Verimli Tüketim İçin Pratik Çözümler
Enerji verimliliği, tüketilen enerji miktarının ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesidir. Daha geniş bir tabirle enerji verimliliği; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarının önlenmesi, çeşitli atıkların geri kazanımı veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebinin azaltılması, daha verimli enerji kaynaklarının kullanılması gibi önlemlerin bütünüdür.
ÇORUH ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GÜMÜŞHANE İL MÜDÜRLÜĞÜ
Enerji Verimliliği Nedir?
Enerji verimliliği, tüketilen enerji miktarının ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesidir. Daha geniş bir tabirle enerji verimliliği; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarının önlenmesi, çeşitli atıkların geri kazanımı veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebinin azaltılması, daha verimli enerji kaynaklarının kullanılması gibi önlemlerin bütünüdür.
Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
-
En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar (dünya çapında enerji üretiminin %85’lik kısmı) hızla tükenmektedir.
-
Enerji üretim ve tüketiminin çevreye olan olumsuz etkileri hem insan hem de diğer canlılar açısından sağlık sorunları oluşturmaktadır.
-
Kullandığımız enerjinin büyük çoğunluğunu farklı ülkelerden ithal etmekteyiz.
-
Evlerimizde alacağımız bazı önlemler ile çok büyük kazançlar elde edilebilmektedir.
Ev içinde kullanılan temel elektrik tüketicileri şunlardır: buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, süpürge, televizyon, elektrikli fırın, klima, su ısıtıcısı, ütü, şofben/termosifon, saç kurutma makinesi, aydınlatma vb.
Ev içi elektrik tüketiminde ilk sıraları alan beyaz eşyalar satın alınırken enerji verimliliğine bakılarak seçim yapılmalıdır. Enerji verimliliği yüksek ürün seçimi ile %60 seviyelerinde enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
Verimli Tüketim İçin Pratik Çözümler
Buzdolabı: Sürekli çalışır halde bulunduğu için ev içi elektrikli cihazlar içerisinde tüketim bakımından ilk sırayı alan buzdolabıdır. Enerji verimliliği yüksek olmalı, sıcaklık ayarı doğru yapılmalı, güneş ve diğer ısı üreten kaynaklardan uzağa yerleştirilmeli, içi mümkün olduğu kadar dolu ve düzgün yerleşmiş olmalı, sıcak yiyecekler koyulmamalı, düzenli bakım yapılmalı, hava kanalları kapatılmamalı, ihtiyaç duyulan büyüklükte olmalıdır.
Çamaşır Makinesi: Enerji verimliliği yüksek olmalı, makine tam doldurulmalı, ekonomik ve kısa programda çalıştırılmalı, düşük sıcaklık ayarı seçilmeli, az miktarda deterjan kullanılmalı ve düzenli bakım yapılmalıdır.
Bulaşık Makinesi: Enerji verimliliği yüksek olmalı, tam doldurulmalı, su sıcaklığı doğru ayarlanmalı (en verimli ayar 50 derecedir), kısa programlar tercih edilmeli ve düzenli bakım yapılmalıdır.
Elektrik Süpürgesi: Enerji verimliliği yüksek olmalı, torbalı yerine su hazneliler seçilmeli, düzenli bakım yapılarak fırçaları temizlenmeli, torbalı kullanılıyor ise torbası sık sık boşaltılmalı, eskimiş fırçalar yenilenmelidir.
Televizyon: Enerji verimliliği yüksek olmalı, televizyonun sesi kısık tutulmalı, üzerindeki düğme üzerinden kapatılmalı, süre ayarı kullanılmalıdır.
Fırın: Enerji verimliliği yüksek olmalı, fırın kapağı sürekli açılıp kapatılmamalı, cam ve seramik kaplar kullanılmalı, pişme süresinden birkaç dakika önce fırın kapatılmalı, tencere ve tava gibi yiyecek pişirme aletlerinin üzeri kapalı tutulmalı, düşük sıcaklık ayarı kullanılmalıdır.
Klima: Enerji verimliliği yüksek olmalı, düzenli bakımlı yapılmalı, mekâna uygun kapasitede seçilmelidir.
Elektrikli Su Isıtıcısı: Kullanılmadığında fişten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar su ısıtılmalı, içerisinde oluşan kireç temizlenmelidir.
Ütü: Kullanılmadığında fişten çıkarılmalı, sıcaklık ayarlı olmalı, çamaşırlar düzgün asılmalı ve nemli olarak ütülenmeli, kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilen modeller seçilmelidir.
Şofben/Termosifon: Sıcak su boruları sıcaklığı koruyabilen malzemelerden seçilmeli, sıcaklık ayarı en çok 50 dereceye ayarlanmalı, tatile giderken cihazların kapalı olduğu kontrol edilmeli, termosifon dolu olarak çalıştırılmalı, su sızıntısı olmadığından emin olunmalı, güneş enerji sistemlerinden faydalanılmalıdır.
Saç Kurutma Makinesi: Saçlar havlu ile iyice kurulandıktan sonra ve düşük ayarda kullanılmalıdır.
Aydınlatma: Kullanılmayan aydınlatmalar söndürülmeli, güneş enerjisinden yararlanılmalı, tasarruflu ampuller kullanılmalı, dekoratif aydınlatma yapılmamalı, özellikle merdivenlerde sensörlü aydınlatma kullanılmalıdır.
YA ENERJİSİZ GELECEK,
YA ENERJİ BİZLERLE GELECEK!