banner333

banner309

Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi Başladı

Gümüşhane Kelkit ilçesinde Doğu Keredeniz 1. Organik Tarım Kongresi başladı.

Kelkit 01.07.2013, 09:23
Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi Başladı
banner400
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümüşhane Valiliği, Aydın Doğan Vakfı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA), Gümüşhane Üniversitesi ve Tarım Kredi Kooperatifi Trabzon Bölge Birliği’nin desteklediği   “Doğu Keredeniz 1. Organik Tarım Kongresi” Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu’nda cumartesi günü (29.06.2013) başladı.


Kongreye, Kelkit kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Ak Parti Gümüşhane eski milletvekili Temel Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan Doğan Organik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi eski Genel Müdürü İlhan Başaran, kamu kurum, kuruluş yetkilileri, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 60’ın üzerinde yurt dışından Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli üniversitelerinden 4 akademisyen muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.



Meslek Yüksek Okulu Kültür Salonunda sabah 10.00’da başlayan programının öğleden önceki bölümünde Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel kongreye katılanlara teşekkür konuşması yaptı.



Kongre tema konuşmalarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, Türkiye’deki organik tarım hakkında, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık ise Avrupa Birliği sürecinde organik tarımın önemini, Meslek yüksek Okulu ÖĞRETİM Üyesi Yar. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım da Doğu Karadeniz Bölgesindeki organik Tarım hakkında katılımcılara bilgi verdi.


Öğleden sonra 3 oturumla devam edilen programın 13,30’da başlayan 1. oturumu Rize Recep Tayyip Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis’in yönetti. Oturuma  “Türkiye’de organik üretim potansiyeli” konusunda Ankara Üniversitesi Öğretim Prof. Dr. Üyesi Celal Er, “Türkiye ve Doğu Karadeniz’de Organik tarım” konusunda  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan ve “Bölgede organik Sözleşmeli çiftçilik modeli ve organik ürünleri pazarlama imkanı” konusunda Doğan Organik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi eski Genel Müdürü İlhan Başaran’ın konuşmacı olarak katıldı.


Türkiye’de organik üretimin zaman içerisinde artığını belirten Daire başkanı Karaarslan, 2002 yılında Türkiye’de 150 üründe organik tarım üretimi yapılırken 2012 yılında bu rakam 204 ürüne ulaştığını söyledi.



Kelkit’te ilk olarak 2003 yılında organik hayvancılığına başlandığını ve 2005 yılında ilk organik süt üretimine geçildiğini bugün ise Türkiye’deki üretilen organik sütün yüzde 75’i burada üretildiğini belirten Başaran, “ Türkiye’nin organik sütünün yüzde 75’ini biz üretiyoruz. Biz ve çiftçilerimiz üretiyor. Kelkit vadisinde  eskimiş yöntemlerle, yeterli geliri üretmeyen hayvancılığa dayalı sisteminin yapısını değiştirip, modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı, organik süt ve besi hayvancılığı yapılacak  dönüşümün sağlanarak Kelkit havzasının Türkiye organik süt üretiminin cazibe merkezi haline getirdik dedi.


Kongre açılış konuşmasını yapan Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu müdürü doç dr Vecihi Aksakal

Dünya nüfusunun hızla artması  ve beraberindeki teknolojik gelişmeler insanları tarımsal üretimde birim alanda daha fazla ürün elde etmeye yöneltmiştir. Bu amaçla  bitki ve hayvanlarda büyümeyi teşvik edici ilaçların yanı sıra zararlı ve hastalıkları önleyici ilaçların kullanımı her geçen yıl artırılarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum bitkisel ve hayvansal ürünlerde ciddi kalıntılara sebep olmakla birlikte tarımsal kaynaklı çevre kirliliğine de yol açmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek için özellikle son 40 yıldır sürdürülebilir ve organik tarım sistemleri üzerinde durulmaya başlanmıştır. Organik tarım, doğal ve toplumsal dengeleri gözeten, çevreci bir tarım sistemidir.Organik tarımda üretim, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak yapılmaktadır.


KELKİTHABER.TV


gank4

orgnk2

gank2

gank3

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30