiş. Türkçe isimlere dönülürken Pekün adı da değiştirildi” dedi.
“Ünlüpınar Sularımızın Soğukluğundan Konuldu”
Pekün adı, yeni adlar kullanılırken, beldede bulunan soğuk kaynak suları adını kapsayan Ünlüpınar olarak düşünüldüğünü anlatan Başkan Nas, “Ünlüpınar, aslında beldeye yakışan bir isim. Sularımız bol ve soğuk. Pekün adı olarak değiştirmemiz bazı vatandaşlarımızın içerisinde burukluk oluşturdu, çünkü bir bakıma kaynak ve bol sularımızı da hatırlatıyordu. Hatta ‘Pekünlüpınar’ adını koyalım teklifi de geldi. Ancak çoğunluğun isteği üzerine Pekün isminde karar kıldık. Pekün adı eski adımız olduğu için de yadırganmadı” açıklamasında bulundu.
“Alt ve Üst Yapıyı Yeniledik”
Belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili olarak da bilgi veren Başkan Nas, şunları kaydetti: “Beldemiz 1975’de belediye olduktan sonra altyapılar ara ara yapıldı. Üstyapısı da yapıldı. O zamanki teknoloji ile isale su şebekesi yapıldı. Aradan geçen zaman içerisinde ağır aksak günümüze kadar geldi. Ancak çok sık arıza veren su şebekesi ve kanalizasyon hatlarını iki yıl önce yaptığımız proje ile hem su şebekesini hem de kanalizasyon ağının tamamını yeniledik. Buna ilaveten yeni su depolarımızı kattık. Üstyapıyı da yeni yaptığımız ihale ile 15 bin metrekare parke taşı ile cadde ve sokaklarımızı yapmamız halinde onu da tamamlamış olacağız. Altyapı ve üstyapı konusunda herhangi bir sorunumuz yok.”
“Belde Tatil Köyü Görünümünde”
Ünlüpınar’ın gelişmesinde beldeden göçerek başka şehirlere yerleşen kişilerin yatırımları büyük rol oynamıştır. Özellikle İngiltere’de yaşanan gurbetçi vatandaşların yaptırdıkları lüks villa tipi konutlar beldeye adeta bir tatil köyü görünümü kazandırmıştır. Göç eden Ünlü pınarlıların beldeleriyle bağlarını kesmemeleri takdire şayan bir durumdur. Beldenin nüfusu yaz aylarında birkaç katına eriştiğinden büyük bir canlanma görülür. Beldeden yurt içinde ve yurt dışında hizmet veren çok sayıda lokantacı esnafı yetişmiştir. Bu haliyle son yıllarda en fazla göç veren yerleşim birimlerimizdendir.
“Pekün Dağları Şifa Kaynağı”
Öte yandan geçen yıl Ünlüpınar Beldesi’ne davet üzerine gelen DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Ünlüpınar beldesinin bünyesinde barındırdığı bitki florasının arıcılıkla birlikte geliştirildiği takdirde Türkiye’nin şifa merkezi durumuna gelebileceğini söyledi.
Yüce, iki ayrı yaylası bulunan beldede yaptığı incelemenin ardından “Bugüne kadar görmediğim çiçek çeşidiyle karşılaştım. Buradaki zengin çiçek florası arıcılıkla birlik değerlendirilirse Bölge Türkiye’nin şifa merkezi olur” dedi. DOKAP olarak 2015 yılında başlayan projelerle, DOKAP Bölgesi Arıcılığının Geliştirilmesi Projesi kapsamında eğitim gören çiftçilerin söz konusu ürünleri üretmeleri amacıyla ihtiyaç duyacakları ekipmanlarla ilgili gerekli altyapı desteği sağlandıklarını belirten Başkan Yüce, “Arıcılığın Geliştirilmesi Projesinde 2014 yılında; Ana Arı Üretimi, Arı Sütü Üretimi, Polen ve Propolis Üretimi ve Oğul ve Kış Bakımı konularında eğitim çalışmalarımıza katılan arıcılarımıza arıcılık ekipmanları almalarını teşvik etmek amacıyla, hibe desteği sağlamaktadır. Programa 2015 yılında 1,23 milyon TL ödenek ayrılmış olup, şu ana kadar 506 kişiye toplam 971 bin TL ödenek DOKAP Bölgesindeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri aracılığıyla aktarılmıştır” diye konuştu.
Belde nüfusunun iki katı Londra’da yaşıyor
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Ünlüpınar beldesinin 2 bin 925 olan nüfusu gurbetçilerle yazın 6-7 bini buluyor.
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Ünlüpınar beldesinin 2 bin 925 olan nüfusu, yaz aylarında başta İngiltere olmak üzere Almanya, Hollanda gibi ülkelerden gelen gurbetçilerle 6-7 bini buluyor. Ünlüpınar Belediye Başkanı Aziz Nas: “Yaz döneminde gurbetçilerimizin gelişiyle beldemizde ekonomik anlamda ciddi hareketlilik oluyor.” İngiltere Pekünlüler Derneği 2’inci Başkanı Köksal Güney: “İngiltere’de 5 bin nüfusumuz var. Orada genellikle hep bir arada olamasak da düğünlerde ve cenazelerde, bayramlarda, derneklerimizin organizasyonlarında bir arada oluyoruz”
“Londra’da 5 Bin Nüfusumuz Var”
Nas, gurbetçi nüfusunun önemli bir kısmının İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşadığını kaydederek, “Yaz aylarında gurbetçilerimizin tamamı aynı anda gelmediği halde 6-7 bin civarında nüfusumuz olmaktadır. Gurbetçilerimiz, Londra başta olmak üzere Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa gibi ülkelerde yaşıyorlar ancak Londra’da 5 bin civarında nüfusumuz mevcut.” dedi.
Gurbetçilerin gelişiyle yaz aylarında beldede ciddi hareketlilik yaşandığına işaret eden Nas, şunları söyledi:
“Hemşehrilerimiz gurbette restoran işleriyle uğraşıyorlar. Yaz döneminde gurbetçilerimizin gelişiyle beldemizde ekonomik anlamda ciddi hareketlilik oluyor. Gurbetçilerimiz tatil amaçlı geldikleri için ekonomik olarak kendilerine sınırlama getirmiyorlar. Bolca para harcadıkları için bu para beldemize büyük oranda katkı sağlamaktadır.”
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |